ZAOŠTRAVANJE KRIZE

Milanović je sinoć zaprijetio Vladi da će poduzeti sve mjere. Doznajemo na što je točno mislio

Milanović je optužio premijera da već dugo planira stranački udar na VSOA-u

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Jutarnji list

Andrej Plenković želi izvršiti politički udar na ustavni poredak i demokraciju jer Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane, poručio je u četvrtak navečer u dramatičnom, 5 minuta i 30 sekundi dugačkom obraćanju građankama i građanima Hrvatske predsjednik Republike Zoran Milanović. On je optužio premijera da već dugo planira stranački udar na Vojno sigurnosno-obavještajnu agenciju te je zaprijetio da će prema časniku koji prihvati mjesto privremenog ravnatelja VSOA odmah poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti.

"Umjesto poštivanja ustavne procedure za imenovanje ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojemu bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar obrane", naglašava predsjednik. Prema njegovim riječima, on želi upozoriti "na ozbiljnu prijetnju ustavno-pravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića". Predsjednik je uvjeren kako ovim potezom "HDZ-ova Vlada sad želi, ponovno, stranačku kontrolu nad Vojno sigurnosno-obavještajnom agencijom koja bi u tom slučaju bila posve izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora".

Kinderov mandat

Obraćanje predsjednika Republike uslijedilo je nakon jučerašnjih cjelodnevnih pokušaja da se iznađe rješenje za novog čelnog čovjeka VSOA s obzirom na to da sadašnjem ravnatelju generalu Ivici Kinderu u ponedjeljak istječe mandat i ako se ne imenuje novi ravnatelj Agencijom nema tko upravljati.

Prvo je predsjednik Republike premijeru uputio javni poziv da sjednu i dogovore se oko čelnog čovjeka VSOA.

"Pozivam Vas da se žurno sastanemo, razgovaramo i usuglasimo kandidata za ravnatelja VSOA, kao što je to propisano Ustavom i zakonom te u skladu s ustaljenom praksom kod svih dosadašnjih imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija", stoji u javnom pozivu predsjednika. Nekoliko sati kasnije premijer mu je rezolutno odgovorio ne. "Mi sad principijelno kažemo ‘ne‘. Dok se lijepo i kulturno ne ispriča meni, ministrima, HDZ-u i javnosti zbog svog ponašanja - nema sastanka", poručio je Plenković predsjedniku. Uz to, premijer je već u četvrtak u popodnevnim satima najavio da je pronađeno privremeno rješenje za v.d. ravnatelja VSOA s kojim je upoznat predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Drago Lozančić.

Uslijedilo je večernje obraćanje predsjednika javnosti u kojem je decidirano odbacio to rješenje i optužio Vladu da njime želi izvršiti politički udar na ustavni poredak i demokraciju. Milanović je posebno istaknuo da "kao predsjednik Republike i ujedno Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovlastima" te dodao da ravnatelj vojne Agencije mora biti imenovan kako je i predviđeno hrvatskim Ustavom: usuglašavanjem Predsjednika Republike i predsjednika Vlade, uz prethodno mišljenje Hrvatskog sabora. "Sve izvan te ustavne procedure predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji".

Predsjednik je podsjetio kako je "jedan od temelja moderne hrvatske Republike bilo je stavljanje obavještajno-sigurnosnog sustava pod demokratsku kontrolu. Učinjeno je to tako da je civilna obavještajna služba izdvojena iz Ministarstva unutarnjih poslova, a vojna obavještajna služba iz Ministarstva obrane".

U slučaju vojne obavještajne službe Milanović je sugerirao na poziciju nekadašnje Sigurnosno informativne službe (SIS), preteče VSOA, tijekom 90-ih godina. Ta služba bila je pod direktnom ingerencijom ministra obrane koji je imao isključive ovlasti u donošenju propisa o radu SIS-a. Milanović sad tvrdi kako Vlada želi ponovno vratiti taj način upravljanja u VSOA te ju politizirati.

S druge strane, odmah nakon obraćanja predsjednika, ministar obrane Mario Banožić poručio je da HDZ nema namjeru nikoga politizirati, pogotovo ne vojsku.

"Odluku ću donijeti temeljenu na zakonu isto kao i prijedlog ravnatelja VSOA. On je poručio predsjedniku da se, ako smatra da je time prekršen zakon obrati Ustavnom sudu". Istaknuo je kako će se njegova odluka temeljiti na Zakonu o obrani, Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu te Zakonu o državnoj upravi.

Prema svemu sudeći, jedno od uporišta za ovu odluku Banožiću je i odredba u Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu da je VSOA ustrojstvena jedinica Ministarstva obrane za planiranje i provođenje potpore Ministarstvu obrane.

Kako neslužbeno saznajemo, tijekom današnjeg dana ponovno bi se trebao sastati Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija kojem je na čelu potpredsjednik Vlade Tomo Medved i predložiti mjere u vezi nastavka rada VSOA. Kako saznajemo, tek nakon te sjednice ministar obrane bi trebao objaviti odluku o imenovanju svojevrsnog v.d. ravnatelja VSOA.

Odbio prijedlog

Iako je kao kandidata za novog ravnatelja VSOA Banožić u ime Vlade predložio generala Miju Validžića, kojeg Milanović ne prihvaća, upitno je hoće li upravo njega ministar obrane postaviti za v.d. ravnatelja.

