ZADNJI SATI KAMPANJE

Milanović objavio posljednji poziv, Plenković: U ovoj regiji brutalno kaznite SDP!; Raspudić: Moja mala lavice...

Danas je posljednji dan predizborne kampanje uoči parlamentarnih izbora 17. travnja

Zoran Milanović; Marija Selak Raspudić; Andrej Plenković

 Damir Skomrlj/Zeljko Hajdinjak/Cropix/

Plenković: Bilo je propusta i grešaka pojedinaca zbog kojih žalimo

Predsjednik HDZ-a i vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak navečer biračima da o njihovom izboru ovisi daljnji smjer Hrvatske, istaknuvši kako je u proteklih osam godina HDZ-ovog mandata bilo propusta koje su ‘‘nastojali ispraviti, kao i pogrešaka pojedinaca, zbog kojih žale‘‘.

‘‘No omogućili smo pravosuđu da radi neovisno i slobodnije nego ikada prije jer nitko nije iznad zakoni ni Ustava, osobito ne osobe na javnim dužnostima‘‘, dodao je u poruci na facebooku.

Plenković je poručio i da, za razliku od onih koji bi Hrvatsku izolirali i doveli u političku nestabilnost, nudi sigurnu i pouzdanu Hrvatsku, koja je sve utjecajnija u Europi i svijetu, a istodobno vjerna svojim domoljubnim, narodnjačkim i demokršćanskim vrijednostima, kao i zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja.

‘‘U ovim neizvjesnim globalnim okolnostima jedino Hrvatska demokratska zajednica ostaje jamac očuvanja nacionalnih interesa, kvalitetnijeg života svih građana i konkurentnijeg gospodarstva’’, stoji u Plenkovićevoj poruci u kojoj poziva na odabir ‘’uspješne, pravednije i stabilnije’’ Hrvatske.

Dodao je da je u proteklih osam godina bilo obilježeno najvećim krizama nakon Domovinskog rata u kojem se HDZ ‘’trudio što bolje zaštiti standard hrvatskih građana, konkurentnost gospodarstva, a istodobno postići nikad veću zaposlenost, rekordni rast plaća, mirovina i socijalnih naknada’’.

Dodao je i da su ostvarili većinu svojih obećanja i prioriteta, nabrojivši izgradnju Pelješkog mosta, uvođenje Hrvatske u šengenski prostor, nabavu Rafalea, a pokrenuli su, kaže, i najveći razvojni ciklus diljem Hrvatske.


Butković Milanoviću: ‘Baš sam te namučio...‘

Na Facebooku se uoči početka izborne šutnje još jednom oglasio HDZ-ov Oleg Butković s porukom za predsjednika RH Zorana Milanovića.

- Dobra večer Zorane,

samo ti javljam da ti ujutro neću pisati. Isključi budilicu i pozdravi rođaka.

P.S. Gledao sam te danas kako se izmotavaš u odgovorima na moja pitanja. Baš sam te namučio.

Laku noć,

Oleg, napisao je Butković na Facebooku uz fotografiju budilice.


Druženje HDZ-a na Jarunu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković družio se večeras u NK Jarun s HDZ-ovim kandidatima I., II. i VI. izborne jedinice. Na okupljanju su osim HDZ-ovaca snimljeni i vaterpolisti Dubravko Šimenc i Perica Bukić. Snimljen je i Vladimir Šeks, koji je nedavno operiran.

image

Andrej Plenković, Davor Božinović, Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović, Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović, Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković, Gordan Jandroković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović

Goran Mehkek/Cropix
image

Mario Kapulica, Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković, Davor Božinović, Vladimir Šeks

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Andrej Plenković

/Cropix


Domovinskom pokretu naređeno da odmah uklone sve plakate o Vukovaru

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor izdalo je upozorenje Domovinskom pokretu (DP) zbog promidžbenog plakata u kojem izravno proziva Andreja Plenkovića zbog suradnje sa Samostalnom Demokratskom Srpskom Strankom (SDSS), naloživši njegovo uklanjanje.

Riječ je o plakatima koji su, kako navodi Etičko povjerenstvo, istaknuti diljem Hrvatske, a na kojem se s jedne strane nalaze Milorad Pupovac, Andrej Plenković i Vojislav Stanimirović s porukom ‘‘za jedne je Vukovar oslobođen‘‘, dok su s druge strane kandidati DP-a Tomislav Josić, Damir Markuš i Stipo Milinarić Ćipe, iznad kojih stoji nastavak poruke ‘‘a za druge je pao!‘‘.

Više pročitajte OVDJE.


HDZ: ‘Vrhovni lažljivac Milanović se izvlači‘

Na Facebooku se oglasio i HDZ s još jednom objavom upućenom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

- Andrej Plenković danas je već pred svim medijima demantirao da je Raspudića nazvao ‘‘izrodom‘‘, ali Vrhovnog kompleksaša to nije spriječilo da bez i najmanje zadrške ponovi tu istu laž & da pritom još i gorim uvredama difamira predsjednika HDZ-a.

Glasan je jedino dok laže o drugima, ali tih i podvijenog repa kad je suočen s pitanjima o sebi, svojoj obitelji, svom partijskom angažmanu u Titovoj gardi u Beogradu & svojim ruskim ortacima. Pa tako ni u današnjem „velikom intervjuu“ nije odgovorio na pitanja Olega Butkovića o trgovanju utjecajem, o tome je li koristeći svoju poziciju zatražio da se otvori bankovni račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s Putinovim režimom & što je dobio kao protuuslugu za to.

Odgovor hrvatska javnost neće ni dobiti jer se Vrhovni lažljivac Milanović izvlači, svjestan što je istina.

Nikada hrvatski građani neće dobiti, barem ne od njega, ni odgovor na pitanje od koga je dobivao novac & za čije je strane interese radio kao privatni “konzultant” prije nego što je došao na Pantovčak, stoji u objavi HDZ-a.


Raspudić: ‘Motivi su isti kao i prvog dana, nema predaje‘

Mostov Nino Raspudić je na Facebooku objavio poduži status posvećen svojoj supruzi, Mariji Selak Raspudić. U objavi ‘Mojoj maloj lavici‘ Raspudić govori o četiri godine svoje supruge u Saboru.

- Vidim te tog 15.12.2021. kako se u sabornici dižeš i prosvjeduješ, sama protiv svih. Hrvatska je bila zarobljena, stožer je bio apsolutna vlast, sabor zasjeda, ali samo trećina zastupnika može biti u sabornici, mi ostali u prostorijama sa strane. Idemo u prikupljanje potpisa protiv stožerokracije i covid-potvrda. Bilo nam je već tada jasno, a sada je i potvrđeno - proizvođači cjepiva nikada nisu testirali cjepivo na prenošenje virusa, covid-potvrde su bile dozvala za prenošenje virusa, tisuće su umrle jer je zbog njih virus prodro u staračke domove i bolničke odjele. Samo ti i ja znamo da si trudna malo manje od tri mjeseca. Nikome ne govorimo jer se tad još ne govori. Sama si protiv svih, napadaju te, samo što ne reže, a ti braniš i svoju i našu čast.

Otac sam, prostruji mi glavom slika kako te straža vuče i iznosi, ustajem i trčim kroz hodnike prema sabornici...

... Objavljujem ovo u pauzi terena u Sesvetama pa ako se i naljutiš jer opet pred izbornu šutnju sentimentalno brljavim, računam da će lončarica koju ti nosim izgladiti sve. Motivi su isti kao i prvog dana, lavice, i tebi ne treba napominjati da nema predaje, napisao je, među ostalim, Raspudić.


Milanović: Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti

Predsjednik Zoran Milanović još se jednom oglasio na svom Facebooku. Objavio je video poruku u kojoj je ponovno pozvao birače da izađu na izbore i daju svoj glas svima osim HDZ-u.

- Sve znate!

Hrvatska nikada nije imala ovako pokvarenu vladu, u Hrvatskoj se nikada nije kralo kao u ovih osam godina Plenkovićeve i HDZ-ove vlasti.

Kradu i smiju nam se u lice!

Cijelo ovo vrijeme na to sam upozoravao, a sada to konačno možemo zauvijek zaustaviti i reći - dosta je!

