ZADNJE TV SUČELJAVANJE

Međusobne optužbe: Lažno prikazujete troškove kampanje

 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Najviše vremena u posljednjem sučeljavanju pet dana prije izbora sinoć na HTV-u predsjednički kandidati potrošili su na raspravu o novcu utrošenom za kampanju.

- Ma dajte molim vas, gospodine Bandiću, nemoguće je da ste potrošili samo 3,8 milijuna koliko i ja sa svojom skromnom kampanjom - jedini je Boris Mikšić izravno prozvao Milana Bandića.

PREDSJEDNIČKI IZBORI 2009.

Iako su i ostali kandidati ponavljali da su neki potrošili i 20 puta više nego što su prijavili, samo je Mišić prozvao Bandića. Bandić je, pak, zatražio da svi javno objave podatke o donatorima i donacijama iako sam takve detaljnje podatke nije podnio ni Izbornom povjerenstvu. Najavio je da će potrošiti od pet do sedam milijuna kuna.

Oko pet milijuna kuna potrošit će Vidošević, Josipović i Hebrang.

- Ja sam prijavio 4,7 milijuna kuna, a ispada da sam najveći potrošač iako imam deset puta manje TV spotova od nekih kandidata. Ovo je kampanja krvavog kapitala jer se ispod stola keš novcem plaćaju skupe reklame, a prikazuje se kao sitniš - rekao je Hebrang.

Josipović i Vesna Pusić pozvali s HTV da objavi koliko je tko imao minuta na televiziji i u kojem terminu.

- Mislim da su ovi iskazi degutantni. Očigledno nitko ne vjeruje što se ovdje govori. Samo da se izbroje plakati i sekunde bile bi drugačije cifre. Samo 300 jumbo plakata košta 90.000 eura - tvrdi Miroslav Tuđman.

Milan Bandić tvrdi da su netočni medijski napisi da je dobio proviziju od Hypo banke.

- Nisam dobio proviziju ni od Zagrebačke i Privredne banke s kojima je Grad Zagreb u poslovnom odnosu - istaknuo je Bandić koji poručuje da će kao predsjednik države s premijerkom Jadrankom Kosor surađivati kao i sa svim premijerima u posljednjih deset godina.

- Premijeru neće biti lako jer ću mu 16 sati na dan puhati za vrat - rekao je Bandić.

Hebrang je ponovio svoje optužbe da je Primorac dezerter.

- Jer je pobjegao iz Hrvatske 1991. kada sam kao ratni ministar zdravstva pozivao sve liječnike da ostanu. Sada se ustanovilo i da je Primorac falsificirao svoj ratni put da je bio do 1995. dragovoljac. Bio je u tzv. washingtonskoj diviziji - rekao je Hebrang aludirajući na Primorčev boravak u SAD-u nakon 1991. godine. Hebrang nije želio komentirati izjave guvernera Rohatinskog da ga je i bivši premijer Sanader pritiskao zbog Hypo banke.

- Guverner odgovara za svoje izjave - samo je kratko rekao.

Josipović smatra da za Bleiburg i križni put trebaju odgovarati oni koji su počinili zločine. Ocijenio je da je Haaški sud imao svojih loših i svijetlih trenutaka.

- Da smo sami procesuirali zločine, šteta bi bila manja - rekao je Josipović.

Primorac je ponovno spomenuo prijavu Državnom odvjetništvu u Splitu zbog pronevjere 4,5 milijuna maraka u Hajduku dok je direktor bio Vidošević.

- To pokazuje da nismo svi jednaki pred zakonom. Prijava stoji i čeka. To nije Hrvatska koju ja želim - naglasio je Primorac.

Kada je riječ o gospodarskoj diplomaciji, Vesna Pusić najprije bi kao predsjednica organizirala trening za diplomate. Ponovila je da je pogrešno BiH temeljiti na Daytonu i smatra da bi susjedna država trebala biti podijeljena u pet administrativnih jedinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 07:51