Naime, vrlo je upitno tko će to biti s obzirom na to da je predsjednik Republike u četvrtak javno zaprijetio sankcijama prema svakom časniku Oružanih snaga koji prihvati tu poziciju.

image

Mijo Validžić

Tomislav Kristo/CROPIX

"Poduzet ću sve mjere iz nadležnosti Vrhovnog zapovjednika prema vojnim osobama koje bi pristale sudjelovati u podčinjavanju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije pod politički nadzor i upravljanje bilo koje političke stranke", poručio je predsjednik.

S obzirom na svoje ovlasti, predsjednik može umiroviti časnika koji bi prihvatio jednu takvu dužnost. Nešto slično što je 2000. godine učinio Stipe Mesić kad je umirovio 12 generala. S obzirom na takvu prijetnju, Banožiću će biti jako teško pronaći osobu koja će prihvatiti ovu dužnost.

Prijetnja institucijama

Milanović je svoje obraćanje završio pozivom predsjedniku Vlade da zaustavi politizaciju vojske i vojne agencije koju očito planira provesti kroz Ministarstvo obrane.

"Uspije li Vlada u svojoj namjeri da stavi pod stranačku kontrolu jednu od sigurnosnih agencija, isti model prijeti i drugim institucijama koje su još uvijek pod demokratskom kontrolom", zaključio je predsjednik Republike.

Marija Selak Radpudić: ‘Znakovito je da je predsjednik indirektno zaprijetio onima u vojsci koji ne bi stali uz njega‘

Siniša Hajdaš Dončić, SDP: "Kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost mogu reći da, ako je namjera Andreja Plenkovića da imenuje ravnatelja VSOA-e bez kontrole Odbora, onda je to udar na ustavno-pravni poredak. Čelni čovjek VSOA-e mora, kao i SOA-e, zbog demokratskih standarda biti imenovan konsenzusom premijera i predsjednika. Sve drugo nas vraća u mračne 90-e".

Marija Selak Raspudić, Most: "Znakovito je da je Zoran Milanović indirektno zaprijetio neimenovanim vojnim strukturama koje bi pristale na politizaciju vojske što može značiti da u pozadini ovog sukoba tinjaju i vojni sukobi, a što nikako nije dobro za sigurnost Hrvatske. U konačnici, dogovor oko ravnatelja VSOA-e treba se postići. Na tom tragu vjerujem da će građani svojim političkim povjerenjem honorirati onoga tko bude dosljedan u inzistiranju na dogovoru pokazujući da je njegov temeljni cilj dugoročna stabilnost i očuvanje ustavnog poretka Hrvatske, dok će politički stradati svatko tko vlastiti ego stavi ispred interesa svoje zemlje".

Sandra Benčić, Možemo: "Pitanje VSOA-e u kojoj postoje mnogi problemi od vrha do dna, od novca do kadroviranja, ozbiljno je pitanje, ali kamo sreće kad bi to bio jedini problem. Procedura nalaže da ministar predlaže kandidata za čelnika VSOA-e oko kojeg se premijer i predsjednik moraju usuglasiti. To je dugo tako zbog sustava demokratske kontrole koji uključuje i nadzor Vijeća i Odbora za nacionalnu sigurnost. Trenutno je ključna ugroza evidentna nespremnost i namjerna nevoljkost da se nadzire i upravlja energetskim sektorom, što je premijer Plenković potvrdio rekavši da do petka ništa nisu znali i nemaju kontrolu nad HEP-om i INA-om. Kad bi se zaista dogodilo da premijer bez suglasnosti predsjednika i mišljenja nadležnog Odbora za nacionalnu sigurnosti nametne ravnatelja, to bi bio udar na demokraciju. Zato postoji nadzor kako bi se izbjeglo ono što smo imali s Franjom Tuđmanom. I to se ne smije ponoviti. Premijerov poziv predsjedniku da se ispriča je bezobrazluk i podcjenjivanje hrvatskih građana jer je posao premijera definiran Ustavom - neka Plenković izvoli obaviti ono za što je plaćen, neovisno o tome je li mu to ugodno ili nije".

Franko Vidović, Socijaldemokrati: "Ja bih reagirao na isti način kao i predsjednik Milanović. Bit je da želimo imenovati novog ravnatelja VSOA-e, a nismo još ni postojećem dali razrješnicu, koju moraju potpisati i premijer i predsjednik. To bi bio prvi pristojan korak do novog ravnatelja. Predsjednik Milanović upozorio je da bi Vlada mogla pokušati imenovati zamjenika ravnatelja VSOA-e mimo usuglašavanja s njime. Davnih godina maknuli smo obavještajnu službu iz kontrole Ministarstva jer je takva koncentracija moći dovodila do kršenja ljudskih prava. Zato su imenovane dvije osobe koje imaju najveći legitimitet da se usuglase oko čelnika obavještajne zajednice. To nijedna mućkalica ne može derogirati. Koga god da premijer pokuša imenovati, taj netko će uvijek morati odgovarati predsjedniku. Ministarstvo nije odradilo svoj dio posla, ministar obrane mora dobiti privolu i od premijera i od predsjednika i onda napisati prijedlog. Nikad se u povijesti Odbora nije dogodilo da bi nam došao dokument za imenovanje bez supotpisa predsjednika i premijera".

Mišel Jakšić, SDP: "Predsjednik Milanović je nastupio državnički i patriotski. Ulazimo u fazu ustavne krize, a ovaj put su krizu izazvali HDZ i Andrej Plenković zbog želje da cijeli aparat podčine sebi. Teško mi je predvidjeti što predsjednik sad može učiniti". (Željka Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:50