Svi zajedno. Ja sam izašao iz zone komfora i krenuo. Krenite i vi! Nemojte više dopuštati da nam otimaju budućnost i smiju nam se u lice. Ovo je naša zemlja, najbolja i jedina koju imamo. Zemlja za koju se vrijedi i treba boriti.

U srijedu su izbori. Ali ovi izbori su više od toga – to je referendum o hrvatskoj budućnosti. Hrvatska ne može podnijeti još četiri godine Plenkovićeve vlasti. Promjena je moguća i ovisi samo o nama.

Zato izađite i glasajte za sve osim za HDZ, napisao je Milanović uz svoju video poruku.


Plenković u Čakovcu: Dok je HDZ na vlasti, nema ukidanja Međimurske županije

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je posjetio Čakovec i poručio da neće biti ukidanja Međimurske županije dok je HDZ na vlasti, a vezano za ideje SDP-ovih kandidata da bi reducirali broj županija u Hrvatskoj.

Naglasio je da je politika njegove Vlade bila politika decentralizacije, što je posebno važno za gradove, županije i općine.

„Mislim da ste svi vi koji obavljate neke dužnosti na lokalnoj razini to, prije svega, osjetili našom politikom fiskalne decentralizacije još od 2017. godine, gdje smo znatno povećali prihode županijama, gradovima i općinama, da smo spajanjem Državne uprave sa županijom osnažili u smislu i nadležnosti i ljudi naše županije”, izjavio je Plenković.

Dodao je da otklanja ideju koju iznose SDP-ovi kandidati da bi reducirali broj županija, a sukladno tome možda i doveli u pitanje opstanak Međimurske županije.

„Dok je HDZ-ove vlade, naše parlamentarne većine, uključujući i našu sljedeću pobjedu, Međimurska županija će biti tu, poštovana, snažna, stavljena među prioritete, uz financiranje brojnih projekata koji su za vas važni”, poručio je Plenković.

Ponovio je kako će u sljedećem mandatu, između ostalog, dignuti minimalnu plaću na 1250 eura bruto, dovesti sveukupnu prosječnu mirovinu između 750 i 800 eura.

„Vodit ćemo računa o demografiji, to je istinski, jedini pravi strukturni problem hrvatskog društva, sve ove druge rješavamo. Idemo s jednom novom mjerom koja će osnažiti obitelj jer za nas je obitelj u središtu naše politike. Želimo da svaka majka za svako rođeno dijete dobije jednu godinu mirovinskoga staža, a da efektivno u radnom odnosu bude godinu dana manje”, istaknuo je Plenković.

Milanović isključio sebe kao predsjednika svih hrvatskih građana

Spomenuo i kako je Zoran Milanović, iako još uvijek formalno na funkciji predsjednika RH, to u stvarnosti prestao biti kada se pojavio na sastanku glavnog odbora SDP-a.

„Time je isključio sebe kao predsjednika svih hrvatskih građana; i odlučio je odigrati političku utakmicu protuustavno, kršeći temeljna načela ustavnog poretka i angažirao se za jednu političku opciju i to s nizom jataka koji ga podržavaju u kršenju Ustava, ne bi li, eto, on spasio Hrvatsku od neke. kao fol velike krize. (...) Ljudi su napravili kupus od izborne utrke. Učinili su političku diverziju, malu političku sabotažu koja im neće proći”, rekao je čelni čovjek HDZ-a.

Pozivam da brutalno kaznite SDP na izborima, naročito ovdje na sjeveru

Naglasio je kako je ta diverzija ‘sramotna u pogledu političke kulture‘ u Hrvatskoj i da je ‘sramoti izvan hrvatskih granica‘.

„Stoga vas pozivam da brutalno kaznite SDP na ovim izborima, a naročito ovdje na sjeveru. Da shvate da se ne mogu poigravati s Ustavom i kršiti temeljna načela vladavine prava”, poručio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a Međimurske županije, preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek rekao je kako je posjet premijera još jedan dokaz da Međimurje nikad nije i neće biti zanemareno od Vlade HDZ-a i njegovih partnera.

„Ona druga strana u svojem planu ima ukidanje županije, općina i gradova, ali dok je HDZ-a nećemo ukinuti niti jednu županiju, a pogotovo ne Međimursku. Borit ćemo se za Vidovec, Dekanovec, Vratišinec i svaku, pa i najmanju općinu i najmanji grad u Hrvatskoj”, rekao je Kolarek.

Istaknuo je da je ulaganje Vlade u Međimurskoj županiji, gospodarstvo, žilu kucavicu razvoja Hrvatske, više od 700 milijuna eura.

U Čakovec je stigao i nositelj liste HDZ-a i partnera u 3. izbornoj jedinici, varaždinski župan Anđelko Stričak koji je rekao da su HDZ-ovi kandidati uoči izbora obišli 91 općinu i grad i doslovno jedini obišli svako mjesto, svako sjedište općine i grada.

Rekao je da nikada u mandatu ranijih vlada nije bilo toliko rezultata i investicija, što se jako dobro vidi na primjeru Varaždinske županije. Stričak je naglasio i kako je apsolutno protiv ukidanja županija, a da je Međimurska županija vrijednih ljudi i jedna od najboljih i najnaprednijih u Hrvatskoj.


Srpske organizacije u RH pozvale sunarodnjake da biraju slobodno

Srpske organizacije u Hrvatskoj pozvale su u ponedjeljak svoje sunarodnjakinje i sunarodnjake da izađu na parlamentarne izbore u RH u XII. izbornoj jedinici (za pripadnike nacionalnih manjina) te da biraju slobodno i ponosno istaknu svoj nacionalni identitet.

Pozivajući na izlazak na izbore, srpske organizacije u Hrvatskoj podsjećaju građane, koji su u registru birača upisani kao Srpkinje ili Srbi, da će na samom biračkom mjestu odlučiti hoće li uzeti tzv. građanski, bijeli listić ili manjinski ružičasti listić.

Organizacije u priopćenju navode da još uvijek ne mogu biti zadovoljne položajem Srba u Hrvatskoj - bilo da je riječ o stanju lokalnih zajednica gdje u većoj mjeri žive Srbi, statusnim pitanjima s kojima se bore mnogi povratnici ili političkom kulturom koja, kako kažu, Srbe u Hrvatskoj tretira kao nepoželjne strance ili gore.

‘‘Dio političke scene i dalje zahtijeva manju ili nikakvu zastupljenost Srba u Saboru kao preduvjet za ukidanje manjinskog obrazovanja, a onda i drugih elemenata kulturne autonomije‘‘, stoji u priopćenju.

Srpske organizacije smatraju kako je zbog toga važno da njihove sunarodnjakinje i sunarodnjaci izraze svoju namjeru da sačuvaju svoj manjinski srpski identitet glasanjem u XII. izbornoj jedinici, odnosno na roza listiću za srpsku manjinu.

‘‘Takvim slobodnim izborom potvrđujemo želju da nas kao manjinsku zajednicu predstavljaju ljudi iz naše zajednice, zatim ostvarujemo prava u skladu sa zakonima RH i naposljetku učvršćujemo temelje naših prava i kulturne autonomije‘‘, zaključuju.

Priopćenje potpisuju Srpsko narodno vijeće (SNV), Zajedničko vijeće općina (ZVO), Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Srpsko privredno društvo „Privrednik“, Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj i Srpski demokratski forum (SDF).


HND: Predsjednik HDZ-a kvalificirao se kao ‘Plenković opasnih namjera‘

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u ponedjeljak da se premijer Andrej Plenković nakon nedavnog usvajanja ‘Lexa AP‘ u Hrvatskom saboru i imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, kvalificirao u ‘‘Plenkovića opasnih namjera‘‘.

‘‘HND ne iznenađuju posljednje izjave tehničkog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kojima nastavlja skandalozni niz osmogodišnjeg vrijeđanja, dociranja i prijetnji hrvatskim novinarima, ali nakon nedavnog usvajanja famoznog ‘Lexa AP‘ u Hrvatskom saboru i imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, predsjednika HDZ-a kvalificiraju kao Plenkovića opasnih namjera‘‘, priopćio je HND.

