‘ČESTITAM MOSTU!‘

Milanović s Kosova odgovorio Plenkoviću: ‘Ako sam ja štetočina, ja sam onda najponosnija štetočina‘

Predsjednik je kazao da ako je on štetočina, onda je najponosnija štetočina i podignut će sebi spomenik trajniji od mjedi

Zoran Milanović u posjetu Kosovu

 Armend Nimani/AFP

Predsjednik Zoran Milanović pri kraju je dvodnevnog posjeta Kosovu, gdje je danas komentirao sigurnosnu situaciju u toj zemlji, ali i aktualne teme u Hrvatskoj.

Govoreći o Kosovu, gdje je tijekom dana posjetio i pripadnike Hrvatske vojske u operaciji KFOR, rekao je kako je sigurnosna situacija tamo stabilna, ali fragilna, prenosi N1.

"Teško da može izbiti rat. Kosovo stoji na mjestu i ono što je paradoks, da je ovo ustvari vrlo stabilan i predvidiv dio. U NATO primaš one s kojima možeš računati, to nije avantura. To je dugoročni zalog", rekao je.

image

Zoran Milanović posjetio hrvatske vojnike na Kosovu

Ured Predsjednika Rh

Predsjednik je govorio i o Mostovoj referendumskoj inicijativi i prikupljenim potpisima.

'Čestitam Mostu, svaka čast'

"Ustav je tu nejasan, zakon o referendumu se uvijek može promijeniti, ali ja Mostu čestitam. Oni su to uspjeli bez logistike, svaka čast. Ako se referendum održi, to je 99 posto gotovo jer nitko neće izaći na referendum da bi to osujetio", kaže Milanović.

Milanovića je komentirao i izjavu premijera Andreja Plenkovića koji ga je, između ostaloga, nazvao štetočinom.

"Dobro, ali čekam radosnu vijest. Nešto pametno, suvislo. On se hijerarhijski postavio iznad mene. Ja sam stariji dva dana. Štetimo ugledu njega i njegovih privatnih aranžmana s njegovim ljudima. Kojem međunarodnom ugledu? U Sarajevu. Ovo će biti teška godina za Hrvate u BiH", kazao je.

image

Zoran Milanović posjetio hrvatske vojnike na Kosovu

Ured Predsjednika Rh

"Ako sam ja štetočina, ja sam onda najponosnija štetočina i podignut ću sebi spomenik trajniji od mjedi", odgovorio je Milanović premijeru.

Također je ocijenio da je napad ispred Banskih dvora čin sumanutog mladića od 20 godina te da se tu ne radi o desnom ekstremizmu, unatoč naporu Vlade da to nametne, rekao je Milanović.

'Nije taj mladić bio u ćeliji Al Kaide'

"Plenković želi da mu (Zlata Hrvoj) Šipek kaže da mu je guzica ugrožena. Nije taj mladić bio u ćeliji Al Kaide. Nije ni pratio Plenkovića, onda bi znao da Plenković u 8:00 nije na poslu".

image

Zoran Milanović posjetio hrvatske vojnike na Kosovu

Ured Predsjednika Rh

"Ja nemam popis prijatelja koji trebaju ići na mjesto veleposlanika. Popis koji je izašao je kriv. Ona imena koja su dobra, problem je što je netko Srbin. Tako je rekao (Gordan Grlić) Radman, čuli su i drugi ljudi", rekao je Milanović.

Zoran Milanović testirao se u četvrtak na koronavirus, nakon što se družio s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, koji je pozitivan na koronavirus.

image

Zoran Milanović posjetio hrvatske vojnike na Kosovu

Ured Predsjednika Rh

"Ma da, testirao sam se sinoć, jesam. Kažem vam to čisto zbog vas. Ali što može biti".

U međuvremenu je glasnogovornik predsjednika Milanovića potvrdio Hini da je on negativan na koronavirus.

Milanović obišao pripadnike Hrvatske vojske u operaciji KFOR

Dvodnevni službeni posjet Republici Kosovu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović završio je u Peći, u Kampu "Villaggio Italia" susretom s predstavnicima Hrvatske vojske koji se nalaze na Kosovu u sklopu NATO operacije KFOR, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

U Kampu "Villaggio Italia" Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske obišao je Taktičko-tehnički zbor nakon čega je uslijedio susret s hrvatskim vojnicima i zajednički ručak. Posjet Kosovu bila je prigoda da se predsjednik Milanović osobno ponovno susretne i razgovara s hrvatskim vojnicima koji se u blagdansko vrijeme nalaze daleko od svojih obitelji.

Čestitajući Božić hrvatskim vojnikinjama i vojnicima, predsjednik Milanović rekao je: "Drago mi je da sam danas ovdje, da vidim gdje ste i da se još dodatno uvjerim kako ovo ima smisla i koristi i za Hrvatsku i za vas".

Govoreći o stanju na Kosovu i o sigurnosti naših vojnika na Kosovu predsjednik Milanović novinarima je rekao da su oni sigurni. "Situacija je stabilna, ali fragilna. Teško da može izbiti rat. Kosovo stoji na mjestu i ono što je paradoks, da je ovo ustvari vrlo stabilan i predvidiv dio. U NATO primaš one s kojima možeš računati, to nije avantura. To je dugoročni", rekao je.

Uoči odlaska u Kamp "Villaggio Italia", Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske susreo se i s pripadnicima Hrvatske vojske u Kampu "Film City" u Prištini. U Zapovjedništvu KFOR-a predsjednik Milanović održao je sastanak sa zapovjednikom NATO operacije KFOR general-bojnikom Ferencem Kajarijem koji je istaknuo doprinos hrvatskih vojnikinja i vojnika u obavljanju svojih zadaća u očuvanju mira i sigurnosti na Kosovu. Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Boris Šerić, predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovu Danijela Barišić.

Nakon sastanka u Zapovjedništvu KFOR-a, predsjednik Milanović susreo se sa zapovjednikom 36. hrvatskog kontingenta pukovnikom Krešimirom Tušekom i hrvatskim vojnicima. U Republici Kosovo nalazi se 36. hrvatski kontingent, u kojemu je 141 pripadnik HV-a. Predsjednik Milanović ispratio ih je 22. studenoga 2021. kada su pripadnici Hrvatske vojske otputovali u šestomjesečnu rotaciju na Kosovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:08