TUŽILA GA INFLUENCERICA

Matanić se branio na sudu: ‘Ma moj komentar nije bio namijenjen Doris, tad sam prvi put čuo za nju‘

Kaže kako je i on na neki način influencer te da je pokušao doći do Doris koja ga je tužila

Doris Stanković i Dalibor Matanić

 Ranko Suvar/CROPIX

- Žao mi je što je uopće do ovoga došlo i što sve ovo tako dugo traje. Moj komentar nije išao osobno prema gospodični Doris, već je bio usmjeren općenito na način ponašanja osoba s puno pratitelja na društvenim mrežama. Riječ je o devijaciji sistema. Počet ću ispočetka. Podloga svega je odluka Europske komisije prije četiri godine da se naprave kratki igrani filmovi koji obrađuju postulate EU. Bio sam izabran među pet režisera te sam prilikom rada na tom projektu na temu tolerancije angažirao Ellu Dvornik. Projekt je dobro prošao, a u svjetlu svega toga ja sam, vezano za kritični događaj, općenito komentirao osobe i takve pojave gdje se može dogoditi da dođe do neke vrste 'reketa' samo zato što neku osobu prati veliki broj ljudi na društvenim mrežama - rekao je u svoju obranu poznati redatelj Dalibor Matanić kojemu se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sudi povodom privatne tužbe koju je protiv njega inicirala influencerica Doris Stanković (21).

Nju su pogodili, kako tvrdi u tužbi, klevetnički i uvredljivi komentari na vijest koju je Matanić napisao nakon što je pročitao da je tražila od jednog restorana u Poreču besplatnu večeru u zamjenu za objavu na Instagramu. Pa od suda traži da se za izrečenu klevetu redatelja kazni s 250 dnevnih dohodaka, a za uvredu sa 150.

Matanić je još u svojoj obrani naznačio da je dugi niz godina u filmskoj industriji te se, osim filmovima, bavi i humanizmom te tolerancijom.

- Svi smo mi na neki način influenceri pa tako i ja, ali svojim dugogodišnjim radom, dakle profesijom i zanimanjem, a ne pratiteljima. U odnosu na sve to komentirao sam i u emisiji 'Nedjeljom u 2' da dokle god se mogu kupiti pratitelji, postoji tzv. siva zona i to je moj vrijednosni sud, a ne činjenična tvrdnja - dodao je Matanić osvrnuvši se potom na tvrdnje Doris Stanković kako ju je tijekom sudskog postupka pokušavao kontaktirati privatno. Redatelj vezano za to naglašava kako "ne želi da ga se zbog toga krivo shvati jer da kad je kontaktirao Doris porukom, želio je s njom normalno porazgovarati te je htio da dođe do mirenja".

Na kraju obrane Matanić je podsjetio da se u TV emisiji kod Aleksandra Stankovića ispričao influencerici te da će joj se, ako je potrebno, ispričati još jednom.

- Ponavljam, komentar nije bio njoj osobno namijenjen, već se odnosio na cijeli sistem i tu novu pojavu. Ja sam tom prilikom, iskreno, prvi put za nju čuo. Impulzivan sam kao osoba pa sam napisao odmah komentar, ali ja u tom trenutku nisam znao tko je Doris - zaključio je Matanić.

Podsjetimo, na prošloj raspravi Doris Stanković je, detaljno odgovarajući na pitanja suda opisala tko je, čime se bavi, što znači biti influencer, kakvi su benefiti i kako se osjećala nakon Matanićeva komentara koji ga je u konačnici stajao tužbe.

- Studentica sam na trećoj godini komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i odmalena volim kameru. Od 2016. godine objavljujem različit sadržaj na platformama, a s vremenom ga je počeo pratiti sve veći broj ljudi. Tko su influenceri? To je anglo-saksonski izraz za osobe koje objavljuju različite sadržaje za veći broj ljudi. To su kreatori sadržaja. Eksponirani influenceri su Ella Dvornik i Sonja Kovač koje rade isto što i ja. Otvaraju si mogućnost dogovora, odnosno kompenzacije da mi pružatelj neke usluge, poput frizerskih salona, restorana ili tattoo majstora ponudi svoju uslugu u zamjenu za objavu na mojoj platformi.