Iz Udruge navode da je tjednik Nacional u nedjelju navečer objavio snimku s internog HDZ-ova skupa na kojoj se čuje kako Plenković "nedopustivo targetira Telegram, N1, Nacional, 24 sata i Index kao lijevu kliku koja ruši HDZ".

Tvrde da je premijer Plenković u subotnjem razgovoru za Jutarnji list ‘‘u maniri revolveraša izvrijeđao ne samo kolegice i kolege iz Jutarnjeg lista koji su objavili poruke između Josipe Pleslić, nekada Rimac i Ivana Turdića, nego sve hrvatske novinare i novinarke‘‘.

Plenković je tom prilikom, navodi HND, izjavio ‘‘da su ti vaše kolege tako fenomenalni ‘resourceful‘ oni ne bi radili za naše medije nego na CNN-u, BBC-u, za najbolje medije kuće ovog svijeta i pisali bi za New York Times, Economist‘‘.

‘‘Oni su samo abonirani za nekog u sustavu, nismo tu da bi nas netko radio budalama‘‘, istaknuo je Plenković u razgovoru za Jutarnji list.

HND ocjenjuje kako ‘‘očito prema kriterijima predsjednika Vlade ne može biti dobar ako živiš i radiš u Hrvatskoj‘‘.

HND u priopćenju navodi kako je Vlada premijera Plenkovića ‘‘odgovorna za devastaciju medija i njihovo političko zarobljavanje od ljudi blisko povezanih s HDZ-om‘‘ te da je Plenković "u proteklim godinama podučavao što jest tema, a što nije (...) te nas optuživao za hibridni rat, za korupciju".

Udruga navodi kako su ‘‘veliko finale‘‘ bile izmjene Kaznenog zakona o curenju informacija iz istraga, kojima se, kaže HND, želi onemogućiti novinare da otkrivaju kriminal i korupciju vladajućih te postavljanje na čelo DORH-a čovjeka bliskog HDZ-u.

‘‘U posljednjim ispadima Plenković ponovo stavlja metu na čelo našim kolegicama i kolegama i HND će se protiv toga boriti na svaki način‘‘, ustvrdili su iz udruge.


Benčić: Glas za Možemo! je glas za progresivnu vladu, vrijeme je za micanje HDZ-a

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić pozvala je u ponedjeljak građane da izađu na izbore, poručuje da je samo tako moguće maknuti HDZ s vlasti, te kako je glas za Možemo! ‘glas za progresivnu vladu, od centra na lijevo‘.

"Kako god bilo vrijeme u srijedu, pravo je vrijeme za micanje HDZ-a s vlasti i slanje u ropotarnicu povijesti, da se Andreju Plenkoviću kaže zbogom, od srijede promjena dolazi", izjavila je Benčić u svom posljednjem obraćanju u kampanju, uoči izbora u srijedu.

Slušajući građane, dodala je Benčić, kao zadatak su si zadali biti politička opcija kojoj je na prvom mjestu vraćanje povjerenja - da možemo imati normalno društvo, normalnu vlast i institucije koje služe građanima a ne partikularnim interesima, „povjerenja da možemo imati Hrvatsku kakvu smo oduvijek zamišljali”.

„Da bismo to napravili trebamo u srijedu izaći na izbore i zauvijek skinuti HDZ i Andreja Plenkovića koji svojim aferama, pljačkama i svakom riječju ponižavaju građane, gaze njihovo dostojanstvo i dostojanstvo zemlje i koji su ti koji stvaraju osjećaj da se u ovoj zemlji ne isplati živjeti pošteno”, ustvrdila je.

Glas za Možemo!, dodala je Benčić, glas je za vladu od centra na lijevo, za progresivnu vladu koja će donijeti zeleno lijeve politike usmjerene na ljude i garancija da u vladi neće sjediti ljudi iz „imovinskog pokreta, misleći na Domovinski pokret.

Koordinator Možemo! Tomislav Tomašević rekao je kako Hrvatska ne mora biti korumpirana, zemlja gdje se ne može dostojno živjeti od rada, gdje umirovljenici nemaju adekvatne mirovine, gdje se za posao treba imati stranačka iskaznica, gdje ovisimo o uvozu hrane i energije.

Einstein je definirao ludost kao raditi uvijek istu stvar a očekivati različiti rezultat. Pozivam građane ukoliko stvarno žele promjenu i drugačiju Hrvatsku da ne glasaju uvijek za iste političke opcije”, dodao je.

Pokazali smo da možemo graditi s građanima bolji i pravedniji Zagreba i vjerujemo da tako možemo izgraditi i Hrvatsku, rekao je Tomašević.

Kaže i kako nikada nisu prevarili građane i da otvoreno govore s kime mogu surađivati nakon izbora.

Benčić je zahvalila svim članovima stranke, volonterima i simpatizerima koji su u im pomogli u kampanji.


Milanović: politika Berlina prema BiH je protivna hrvatskim interesima

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je politika Berlina prema Bosni i Hercegovini protivna hrvatskim interesima, nakon napisa njemačkih medija da u Njemačkoj vlada zabrinutost od eventualnog Milanovićevog premijerskog mandata.

Njemački Deutsche Welle u ponedjeljak je objavio da kod njemačkih političara "izlazi na vidjelo strah od tektonskih promjena" u Hrvatskoj u slučaju Milanovićeve pobjede, a predsjednik je na to poručio da njega zabrinjava politika Berlina prema Bosni i Hercegovini.

"Ja sam zabrinut. Ne da sam zabrinut, nego sam prilično oneraspoložen politikom koju gluplji u Berlinu, ima pametnijih i glupljih, vode recimo prema regiji, prema BiH, koja je izrazito protivna hrvatskim interesima i interesima Zagreba, Hrvata u BiH, ali baš je izrazito protivna", rekao je predsjednik novinarima u Koprivnici.

Dodao je da nije hrvatski etnički nacionalist, kao i da "nikakva zeleno-crvena policija u Berlinu koja mašta o boljem svijetu neće raditi na štetu Hrvatske".

"Hrvatska će u Europskom vijeću, u kojoj ću je predstavljati ja, imati vrlo jasan stav. To ne može. To ne može pod ovu i ovu cijenu. Nećete raditi idiote od nas", rekao je Milanović. Plenkovića je opisao perfidnim, ciničnim i nemarnim i rekao da je "gadljivo" što premijer u utorak boravi u Mostaru.

"Ti za te ljude nisi napravio ništa od onoga što si mogao. Nekad se nije moglo napraviti. Nekad je bio rat, bilo je opasno. Sada se može napraviti", dodao je.

Politico je objavio da se Plenkovića spominje kao kandidata za šefa Europske komisije.

"Ako takvog čovjeka, ako takav tip, s ovakvim backlog-om, s ovakvom anamnezom bolesti u vođenju jedne države može konkurirati za predsjednika Europske komisije, onda može svatko", smatra Milanović.

Milanović je dodao da se Plenkovića ne bi spominjalo kao kandidata za neku funkciju da je imao čvrsti stav koji se Berlinu, Parizu ili drugima ne bi dopao.

Na pitanje da pojasni svoj stav o ratu u Ukrajini i ponašanju Hrvatske po tom pitanju, Milanović se pozvao na anketu po kojoj većina Hrvata ne podržava obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i rekao da se Hrvatska u to pitanje, kao i u stanje na Bliskom istoku, ne bi trebala petljati "jer smo mali i nedovoljno jaki za to".


Intervju Milanovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je u ponedjeljak intervju portalu Index. Najzanimljivije dijelove možete pročitati OVDJE.


Butković: Pitajte Milanovića ovo, nije mi odgovorio 10 dana

U Index Studio u 15 sati u goste stiže predsjednik Zoran Milanović, a to mu je zadnji intervju koji će dati prije izborne šutnje.

Uoči tog intervjua ministar Oleg Butković zamolio je putem Facebooka redakciju Indexa da predsjedniku postavi dva pitanja na koje mu sam nije odgovorio već 10 dana:

‘1. Je li trgovanje utjecajem ako predsjednik Republike, u konkretnom slučaju ti Zorane Milanoviću, osobno traži od državnih i privatnih banaka da otvore račun njegovom rođaku koji je pod sankcijama zbog povezanosti s ruskim kapitalom?

