PREGLED TJEDNA

Milanović i Plenković dobili povišicu plaće, Orban izgubio milijarde. Ponašanje Katara zabrinulo čak i Al-Qaidu!

Teroristička organizacija zgrožena je time što je Katar dovukao "homoseksualce i širitelje ateizma".

Andrej Plenković, Miroslav Šeparović, Gordan Jandroković, Zoran Milanović

 /Hanza Media

Premijer, predsjednik Republike, predsjednik Sabora, zastupnici i ostali državni, lokalni i pravosudni dužnosnici dobili su povišicu plaće. Vlada je potiho odlučila osnovicu za izračun plaća političara izjednačiti s onom za službenike, pa će im se plaća povećavati svaki put kad sindikati ispregovaraju veću osnovicu. Premijer Plenković će dobiti 1500 kuna, predsjednik Milanović 1800 kuna, a čelnik Ustavnog suda Šeparović čak 3000 kuna veću plaću.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji voli svojatati teritorije drugih država, ostao je kratkih rukava u ratu s briselskom birokracijom. Vrhu EU već je dosta njegovog autokratskog vladanja i šurovanja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pa su mu odlučili blokirati isplatu nekoliko milijardi eura iz europskih fondova. Packe iz Europske komisije mađarski premijer dobio je zbog trajnog kršenja europskih standarda koji se odnose na vladavinu prava, korupciju i slobodu medija u njegovoj zemlji.

Hrvatska računa da bi mogla postati mediteransko energetsko čvorište za zemlje srednje i zapadne Europe, nakon što smo uslijed energetske krize odlučili proširiti kapacitete krčkog LNG terminala. Za zajednički plinovod i transport plina s Krka zainteresirani su Austrijanci i Nijemci. Stoga su ovog tjedna s hrvatskim premijerom zajedničku izjavu o suradnji potpisali austrijski kancelar i bavarski premijer. Skupa će tražiti i europski novac za planiranu investiciju.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru je i prije početka navuklo na sebe više kontroverzi nego sva prethodna prvenstva zajedno. Otvaranje je naišlo na zgražanje, a mediji nisu prestajali pisati o korumpiranoj FIFA-i i teškom kršenju ljudskih prava u Kataru. Uoči prvenstva puno se govorilo o enormnim troškovima, te brutalnom izrabljivanju stranih radnika. Na izgradnji infrastrukture živote je izgubilo preko 6.000 radnika iz Indije, Filipina i drugih siromašnih zemalja. Nehuman odnos prema radnicima nastavio se i s početkom prvenstva kada su po cijele dane ostavljani bez hrane i vode. Polemike je izazvao i odnos prema ženama, a još više LGBTQ zajednici budući da je homoseksualnost u Kataru ilegalna i kažnjiva. Kapetani reprezentacija pet zapadnoeuropskih zemalja (ali ne i hrvatske) najavili su da će oko ruke imati trake duginih boja, a FIFA da će ih zbog toga kazniti. Dok je zapadni svijet zgrožen što je FIFA organizaciju prvenstva dala Kataru, Al-Qaida je zgrožena time što je Katar dovukao "nemoralne ljude, homoseksualce i širitelje ateizma".

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović odbio dati suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković i vladajući HDZ odlučili su lopticu prebaciti na Sabor. Njihov plan je, naime, zaobići predsjednika, te bez njegove suglasnosti odluku dati na izglasavanje Saboru. Iako su i oporba i pojedini stručnjaci odmah upozorili da se time krši Ustav, pa je moguće da sve završi i na Ustavnom sudu, Vlada i HDZ ne odustaju od svojih namjera. Prema tumačenju Vlade, za tu njihovu odluku treba im dvotrećinska većina, što znači najmanje 101 glas u Saboru. Ministar obrane Mario Banožić čak je ustvrdio da je siguran u dvotrećinsku većinu, no oporba ga je isti dan demantirala. Protiv su se izjasnili SDP, Socijaldemokrati, Zeleno-lijevi blok, Most, Suverenisti, DP... Redom su naveli kako se radi o kršenju Ustava, da se oko toga trebaju usuglasiti Vlada i predsjednik, te kako Hrvatska ne treba srljati. HDZ-u potom nije trebalo dugo da promijene taktiku i počnu inicirati podjele na političkoj sceni kako bi ostvarili svoj naum. U svojim objavama na Facebooku, ali i u izjavama već su počeli vršiti pritiske na oporbu prozivajući ih da, ako im uskrate potporu u Saboru, to znači da staju na stranu Rusije.

Saborska rasprava o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za 2023. počela je u srijedu kasno poslijepodne, a završila usred noći - nešto iza pola tri. Oporbeni zastupnici bili su jako ljutiti što se o "najvažnijem političkom dokumentu" raspravlja u "porno terminu", svjesni da će njihove kritike upućene vladajućem HDZ-u stići do ušiju malog broja birača kada sjednica ode duboko u noć. Raspravu je okončao ministar financija Marko Primorac. Tvrdi da je upravo noćni termin rasprave o proračunu krunski dokaz Vladine nevjerojatne radne energije: "Dakle, Vlada ne samo da puno radi, Vlada ne spava!"

*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:40