‘RAZGOVOR UZ KAVU‘

Milanović objasnio zašto je išao kod Dodika pa Plenkoviću i Medvedu poručio: ‘Neka paze što govore‘

‘Ja sam u Srebrenici bio i nemam što više reći o tome. Ali ću svaki puta upozoriti one koji od toga rade politički kapital par excellence da se od toga suzdrže‘

Zoran Milanović u berbi grožđa

 Ronald Gorsic/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u četvrtak da sve govori "javno" i da "ne reinterpretira prljavo iza leđa što je netko rekao uz kavu" nakon što su ga bošnjački političari, vjerske organizacije i nevladine udruge prozvali da negira genocid u Srebrenici.

"To je bio razgovor uz kavu. Čuvajte se ljudi koji takve stvari prenose javno ili u ovom slučaju, još gore, izmišljaju", rekao je Milanović u četvrtak novinarima nakon "Diplomatske berbe" na Plešivici.

"Ja sam u Srebrenici bio i nemam što više reći o tome. Ali ću svaki puta upozoriti one koji od toga rade politički kapital par excellence da se od toga suzdrže jer iz iskustva Hrvata i znam kako to izgleda kad ti netko cijelo vrijeme lijepi etiketu genocidnosti. I to je cijela priča. Ovo drugo su obični patološki lažovi", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Dodao je da je rekao što je imao o Srebrenici i da neće više o tome. "Ali imam potrebu upozoriti i Dodika da se s time ne ‘zeza‘ i ovog drugog što je Bakiru čuvao stolicu četiri godine da od toga ne radi holokaust", nastavio je.

Milanović je rekao da on sve govori "javno", "a ne ovako prljavo iza leđa reinterpretiram što je netko rekao uz kavu, što je slušalo još pet ljudi".

Nastavio je da će inzistirati na tome da "Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje postrojbe u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO-a".

"A onda, ako se za to izborimo, mi ćemo odlučiti hoćemo li ih uopće poslati. A ne Sarajevo ili Pariz. Jer hrvatski vojnici čuvaju manastir Visoke Dečane, krunski dragulj srpske srednjovjekovne sakralne kulture na Kosovu, od potencijalnih napadača, a to mogu biti samo Albanci s kojima smo politički bliski", rekao je. "

"Znači, hrvatske cijevi čuvaju srpsku kulturu ako se pojavi neki mahniti, ludi, obuzeti napadač. Dakle, to može, a ne mogu biti dva hrvatska satnika u nekakvom zajedničkom stožeru u Sarajevu. To će morati nekome drugome objasniti. Dakle, došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici, nismo ničije ovce", dodao je hrvatski predsjednik.

image

Zoran Milanović u berbi grožđa

Ronald Gorsic/Cropix

Milanović je jučer boravio na privatnom imanju Milorada Dodika, a novinari su ga pitali kojim povodom je išao ondje.

"U interesu Srba u BiH i Hrvata u BiH je da Dayton opstane i da ga se poštuje. Je li to dovoljan razlog da odem kod Milorada Dodika bilo gdje?", rekao je Milanović.

Dodao je da se s Dodikom, primjerice, ne slaže oko broja žrtava u Jasenovcu. "I ne libim se javno mu reći "daj snizi loptu, to nije pametno što govoriš"...On ima svoje demone i svoje terete", ističe hrvatski predsjednik.

image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/Cropix
image

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Diplomatskoj berbi, berbi grožđa organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj

Ronald Gorsic/Cropix

Kazao je da ide na sprovod britanske kraljice Elizabete iako na sprovod Franji Tuđmanu, koji nije bio njegov favorit, nije došao nitko.

"Države pamte. Ja idem na sprovod britanske kraljice koja je umrla na dužnosti, kao što je i hrvatski predsjednik pa onda i moj predsjednik, ali ne moj izbor, umro pa mu došao samo (Viktor) Orban i (Sulejman) Demirel", rekao je Milanović, dodavši da ide ondje "iz pristojnosti, one koju Englezi nisu pokazali prema nama".

Potvrdio je da će ići komercijalnim letom pošto je "hrvatski avion na remontu već četiri mjeseca".

Da su okolnosti drukčije, predsjednik bi išao državnim zrakoplovom i smatra da se hrvatski predsjednici i premijer njime trebaju koristiti.

"Hrvatska ima samo jedan zrakoplov, s čim imaš, s tim klimaš", rekao je.

Na komentar o paravojnim skupinama, Milanović je rekao da razumije Plenkovića, ali da “imamo disonantnost između onoga što govori SOA i onoga što govore Plenković i Medved”.

“Neka paze što govore”, rekao je predsjednik, a javlja N1.

Komentirao je i mogućnost sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Više od pola godine mi svako malo vidimo neku temu ili je sam gospodin Plenković osobno otvori koja u drugoj rečenici zaziva i poziva razgovor na najvišoj razini. Ako je to što on govori zaista tako, ajmo sjesti i razgovarati jer ja ne znam”, zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 11:47