2. Što si dobio kao protučinidbu za taj angažman?‘, napisao je Butković i natuknuo da se ‘ako sa Zoranom dolazi i njegov rođak, i njega pita to isto‘.


DIP će prve izborne rezultate objaviti u srijedu u 21 sat

Prve rezultate izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u srijedu u 21 sat, bit će to privremeni rezultati koje će ažurirati svakih 15 minuta.

DIP će odmah po utvrđivanju rezultata glasovanja bez odgode iste objaviti na svojoj mrežnoj stranici, poručuju iz Povjerenstva.

Podatke o odazivu objavit će u dva navrata, u podne i 17 sati.

Ti će podaci obuhvatiti odaziv do 11, 30, odnosno do 16, 30 sati u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj te odaziv birača u europskim državama koje su u istoj vremenskoj zoni kao i Hrvatska koji su glasovali u utorak i u srijedu za 11. izbornu jedinicu u kojoj se biraju tri od 151 saborskog zastupnika.


Dalmatinski HDZ-ovci: ‘Glas koji nije za HDZ je glas za Milanovića‘

Kandidati HDZ-a iz 9. i 10. izborne jedinice u ponedjeljak su još jednom pozvali birače da izađu na izbore u srijedu, a nositelj u 10. izbornoj jedinici Branko Bačić poručio je kako je svaki glas koji nije za HDZ indirektno glas za Zorana Milanovića.

Bačić je ustvrdio da poruku o "indirektnom glasu za Zorana Milanovića" želi osvijestiti svima koji baštine demokršćanske, domoljubne, državotvorne i obiteljske vrijednosti dodavši kako je izbor samo jedan - nakon izbora će mandatar biti Andrej Plenković ili Zoran Milanović.

"Neće to biti ni Ivan Penava, ni Božo Petrov niti Sandra Benčić. Ovih dana smo vidjeli da je na sceni prešutni dogovor dijela političkih stranaka koje participiraju u našem biračkom tijelu. To su pošteni hrvatski građani po svjetonazoru slični nama, ali moramo biti svjesni da ako nije zaokružen HDZ kasnije će to omogućiti da se formira lijeva vlada na čelu s Milanovićem. Izbor je jednostavan - između Milanovića kao najneuspješnijeg premijera u hrvatskoj povijesti i Plenkovića kao najuspješnijeg predsjednika vlade", istaknuo je Bačić.

Damir Krstičević pozvao je građane da na izborima biraju mir, sigurnost, stabilnost, razvoj i međunarodno snažnu Hrvatsku. Novinari su ga pitali o slučaju kad se u nedjelju nakon mise u Stobreču s oltara obratio župljanima, na što je odgovorio kako "oltar nikada nije koristio za izbore, samo je pozdravio vjernike, branitelje i poginule i zahvalio se na slobodi".

"Nisam spominjao izbore, ali ni stranku, a to mi i nije bila namjera. Izbore doživljavam kao natjecanje, kao sport u kojem se poštuju protivnici. Vjera mi puno znači, dragi Bog mi puno znači. A sad što se sve to dogodilo, dogodilo se, ali namjera nije bila", rekao je Krstičević.

Branko Bačić je dodao kako je puno prošao s Krstičevićem i u drugim župama, gdje je bio posebno pozdravljen. Upravo su župnici koji su prošli rat osjetili potrebu pozvati Krstičevića, a tako ga je pozvao i župnik u Stobreču, kao osloboditelja, kaže Bačić.

Mlade je na izbore pozvao župan Blaženko Boban, koji je obećao da će sva vrtićka djeca do 2030. godine imati besplatne vrtiće, učenici osnovnih škola bi do 2028. godine trebali svi nastavu pohađati u jutarnjim satima, majke bi za svako rođeno dijete trebale dobiti godinu dana staža, a kao šlag na kraju je najavio i priuštivu stanogradnju.


Umirovljenici zajedno pozvali birače da ih podrže

Platforma Umirovljenici zajedno pozvala je u ponedjeljak umirovljenike da izađu na izbore i podrže njihove kandidate, podsjetivši na svoje obećanje o povećanju mirovinu u prosjeku za 200 eura.

Istaknuli su kako je cilj koalicije u kojoj su Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika bolji materijalni i društveni položaj umirovljenika. "Nismo se poput nekih ‘prodali‘ HDZ-u jer ne želimo biti ničiji žeton", poručili su.

Kažu kako će društvo postati pravedno samo uz odgovarajuće mirovine koje su nagrada za rad i trud koji su današnji umirovljenici uložili u razvoj zajednice u kojoj žive.

"Obećali smo novi izračun mirovine za sve umirovljenike na bazi 75-80 posto neto plaće umirovljenika kroz 10 najboljih godina, ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina života, AVM od 20 eura po godini staža, što jamči najmanju moguću mirovinu za 41 godinu staža u iznosu 820 eura", istaknuli su.

Pozivaju birače da ih podrže ističući kako se druge stranke sjete umirovljenika samo u kampanji, te ako misle da 550 eura mjesečno nije dovoljno za dostojanstven život i ne žele čekati veću mirovinu još četiri godine.

"Izađimo na izbore zajedno, pokažimo snagu umirovljenika i recimo ne siromaštvu umirovljenika", izjavili su.


Milanović: ‘Plenković svojim polurasističkim ispadima dijeli Hrvatsku‘

Predsjednik RH Zoran Milanović ustvrdio je u ponedjeljak kako premijer Andrej Plenković svojim polurasističkim ispadima dijeli Hrvatsku, osvrnuvši se na na objavljene snimke u kojima predsjednik HDZ-a vrijeđa članove Domovinskog pokreta i Mosta te kritizira medije.

Slučaj snimke sa stranačkog sastanka koju je netko dao Nacionalu, Milanović je nazvao stranačkom sabotažom. Dodao je da ga je netko snimio "zato što mu želi napakostiti" i da će ga ta osoba, kada se Plenković nađe bez ikoga, prva s tom snimkom kao dokazom optužiti da je "sve otjerao od sebe".

"On je to davno napravio. Ta vrsta divljanja i potpuno suludog ponašanja, u kojem čovjek uopće ne vidi nijedan problem koji bi eventualno bio uzrokovan njegovim ponašanjem", ocijenio je Milanović, a kao primjer naveo je "nametanje" Turudića na čelo DORH-a.

"Kriminalce koji su uhvaćeni u prijestupu ti promoviraš u državne odvjetnike i onda oni koji to problematiziraju su okosnica nekakve zavjere protiv tebe", dodao je.

Ocijenio je kako Plenkoviću smetaju mediji koji nisu korumpirani i koji ne primaju novac od Vlade.

Milanović je također rekao kako se od njega osobno neće čuti ništa drugo na zatvorenom sastanku od onoga što govori pred medijima.

Komentirao je i kampanju, istaknuvši kako je bila specifična zato što je Ustavni sud "lupio ustavni udar u kojem je zaprijetio SDP-u i njihovim partnerima da se moraju ponašati protivno svim zakonima logike i hrvatskog Ustava".

"Tako da kampanja nije uobičajena. Ja jesam kandidat, ali nastupam kao da nisam, a jesam. To donekle otežava, ali vjerujem da će na kraju Hrvatska odabrati ispravno, a to je sve samo ne HDZ", istaknuo je.

Milanović je u ponedjeljak posjetio Koprivnicu, prilikom čega je istaknuo kako se načelnici iz okolice Koprivnice, a koji se bore protiv "zuluma" HDZ-a, žale da im "opstruiraju projekte, da ih gnjave, tlače", ocijenivši kako je svugdje ista priča.

"Hoćeš u Dalmaciji, okolici Splita, gdje god HDZ nije na vlasti, ljudi doživljavaju maćehinski odnos od strane onog nivoa vlasti koji HDZ već obnaša. To je matrica po kojoj se ponašaju. Onda Plenković u svojim polurasističkim ispadima dijeli Hrvatsku na dinarsku, na panonsku, ovdje kao gostuju", rekao je predsjednik.

Dodao je kako se on osjeća doma i ovdje i u Imotskom.

