KAD ĆE IMENOVANJE?

Milanović ignorira odluku Vlade: Otvoren još jedan ‘front‘ na relaciji Banski dvori-Pantovčak

Milan Blažević je na čelu Obalne straže odradio četiri godine, a u Vladi su htjeli da ga Milanović imenuje na rok od još dvije godine

Mario Banožić, Zoran Milanović i Milan Blažević

 Cropix

Vlada Andreja Plenkovića još je 10. prosinca prošle godine priopćila da je, na zatvorenom dijelu sjednice, usvojila prijedlog odluke da komodor Milan Blažević ostane zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske. Uputila je prijedlog Zoranu Milanoviću, no on ga još nije odobrio, piše Novi list.

Blažević je na čelu Obalne straže odradio četverogodišnji mandat, a u Vladi su htjeli da ga Milanović imenuje na rok od još dvije godine i da ta odluka stupi na snagu 1. siječnja.

Situacija s Obalnom stražom sada je jednaka kao s Počasno-zaštitnom bojnom, gdje trenutačno dužnost zapovjednika obnaša zamjenik, a u ovom je to slučaju kapetan bojnog broda Zoran Medvidović. Sam Blažević je u statusu časnika koji je stavljen na raspolaganje, a ako tijekom tri mjeseca ne bude negdje raspoređen, po sili zakona će mu prestati služba u Oružanim snagama, i bit će, dakle, umirovljen.

Podsjetimo, umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira (PZB) brigadira Elvisa Burčula izazvalo je sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Vrhovni zapovjednik Milanović naime nije htio umiroviti Burčula nego je zapovjedniku Počasno zaštitne bojne želio produžiti mandat za još dva i pol mjeseca, a ministar obrane se s time nije složio.

Blažević je 8. prosinca 2017. na dužnosti zapovjednika Obalne straže zamijenio komodora Ivu Raffanellija. Vojna karijera mu je besprijekorna. Metkovac rođen 1967. diplomirao je na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu, a već na početku Domovinskog rata napustio je Jugoslavensku ratnu mornaricu i uključio se u Zbor narodne garde. Po ustrojavanju Hrvatske ratne mornarice bio je oružni časnik na raketnoj topovnjači "Kralj Petar Krešimir IV", zamjenik zapovjednika na raketnoj topovnjači "Šibenik" te od 1997. do 2006. zapovjednik raketne topovnjače "Kralj Dmitar Zvonimir", odakle je prešao na mjesto načelnika Katedre topničko-raketnog oružja na Hrvatskom vojnom učilištu.

Na dužnost zapovjednika Obalne straže došao je s pozicije načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRM-a, a prije toga je bio i zapovjednik Divizijuna površinskog djelovanja, načelnika stožera Flotile HRM-a, a jedno vrijeme i zamjenik zapovjednika Obalne straže. Blažević je završio i Zapovjedno stožernu školu, Vojno diplomatsku školu, kao i američku Mornaričku ratnu školu u Newportu (SAD).

S takvim referencama bi u nekim redovnim okolnostima vjerojatno bez odlaganja dobio Milanovićev potpis. U Banskim dvorima su pretpostavljali da će tako biti i zato o Blaževiću nije bilo nikakvih prethodnih konzultacija između Vlade i Ureda predsjednika.

No, Milanović nije (još) prihvatio odluku Vlade o zapovjedniku Obalne straže. Podsjetimo, proces imenovanja veleposlanika i konzula također je zaustavljen, bez pomaka dulje od godinu dana. Milanović i Plenković ne mogu se u vezi s tim dogovoriti niti o tome tko će predložiti hrvatske diplomatske predstavnike u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:26