KRAĆI ROKOVI

Mijenja se način najave ispita u školama, mišljenja su podijeljenja: ‘Pa uvest ćemo testiranje iz zasjede!‘

‘Nastavnik bi trebao moći predvidjeti koliko je vremena potrebno za pripremu gradiva za provjeru. Osim toga, test se može i odgoditi‘
Maturanti pišu ispit
 Duje Klaric/Cropix

Nastavnici su učenicima testove do sada trebali najaviti najmanje mjesec dana prije pisanja, a od ove školske godine taj se rok skraćuje na 14 dana. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javno je savjetovanje pustilo izmjene Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, gdje je jedina izmjena skraćenje roka u kojem su nastavnici dužni najaviti ispit. Ako ovakav prijedlog prođe, a sudeći prema oduševljenju koje je izazvao u javnoj raspravi, čini se da hoće, testovi će se ubuduće najavljivati dva tjedna prije pisanja, piše Novi list.

Ponavljanje gradiva

E-savjetovanje otvoreno je još do 2. rujna, a u samo nekoliko dana ova je mini-izmjena izazvala veliku pažnju učitelja i nastavnika koji mahom podržavaju predloženu izmjenu, ističući da će im se njome umnogome olakšati rad, a učenike odvratiti od kampanjskog učenja uoči ispita. Neki od njih rok za najavu skratili bi još više, na tjedan dana prije testa. Ima i onih nastavnika koji nisu za skraćenje roka jer smatraju da će to za učenike, osobito one savjesne, biti dodatno opterećenje. Za druge, kraći rok za najavu testa bez vremenika sliči na testiranje iz zasjede koje će se prelomiti preko leđa učenika.

- Učenicima na početku svakog polugodišta dajem okvirni plan pisanih provjera, plan upišem u e-dnevnik i iz sata u sat ponavljam termine pisanih provjera. Učenici mjesec dana prije provjere ne rade baš ništa, a uče eventualno jedan dan prije ispita, često ni taj jedan dan. Kad bi znali da se ispit može najaviti samo dva tjedna unaprijed, ne bi bili tako opušteni i nezainteresirani za redovito učenje, smatra Klara Jasna Žagar, nastavnica iz Sv. Ivana Zeline.

Suzani Đanić iz Bedekovčine čini se da će ovakve izmjene pravilnika o ocjenjivanju uvelike olakšati planiranje nastavnog procesa.

- Smatram da je učenicima više nego dovoljno 14 dana da se pripreme za provjeru znanja. Osim toga, obvezni smo prije provjere odraditi i ponavljanje, tako da mogu biti spremni. Takva izmjena i nama olakšava planiranje pismenih provjera znanja, a olakšava se i dogovor s kolegama kako bi učenici mogli na vrijeme naučiti i savladati ostale predmete, ističe Đanić.

Za bolje ocjene

Nastavnica iz Slatine, Sanja Špoljarić, smatra da je i dosadašnje rješenje bilo dobro.

- Najava od mjesec dana nije mi bila problem. Nastavnik bi trebao moći predvidjeti koliko je vremena potrebno za pripremu gradiva za provjeru. Osim toga, test se može i odgoditi, ako učenici nisu dovoljno spremni. Oni su ionako dovoljno opterećeni obvezama, pa se čini da će ovo biti dodatno opterećenje i to onima koji rade redovito i kojima je stalo do toga da postignu što bolji uspjeh, ističe Špoljarić.

- Nažalost, iz iskustva nastavnika, ali i roditelja, primjećujem da se nastavnici često ne pridržavaju zakonom određenih rokova, što ne mogu razumjeti jer bi cilj svakoga nastavnika trebao biti da njegovi učenici postignu što bolji rezultat. Zbog toga je moguće da će skraćivanje rokova biti samo rasterećenje za nastavnike, ali povećano opterećenje za učenike, kaže.

- Smanjenje najave na 14 dana, bez okvirnog vremenika, smatram testiranjem iz zasjede, podilaženje nastavnicima na štetu učenika i korak unazad, smatra Bibijana Šlogar, nastavnica iz Zaboka. Njihova je škola, kaže, zadržala koncept polugodišnjeg vremenika koji učenicima omogućuje pregled svih najavljenih testova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2023 12:36