"Interesantno je da je to rekao šačici svojih komesara, nisam primijetio da je itko imao problem s tim što je on rekao. Svi su oni isti, nema tu neke razlike. On posebno govori stvari za koje smatra da ljudi žele čuti, da će ih honorirati i njemu koristiti", rekao je.

A to što je rekao, dodao je, to misli i govori cijelo vrijeme.

Za najdugovječnijeg hrvatskog političara Josipa Manolića koji je umro u ponedjeljak, Milanović je istaknuo kako je on za hrvatsku noviju povijest vrlo važna osoba.

"Još ćemo ga vrednovat neko vrijeme, kao i Tuđmana, jer tu stvari nisu crno-bijele. I partizan, i, kad slušate beogradsku propagandnu mašineriju, i ustaša, pa je onda nakon ‘95. u HDZ-u opet smatran za četnika. Dajte, ne može biti sve istina", naveo je.

Pri tome je podsjetio kako je Manolić osnovao HDZ - "najgoru stranku i ozbiljan problem Hrvatske" te da "kako se ta stranka odnosi prema njemu, najbolje govori o toj stranci", istaknuvši da su ga vrlo brzo otjerali.

"Mislim da bi se HDZ trebao o njemu očitovati, neće, i da mu oni trebaju odnijeti hrpu ruža na grob i doći na sprovod, prije nego ja. Ja ću vidjeti uhvatim li vremena, jer on je tvorac HDZ-a, ali on je istinski lik, karakter, iz grčke drame, a Plenković je običan gramzivi statist", ocijenio je Milanović.


Radić: Domovinski pokret jedina brana globalizmu i ‘srpskom svijetu‘

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta (DP) Mario Radić izjavio je u ponedjeljak da je DP jedina brana globalizmu i srpskom svijetu‘ i jamstvo ukidanja Istanbulske konvencije, a odbacio je tumačenje da je medijska objava navodnih snimki sa zatvorenog sastanka HDZ-a ‘diverzija DP-a‘.

image

Mario Radić i Mislav Kolakušić

Vlado Kos/Cropix

Kao nositelj koalicijske liste DP-a i partnera u 4. izbornoj jedinici, Radić je na konferenciji za novinare u Osijeku ustvrdio da je Hrvatska u ovome trenutku financijsko uporište "srpskog svijeta".

"Mislim da se preko našeg proračuna financira kulturna politika i hegemonija srpskog svijeta‘, i smatramo da je to neprihvatljivo, a to je sve po nalogu glavnog financijera Andreja Plenkovića", izjavio je Radić.

Najavio je da će, ako dođu na vlast, osnovati Ministarstvo useljeništva. Kaže da su ‘premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović glavna prepreka povratku iseljenih Hrvata‘, jer su godinama na vlasti, a nikada se nisu aktivno uključili u povratak tih ljudi.

Mario Radić biračima je poručio kako sve manje stranke, koje su nastale iz krila Domovinskog pokreta, po svim relevantnim anketama, neće prijeći izborni prag, i kako će ‘glas za te stranke biti glas za Milorada Pupovca ili za SDP‘.

Komentirao je i objavu audio snimke na portalu Nacionala u kojima navodno premijer Plenković, na zatvorenom stranačkom sastanku, uz ostalo, govori kako se ne treba zavaravati da je Domovinski pokret ‘desno‘, jer su rušili Kolindu (Grabar Kitarović) i doveli Milanovića, te da bi sutra rušili i HDZ. Za predsjednika DP-a Penavu, prema navodnoj audio snimci, Plenković je na zatvorenom stranačkom sastanku rekao kako je sve što se u Vukovaru napravilo, novac dala država i svaki dan daje novac, a "sam Penava nije napravio ništa; nula; i uzeo na sebe žrtvu ljudi kojih nema".

Radić je naveo ako se u tim snimkama koriste i izrazi poput kreten, idiot, budala, što, kako kaže, govori da je "Zrinjevačka škola prema vani suptilna, a prema unutra birtijaška i vulgarna".

Ustvrdio je kako je Plenković to rekao u najužem krugu svojih najodanijih ljudi, i, zaključuje Radio, jasno je da mu je koalicija s Pupovcem na prvom mjestu.

Na pitanje novinara da komentira današnju objavu HDZ-a na Facebooku kako je uoči izbora u pitanju diverzija, s ciljem da Ivan Penava pomogne dovesti Milanovićevu ljevicu na vlast, Radić je odbacio mogućnost da se radi o diverziji DP-a.

"To je bio njegov najuži krug ljudi iz tri izborne jedinica, i ako netko od njih pusti snimku, to nije naša diverzija, to je diverzija njegove politike te konačni slom njegove politike, jer ljudi to više ne mogu slušati", rekao je Radić. Ustvrdio je da će to pokazati ovi izbori, i da će ti glasovi ići Domovinskom pokretu.

Svima koji su, kako kaže, "ucijenjeni da zbog radnog mjesta moraju, protiv svojih uvjerenja, glasati za stranku na vlasti", Mario Radić poručio je da ne moraju dati glas DP-u, ali da prekriže glasački listić.


Procurila snimka Plenkovićevog motivacijskog govora: ‘Moramo pobijediti ili ćemo propasti!‘

‘Mi smo sad operativa, do nas je kakva će biti izlaznost, tko će glasati za nas, moramo se ponašati kao da po anketama gubimo s 20 razlike. Znači, naš pristup mora biti: gubimo i moramo izaći, da dođemo do najstarijega, najzadnjega, doći kod njega kući i donijeti mu izborne listiće‘, govori premijer Andrej Plenković na snimci koju je objavio Nacional.

image

Andrej Plenković

Stringer/Afp

‘Organizirate aute, kombije, bilo što za starije ljude ako treba. To rade svi ovi naši iz županijskih organizacija…‘, opisuje dalje Plenković kako doći do glasova.

Nakon što je u nedjelju Nacional objavio snimku na kojoj Plenković vrijeđa DP-ovog Ivana Penavu, te snimku na kojoj govori o Zoranu Milanoviću, hrvatskim medijima i zastupnicima MOST-a, sada je na vidjelo izašla i snimka na kojoj Plenković opisuje kako se HDZ treba ponašati u zadnjim danima kampanje.

‘Govorim najotvorenije sad, ovo je zatvoreni sastanak. Morate to shvatiti što stvarno mislimo. Da ne bi mislili da smo mi dobri. Nego mi kažemo, dobri smo, sutra će dio naših birača otići njima. Razumijete… Dakle, ova zadnja dva, tri dana, to sam jučer bio u Dubrovniku s jednim liječnikom. Mi smo sad operativa, do nas je kakva će biti izlaznost, tko će glasati za nas, moramo se ponašati kao da po anketama gubimo s 20 razlike. Znači, naš pristup mora biti: gubimo i moramo izaći, da dođemo do najstarijega, najzadnjega, doći kod njega kući i donijeti mu izborne listiće. To mora biti optika. Ne optika – vidiš, mi vodimo s 11 razlike, pobijedit ćemo sto posto. Ako uđemo u taj mod, ta je anketa već ok, da će sve biti dobro – neće biti dobro. Znači, moramo se ponašati kao da gubimo‘, izjavio je Plenković.

Ostatak govora pročitajte na linku.


Danas je zadnji dan prije predizborne šutnje. Za koga ćete glasati?

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj se održavaju u srijedu, 17. travnja. Po mnogima predvidljiva borba postala je znatno zanimljivija kad se u izbornu utrku na strani SDP-ove koalicije uključio predsjednik Zoran Milanović, što je izazvalo val reakcija te konačno i upozorenje Ustavnog suda predsjedniku da to ne čini budući da je nespojivo s njegovom funkcijom.

U međuvremenu je objavljeno nekoliko anketa o raspoloženju birača, a OVDJE možete riješiti našu anketu.


