DAN SJEĆANJA

Medved: Pozivam Srbiju da otvori arhive i podijeli informacije o nestalima. U protivnom će teško u EU

Ministar hrvatskih branitelja posjetio je Vukovar povodom središnjeg obilježavanja Dana sjećanja i Međunarodnoga dana nestalih

Tomo Medved polaže vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

 Vlado Kos/Cropix

- Naša kontinuirana traženja prema Srbiji nisu rezultirala dobivanjem informacija o nestalim osobama te ih zato i danas pozivam da se suoče s činjenicom kako su izvršili agresiju na Hrvatsku, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju informacije gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, kako bismo mogli ubrzati taj proces – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u utorak u Vukovaru na središnjem obilježavanju Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnoga dana nestalih.

- Vlada RH će i dalje neumorno tragati sve dok se ne pronađe i posljednju osoba nestala u Domovinskom ratu. No u tom procesu izostaju saznanja koja posjeduje Srbija, u smislu zapisnika svega što su činili u vrijeme privremena okupacije Podunavlja i drugih dijelova Hrvatske, a posebice lokacija masovnih grobnica, za što u arhivima u Srbiji postoji zapisi – kazao je Medved.

Na upit novinara je li hrvatska Vlada spremna blokirati Srbiju u pretpristupnim pregovorima s EU ako ta suradnja i dalje bude izostajala, potpredsjednik Vlade Medved je rekao kako je Hrvatska, u trenutku otvaranja pretpristupnih poglavlja 23 i 24 kao preduvjet za ulazak Srbije u EU, jasno stavila svoje uvjete, a oni su i danas važni.

- To su suradnja u procesu traženja nestalih osoba, obeštećenje logoraša srpskih koncentracijskih logora te povlačenje iz procedure Zakona o tzv. regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji. Nekoliko je uvjeta, koje je Hrvatska Srbiji jasno stavila do znanja, a to nisu samo uvjeti Hrvatske, nego i Europske unije – istaknuo je Medved. Hrvatska, inače, još traga za 1832 nestale osobe iz Domovinskog rata. U posljednjih šest i pol godina riješena je sudbina 221 osobe, a svakodnevno se provode probna iskapanja. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je da je posljednjih godina došlo do pomaka u procesu traženja nestalih osoba.

- Ali ne možemo biti zadovoljni djelovanjem pravosuđa i kažnjavanjem odgovornih za ratne zločine i sudbinu nestalih osoba – rekao je Penava, dok je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao da se "na svim razinama, od državne do lokalne, mora učiniti sve da se rasvijetli sudbina nestalih osoba."

image

Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja na središnjem obilježavanju Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu i Međunarodnoga dana nestalih

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image


Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:55