PITANJE LOKACIJE

Milanović spreman odustati od sjednice VNS-a na Pantovčaku, ali ne bi da se ona održi u NSK

Premijer Plenković predlaže sjednicu u NSK, ali Milanović smatra da su jedine moguće lokacije Banski dvori ili Sabor
 Bruno Konjevic/Cropix

Nakon što je prije nekoliko dana objavljena informacija da su se Pantovčak i Banski dvori usuglasili oko termina održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali ne i oko lokacije i dnevnog reda, u subotu je uslijedila nova epizoda u sapunici o sazivanju spomenute sjednice.

Iz Ureda predsjednika Republike su, naime, izdali priopćenje u kojemu predlažu da se sjednica održi u prostorijama Vlade RH, čime bi izašli u susret želji premijera Andreja Plenkovića da on bude domaćin, ali istovremeno se ne slažu s njegovim prijedlogom da sastanak zbog epidemiološke situacije bude organiziran u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u kojoj svoje sjednice u zadnje vrijeme održava i Vlada.

U nastavku donosimo priopćenje s Pantovčaka u cijelosti.

- Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi u Vladi RH.

Predsjednik Vlade Plenković u petak je po prvi puta dao do znanja kako ne pristaje da se sjednica VNS-a održi u Uredu predsjednika Republike Hrvatske (vila Weiss) zato što „smatra da je red“ da on bude domaćin sjednice.

Iako predsjednik Milanović sazivanje sjednice VNS-a od početka vidi kao državni posao, a ne transakcijski odnos, sa zadovoljstvom će prihvatiti želju predsjednika Vlade da bude „dobar domaćin“ i doći na sjednicu VNS-a u Vladu RH.

Budući da je u Vladi RH, u prostoriji manjoj od one u vili Weisss, u petak održana i sjednica Vladinog Zdravstvenog savjeta na kojemu je bio veći broj sudionika, Predsjednik Republike je uvjeren kako su u Vladi RH osigurani i epidemiološki uvjeti za održavanje sjednicu VNS-a (iako „nebitno je to“, kao što jučer reče predsjednik Vlade).

Zbog važnosti VNS-a i specifičnosti rasprave, Predsjednik Republike drži kako se sjednice trebaju održavati samo u Uredu predsjednika Republike ili Vladi RH, eventualno u Hrvatskom saboru, te da je svaka druga lokacija neprihvatljiva, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:49