Grbin: Izbor između HDZ-a i Rijeka pravde je više nego jednostavan

Predsjednik SDP-a i lider koalicije Rijeke pravde Peđa Grbin u ponedjeljak je u završnom obraćanju građanima prije izbora poručio da biraju između korupcije, lopovluka, klijentelizma i bolje Hrvatske koju donose Rijeke pravde te ustvrdio da je odluka više nego jednostavna.

image

Peđa Grbin

Lucija Ocko/Cropix

„Plenković nema hrabrosti za izaći pred ljude i kamere, ali ima pred svojima kada ono pravo lice, a ne ono umiveno briselsko, prokulja. Onda mediji postaju osovine zla, a Hrvatska se jasno dijeli na onu koja je za HDZ i onu koja je protiv. To su te dvije Plenkovićeve Hrvatske – rasistički, neprimjereno, HDZ-ovski, lopovski, korumpirano”, komentirao je Grbin snimku koju je objavio tjednik Nacional, a u kojoj na zatvorenom stranačkom skupu Plenković žestoko kritizira političke suparnike i dio medija.

Posljednjeg dana kampanje građanima, u društvu koalicijskih partnera i stranačkih suradnika, poručio je da u srijedu imaju prilike to promijeniti.

„U srijedu vi odlučujete. Izađite na izbore, Birate između korupcije, lopovluka, klijentelizma i birate bolju Hrvatsku koju donose Rijeke pravde. Odluka i izbor su više nego jednostavni”, istaknuo je.

Mi se borimo za drugu Hrvatsku, za koju želimo da postane jedna, Hrvatska u kojoj nije bitno imaš li stranačku iskaznicu ili nemaš, poznaš li nekog ili ne. Hrvatska u kojoj ćeš uspjeti normalno živjeti jer će država stati iza tebe, a mi to znamo i možemo, istaknuo je.

Još je jednom istaknuo da je Plenkovićeva maska pala kada se vrata zatvore i kada misli da ga se ne snima.

On tada pokazuje svoje pravo lice, a to je lice osobe koja bi svoje političke protivnike slala u ludnicu, koja bi uređivala medije i koja one medije koje ne može kontrolirati smatra osovinom zla. To je lice osobe koja dijeli Hrvatsku, lice jednog pokvarenog i korumpiranog čovjeka, ustvrdio je.

Andrej Plenković je na tim snimkama pravi, a sve ostale, kada se smješka pred kamerama i vrti loptu na Tik-toku, to je fasada. Snimke pokazuju pravu istinu – lopovluk, korupcija i ono što razara Hrvatsku. Kada dijeliš Hrvatsku na onu koja ti odgovara i glasa za tebe i drugu, to je strašno, ocijenio je.

„U srijedu birate između korupcije, laži i klijentelizma i Rijeka pravde. Treće opcije nema”, poručio je Grbin.

Marijana Puljak (Centar) upozorila je da na prošlim izborima samo 16 posto birača podržalo HDZ i pozvala građane da ne dopuste da se to dogodi i u srijedu. Ako ne želite HDZ na vlasti, korupciju i kriminal, izađite na izbore i podržite Rijeke pravde, jedinu opciju dovoljno snažnu da zaustavi HDZ-ovu korupciju i kriminal, pozvala je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) ocijenila je da je 17. travnja prijelomni trenutak u našoj povijesti te izrazila uvjerenje da ćemo se dan poslije probuditi u boljoj Hrvatskoj, koja nudi nadu izaberu li građani Rijeke pravde koja zna, može i želi ponuditi bolju budućnost ovoj zemlji.

Dalija Orešković (SSIP) istaknula je da su ovi izbori za Hrvatsku doslovno zadnja šansa i jedini domoljubni čin u ovom trenutku bio bi glasati protiv HDZ-a i dati Hrvatskoj da napokon prodiše, da bude sretna lijepa naša i prosperitetna.


Bačić o misi u Stobreču: ‘General je ostao zatečen, HDZ-u je ovo potpuno strano, to nam ne treba...‘

Sitno odbrojavamo do parlamentarnih izbora u srijedu, 17. travnja, a političari iskaču iz paštete ili u ovom slučaju s oltara! Naime, kako javlja Dalmatinski portal u nedjelju je stobrečki svećenik don Josip Lončar vjernicima rekao da glasaju po savjesti pa pozvao HDZ-ovog Damira Krstičevića za oltar.

Neki vjernici su negodovali i bilo im je teško povezati religijski obred s političkim licem, iako su posvjedočili da ni svećenik ni bivši ministar obrane i kandidat u X. izbornoj jedinici nisu upućivali vjernika za koga glasati. Ipak, logički je za prepostaviti prema kome se insinuiralo i navodilo vjernike.

image

Tomislav Šuta (lijevo) i Branko Bačić (desno)

Božidar Vukičević/Cropix/

- Pred kraj svete mise don Josip Lončar je rekao s oltara kako bi trebali glasati po svojoj svijesti i savjesti. Nakon toga, sasvim slučajno se u crkvi pojavljuje Damir Krstičević koji izlazi na oltar po pozivu don Josipa i na taj način želi zaraditi glasove. Uz dužno poštovanje, mislim da gospodin Krstičević nema što raditi na oltaru, pogotovo nakon videa na TikToku gdje se dotični nije znao prekrstiti. Crkva nije predizborni skup - poručio je jedan od prisutnih vjernika.

A spletom okolnosti ili slučajnosti, jutros je procurila informacija da je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta zapravo nećak spomenutog svećenika koji je upit novinarke Dalmatinskog portala nazvao - provokacijom.

S druge strane, general Krstičević im je potvrdio da je bio na misnom slavlju u Stobreču te da nije očekivao poziv svećenika da pozdravi prisutne vjernike.

- Vidio me je i obavijestio vjernike da sam s njima tu na misi. Rekao je da mu je drago da sam tu i pozvao me da izađem iz klupe. Kazao je još kako sam s braniteljima oslobodio domovinu da bismo danas živjeli u slobodi i miru. Nakon toga je rekao: ‘Ajde, generale, nešto reci‘. Zahvalio sam ljudima na svemu, poželio im ugodnu nedjelju - prepričao je Krstičević.

- Nije bilo apsolutno nikakve promidžbe, niti smo koristili misu za ikakve svrh. Nitko od nas kandidata nije bio pozdravljen osim generala i ništa tu nije bilo sporno. Mi smo najnormalnije kao i svake nedjelje bili u splitskoj župi na svetoj misi i ništa od ovoga nije bilo planirano - pojasnio je Tomislav Šuta na HDZ-ovoj konferenciji za medije i pritom nije negirao da je svećenik njegov ujak.

- General je ostao zatečen. On je praktični vjernik, svake nedjelje je na svetoj misi. HDZ-u je ovo potpuno strano, to nam ne treba i ne želimo zloupotrebljavati sveta mjesta. Svećenik je samo htio pozdraviti svog osloboditelja - objasnio je potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić, jedan od prisutnih na ovom misnom slavlju.

A što o svemu ovome misli Nadbiskupija splitsko-makarska saznat ćemo kad odgovore na naš upit o tome kako gledaju da nastupe političara na misnim slavljima nekoliko dana prije izbora.


Zadnja Plenkovićeva presica

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković drži konferenciju za medije na kojoj govori o izborima i političkim oponentima, s naglaskom na predsjednika Zorana Milanovića, prenosi N1.

image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix

Istaknuo je kako očekuje veliku podršku na izborima te kako je njegova stranka vodila dobru kampanju. “Ova kampanja bila je neobična po nekoliko elemenata. Izuzetno je kratka, imamo taj bizaran dan, srijeda, van svake dosadašnje prakse. Milanović je prije par tjedana napravio diverziju na ove izbore, maknuo je sa strane Peđu Grbina…”, rekao je Plenković na početku pressice.

Dodao je i kako je Milanović svojim potezom poništio kampanju SDP-a i učinio mu medvjeđu uslugu.

“Što se tiče nas, imamo program, viziju Hrvatske koja je potpuno drugačija od onoga što bi bila alternativa predvođena Milanovićem i njegovim jatacima.”

Istaknuo je i kako Milanović “gura Hrvatsku u ruski svijet” i to “u trenutku kad Rusija već dvije i pol godine vrši agresiju na Ukrajinu”.

Plenković je govorio i o brojnim projektima koje smatra uspjesima svoje Vlade, a ponovio je i predizborna obećanja o dodatnim godinama staža za žene za svako rođeno dijete, kao i ono o priznavanju mirovinskog staža za studente koji rade.

Osvrnuo se na zagrebačku gradsku vlast, DP, odbacio je navode da je Ninu Raspudića nazvao izrodom, a više o svemu možete pročitati na linku.


Velika anketa Jutarnjeg: Tko će sastaviti novu hrvatsku vladu?

Do kraja predizborne kampanje i početka izborne šutnje dijeli nas manje od dvanaest sati. Kandidati su rekli svoje, kao i njihovi stranački šefovi, a i građane se nešto (već) pitalo.

Dvije najveće anketne kuće završile su svoja istraživanja raspoloženja birača, a rezultati sugeriraju uvjerljivu pobjedu HDZ-a nad Rijekama pravde koje predvodi predsjednik Republike i SDP-ov kandidat za premijera Zoran Milanović.

Prema istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Ipsos, HDZ i partneri trebali bi osvojiti 60 saborskih mandata (bez tri mandata koja su rezervirana za dijasporu), dok bi Rijeke pravde trebale osvojiti 41 mandat.

Koalicija predvođena Domovinskim pokretom trebala bi osvojiti 15 mandata, Možemo! jedanaest, a Most i Hrvatski suverenisti devet mandata. Dva bi trebala pripasti IDS-u, a po jedan koaliciji Fokus - Republika i Nezavisnoj platformi Sjever međimurskog župana Matije Posavca.

Slične rezultate sugerira i istraživanje Promocije plus za RTL koje HDZ-u predviđa 60 mandata, SDP-u 44, Domovinskom pokretu 13, Mostu devet, a platformi Možemo! osam mandata.

Ako se ostvare prognoze iz spomenutih anketa, premijer Andrej Plenković ne bi trebao imati prevelikih muka oko sastavljanja nove parlamentarne većine i nove Vlade, no da su predizborne ankete jedna, a izbori sasvim druga stvar osvijestili smo još 2020. godine, kada smo na birališta izašli uvjereni da nas čeka prava poslijeizborna drama.

OVDJE možete riješiti veliku anketu Jutarnjeg.


Vanđelić: Ostanete li doma vaš glas vrijedit će samo za islužene i korumpirane

Predsjednik stranke Republika i premijerski kandidat koalicije Fokus Republika Damir Vanđelić pozvao je u ponedjeljak građane da izađu na izbore i glasajući za njih pridonesu promjeni, jer će, kako kaže, ako ostanu doma njihov glas vrijediti samo za islužene i korumpirane.

"Svaki vaš glas vrijedi, no ako ostanete doma vrijedit će samo za islužene i korumpirane. Koalicija Fokus i Republika ima provediva i konkretna rješenja, stoga izađite na izbore u srijedu i dajte svoj glas", rekao je Vanđelić na konferenciji za novinare u Puli.

Građane je pozvao da se odupru "svim izazovima" i "rijekama pravde" jer su oni svoju priliku imali i prokockali su je na štetu građana te dodao da "Hrvatska sve više i više propada i tone u korupciju, a političke elite zadovoljno trljaju ruke, jer su se osigurali".

"Dajte svoj glas promjeni i uvjerite se u pozitivne promjene koje vas očekuju", poručio je Vanđelić.

image

Damir Vanđelić

Josip Bandic/Cropix

Istaknuo je da je stranka Republika mlada, no okupila je uspješne pojedince, poduzetnike, akademike, znanstvenike koji su iskustvo i znanje odlučili podijeliti za bolju Hrvatsku.

"Imamo rješenja i znamo kako da Hrvatska u samo četiri godine postane država u kojoj će mladi moći sami sebi osigurati stan, znamo kako osigurati veće plaće, kako pomoći mladima da bezbrižnije osnuju obitelj, a kako umirovljenike riješiti egzistencijalnih briga jer s malim mirovinama trenutno jedva preživljavaju", rekao je Vanđelić.

Nositeljica liste Fokusa i Republike u 8. izbornoj jedinici Gordana Deranja naglasila je da promjene zaslužuje i Istra, posebice podršku centralne vlasti "koja Istru sve ove godine zapostavlja, ali uredno ubire novac od turizma i busaju se u prsa turističkim postignućima".

"Dragi Istrani i Primorci, moji sugrađani, izađite na izbore i dajte svoj glas za korak naprijed, da se sljedeće četiri godine u Istri kao i ostatke Hrvatske konačno pokrene transformacija koja se već predugo odgađa. Nemojmo dopustiti da izgubimo dodatne četiri godine na iste politike i obećanja za koja znamo da će isti tren, ako dobiju vlast, sa smiješkom baciti u vjetar“, istaknula je.


Plenković i Malenica obišli radove na Trgu pravde u Zagrebu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica obišli su u srijedu radove na Trgu pravde u Zagrebu, gdje će na jednom mjestu biti sva pravosudna tijela u Zagrebu, a ukupna vrijednost projekta iznosi pola milijarde eura.

"Ovaj projekt predstavlja najveću infrastrukturnu investiciju u pravosuđu u modernoj Hrvatskoj te će biti simbol pravosudnog sustava" izjavio je Plenković.

image

Andrej Plenković i Ivan Malenica

Marko Todorov/Cropix

Podsjetio je da je ukupna vrijednost Trga pravde oko pola milijarde eura od kojih će se za prvu fazu izgradnje izdvojiti 170 milijuna eura. Projektom će se na zagrebačkom kvartu Črnomerec u jedan kompleks smjestiti zgrada Upravnog, Trgovačkog, Visokog upravnog i Visokog trgovačkog suda kao i Pravosudna akademija te Centar za mirenje.

"Ulaganje u pravosudnu infrastrukturu samo je nastavak truda i rada kojeg ova vlada ulaže u pravosuđe jer je upravo to temelj države koju želimo, države u kojoj je načelo vladavine prave i ustavnosti glavno načelo" istaknuo je Plenković.

image

Andrej Plenković

Marko Todorov/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da će se "na ovom projektu utvrditi standardi koji će se trebati poštovati za sve buduće investicije u pravosuđu". Naglasio je i da se na taj način omogućava infrastrukturna podrška neovisnim i stručnim sucima, državnim odvjetnicima i službenicima.

Malenica je naglasio i kako ovaj projekt predstavlja početak radova i novih ulaganja u pravosudnu infrastrukturu koji će se nastaviti izgradnjom novih sudova u Bjelovaru i Novskoj kao i sličnim trgovima pravde u Rijeci i Velikoj Gorici.

image

Andrej Plenković

Marko Todorov/Cropix

Predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić naglasio je da infrastruktura u modernom pravosuđu predstavlja potencijal, temelj i nužan uvjet kako bi se mogla izvršavati ustavna uloga sudova.

"Potres u Zagrebu pokazao nam je pravu sliku... pa je tako i Trgovački sud odjednom ostao bez 30 posto prostornog kapaciteta te rad sa strankama trenutno obavljamo na tri lokacije što nisu uvjeti za rad sudova" pojasnio je Radić naglasivši da će se izgradnjom Trga pravde taj problem trajno riješiti.

image

Ivan Malenica

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković i Ivan Malenica

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković i Ivan Malenica

Marko Todorov/Cropix
image

Andrej Plenković i Ivan Malenica

Marko Todorov/Cropix

Davorko Vidović: Branit ćemo i štititi vrijednosti socijaldemokracije

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović u ime je stranke i saveza Naša Hrvatska u ponedjeljak poslao poruku glasačima ljevice kako su oni moderna, istinska, socijaldemokratska ljevica koja može jamčiti da će braniti i štititi vrijednosti socijaldemokracije u Saboru.

"Mi nismo ona ljevica koja želi i kojoj treba pomoć niti Rojsa zvanog „tko je jamio, jamio je“, niti Glavaša zvanog „selotejp“. Branit ćemo socijaldemokratske vrijednosti u svakoj prilici, kod donošenja svakog zakona i odluke u Saboru“, rekao je Vidović.

Istaknuo je kako su Socijaldemokrati mlada stranka čija je svrha stvarati pretpostavku da se u Hrvatskoj uspostave vrijednosti koje je socijaldemokracija donijela prije 150 godina i koje su postale sastavni dio civilizacijskih vrijednosti.

"Mi možemo biti pragmatični, ali nikada nećemo na bilo koji način ugrožavati te vrijednosti. Iz ove kampanje izlazimo kao oni koji su se postavili odgovorno i iskreno, koji su se bez manipulacije obratili našim sugrađanima i zatražili njihovo povjerenje“, izjavio je Vidović.

Dodao je kako iza saveza Naša Hrvatska stoje ljudi koji su svoje profesionalne karijere i čestitost stavili na dispoziciju građanima i koji su spremni zagovarati njihove interese.

„Snaga naših građana iskazuje se između ostalog i u činjenici da imaju olovku kojom mogu zaokružiti one koji će njihove interese i vrijednosti ponajbolje zastupati. Za našu zemlju, za našu Hrvatsku, ozbiljno i odgovorno“, zaključio je Vidović.

Socijaldemokrati na parlamentarne izbore izlaze s partnerima iz saveza Naša Hrvatska, Hrvatskim laburistima – Strankom rada i Demokratima u osam izbornih jedinica, a u trećoj s Nezavisnom platformom Sjever župana Matije Posavca te u osmoj s IDS-om i PGS-om.


Grmoja podnio prijavu DORH-u

Kandidat Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je podnio Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Pave Vujnovca, Fabrisa Peruška i još nekoliko osoba zbog sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, ustvrdio je, oštećena za 66 milijuna eura.

"Fortenova je oštećena za 66 milijuna eura zahvaljujući Andreju Plenkoviću, Pavi Vujnovcu i Fabrisu Perušku. A znate kako je Peruško plaćen u Fortenovi? Vlada ga je tamo postavila i ona od ovog ne može pobjeći. S ovom kaznenom prijavom simbolički završava jedno razdoblje u kojem su se građani sami morali boriti za pravdu", rekao je Grmoja na konferencija za medije ispred sjedišta DORH-a

image

Nikola Grmoja

Ranko Suvar/Cropix

Kaznena prijava je podnesena i protiv Damira Spudića i Josipa Jurčevića (člana, odnosno direktora društva West mall developmenta), Zdravka Mamića (direktor tvrtke Naboo), Mladena Gajskog i nepoznatih osoba zaposlenih u Zagrebačkoj banci, Ministarstvu financija i Poreznoj upravi.

U tekstu prijave stoji da Fabris Peruško nije iskoristio pravo da po opcijskim cijenama preuzme vlasništvo nad Ciglane nekretninama i Stella nekretninama za dvjesto tisuća eura, nego je spomenute nekretnine prepustio Zdravku Mamiću. On ih je onda prodao Vujnovcu, Spudiću i Jurčeviću znatno ispod tržišne cijene kako bi izbjegli plaćanje poreza na promet nekretninama kao i poreza na dobit što su im omogućile osobe zaposlene u Ministarstvu financija i Porezne uprave zlorabeći svoj položaj i ovlasti

"Dolazi vrijeme kada će institucije raditi svoj posao i kada će oni koji su se ogriješili o ovaj narod i o zakone, morati odgovarati. Najveći problem će nam biti nedostatak građevinske operative jer je toliko potrebno zatvorskih kapaciteta, s obzirom što se sve napravili od ove zemlje", kazao je premijerski kandidat Mosta.

Osim toga, Grmoja sumnja da DORH štiti Vujnovca u slučaju "3D Rada", zbog kojeg je policija upala u sjedište PPD-a prošlog mjeseca.

"Pouzdano znam da u USKOK-u i DORH-u postoji svjedočenje koje ozbiljno tereti Vujnovca u spomenutom slučaju, koji je povezan s plinskim aferom iz Ine. Prema tom svjedočenju, on bi trebao biti priveden ili barem pozvan na obavijesni razgovor, ali DORH ništa ne poduzima", kazao je.

image

Nikola Grmoja

Ranko Suvar/Cropix

Vezano uz objavu audiosnimke na kojoj se čuje premijera Plenkovića kako vrijeđa saborske zastupnike Mosta, Grmoja odgovara da za njega ta snimka predstavlja kompliment.

"Kaže da smo mi devet luđaka, za psihijatriju a ne za Gornji grad. Isto tako kaže da ne zna kako te ljude, naše birače, pridobiti. Ja nisam čuo ljepši kompliment za Most od Plenkovića. Poštene ljude se ne može pridobiti ni kupiti", naglasio je.

Grmoja ističe da je Most jedina garancija za slanje HDZ-a u oporbu, kao i za stvaran obračun s korupcijom jer je "Most jedini otkrivao korupcijske afere vladajućih, za razliku od SDP-a, DP-a i Možemo".

"Mentalitet vladajućih je da kradeš sve što možeš i gledaš svoje sebične privatne interese. Za njih su luđaci oni koji žele da se radi pošteni. Njima je lako s SDSS-om, čak i sa SDP-om, s njima se mogu dogovoriti. Mi ćemo bit beskompromisni", poručio je Grmoja.


Plenković: Milanović šteti Hrvatima u BiH vrijeđanjem međunarodnih saveznika

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za izdanje Večernjeg lista BiH da predsjednik Zoran Milanović vrijeđanjem međunarodnih dužnosnika šteti interesima Hrvata u BiH i najavio da će se još snažnije nastaviti zauzimati za njihovu ravnopravnost.

"Suprotno od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istodobno podupiremo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija", rekao je Plenković.

Hrvatski predsjednik u više je navrata zagovarao radikalniji odgovor Zagreba zbog preglasavanja Hrvata, čak i uvjetovanjem nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine.

Po Plenkovićevim riječima, treba ukinuti diskriminatornu praksu da tri i pol puta brojniji Bošnjaci nameću hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U četiri navrata na to je mjesto biran Željko Komšić s kojim se službeni predstavnici Hrvatske odbijaju službeno susresti.

"Nećemo stati dok se Hrvatima ne zajamči legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH", rekao je hrvatski premijer.

On je odluku o otvaranju pristupnih pregovora Europske unije s BiH ocijenio povijesno važnim događajem te ujedno jednim od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske.

Plenković je mišljenja kako će za nastavak napretka BiH prema EU biti potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH, napose oko izborne reforme kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost kao konstitutivnog naroda.

Komentirajući plinsko povezivanje Hrvatske i BiH posredstvom Južne plinske interkonekcije, premijer Plenković je opetovao kako je tim projektom potrebno eliminirati ovisnost o ruskom plinu, te uvažiti stajalište hrvatske strane u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović insistira da novim projektom kroz BiH upravlja kompanija čije bi sjedište bilo u Mostaru, zbog čega se našao na meti osuda američke administracije, uključujući državnog tajnika Antonya Blinkena.

"Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH", rekao je hrvatski premijer.

Odgovorajući na upit oko očekivanja predstojećih parlamentarnih izbora Plenković je rekao kako Hrvatska bira između napredovanja i povećanja kvalitete života građana, jačanja utjecaja u Europi i svijetu s HDZovom vladom, ili pak povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju.


Milanović: Plenkoviću ne smeta korupcija nego oni koji o tome govore i pišu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ustvrdio je u ponedjeljak da pemijeru Andreju Plenkoviću ne smeta korupcija i pljačka države nego oni koji o tome govore i mediji.

"Andreju Plenkoviću ne smetaju pljačka države i korupcija koju godinama provode članovi HDZ-ovog kartela. Ne smeta mu što vodi najkorumpiraniju Vladu u hrvatskoj povijesti. Ali smetaju mu oni koji govore o tome i mediji koji još uvijek slobodno pišu o njegovom kriminalu i korupciji", istaknuo je Milanović u objavi na facebooku.

"I kao svaki raskrinkani i ugroženi diktator, Plenković ih proglašava neprijateljima i urotnicima. Zato je, sada je valjda svima jasno, donio Lex AP i zato Turudića pod svaku cijenu želi instalirati u DORH", dodao je.

Slobodni mediji, kaže Milanović, prijetnja su Plenkovićevom kriminalnom režimu i ako ih ne može kupiti onda će ih ušutkati represijom i silom.

"I tome se moramo suprotstaviti, jer bez slobodnih medija nema slobodnog društva. Nakon 17. travnja ćemo odmah ukinuti Lex AP i zaustaviti zakupce oglasnog prostora koje je Plenković pretvorio u svoju propagandnu mašineriju preko koje kupuje i kontrolira medije. Dosta je!", poručio je predsjednik Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:36