Tako je bilo i s tim restoranom u Poreču. Oni su odbili suradnju rekavši da ne znaju tko sam i da im se to ne isplati. Ali reakcija redatelja na to bila je grozna. Vrijeđao me da sam neuka, no ja sam redovna studentica i dajem ispite u roku, a prolazim s četvorkom. Ponizio je mene i moju obitelj. To me pogodilo, bila sam rastresena, psihički vrlo loše, vrlo nervozna i nesigurna u sebe, a i dan danas mi je teško - prisjetila se u sudnici Stanković.

Otkrila je i da joj je Matanić u ožujku prošle godine poslao poruku. Bilo je to dok je u Osijeku, odakle je rodom, snimao neki film pa joj je u poruci predložio da se nađu kako bi popričali u vezi ročišta.

- Jeste li mu odgovorili? I jeste li vi uopće znali tad, kad ste pročitali komentare koji su predmet tužbe, tko je okrivljeni - zanimalo je suca.

- Nisam mu odgovorila. Ne znam zašto bih. Prvo se pod pritiskom javno ispričao na Facebooku nakon napada javnosti, da bi nakon toga ispriku povukao uz opravdanje kako smo različitih svjetonazora i stavova. I da, znam tko je on, eksponirani redatelj, poznat široj javnosti, kao i ja. Imam veliki broj sljedbenika. Na YouTubeu me prati 96.000 ljudi, na Instagramu 95.000, a na TikToku više od 320.000 osoba. Što se tiče uspješnosti suradnje, oko 80 posto pozvanih na suradnju s moje strane se odazove i pristane - odgovorila je Stanković koja prema vlastitim navodima živi u jednom zagrebačkom studentskom domu.

Na upit Matanićeva odvjetnika, pak, je li gledala televizijsku emisiju "Nedjeljom u 2" nakon podnošenja tužbe, a u kojoj joj se navodno ispričao, Stanković je odbrusila da tu isprike nije bilo.

- On se nije izričito javno ispričao, nego je komentirajući voditeljeva pitanja rekao nešto kao nedovršenu riječ 'isprič' te ga je voditelj prekinuo. Ja to nisam shvatila kao ispriku - zaključila je Stanković.

U tužbi zbog koje je Matanić završio na sudu stoji da je 30. kolovoza 2020. godine ničim izazvan, iako se nijedna okolnost događaja koji je bio motiv za ono što je napisao nije odnosila na njega, na svom Facebook profilu naveo za Stanković da je "influencerska spodoba... Neuka, šljam, neradnička bagra i vrijeđao je zbog pripadnosti društvenoj skupini influenceri".

Dan poslije otišao je korak dalje napisavši ispod statusa komentar: "Ja sam drugačije odgojen - po meni netko da ubere $100000 mora imati je**no obrazovanje - to što je tako lakše korporacijama - ne čini tu neuku klinku nimalo fora".

Klevetničke i uvredljive navode prenijeli su, navodi se još u tužbi, mnogi mediji i internetski portali u Hrvatskoj i susjedstvu, pri čemu se ističe da ima mnogo pratitelja i u zemljama u okruženju pa su ti navodi postali pristupačni većem broju osoba, čime su joj nanesene teške društvene posljedice pred većim brojem ljudi, a osobito onih iz bliže životne i radne okoline.

U završnim govorima Stankovićev odvjetnik podsjetio je sve što je Matanić o njegovoj klijentici napisao te da se na nemušt način pokušao ispričati, ali da isprike nije bilo. Matanićev je, pak, branitelj istaknuo kako redatelju nije dokazano tijekom sudskog postupka da je oklevetao i uvrijedio Stanković te da joj se u tri navrata ispričao, zaključivši da je ona sama rekla da zna tko je Matanić i da je poznat široj javnosti kao i ona, pa da bi zbog toga trebala trpjeti kritike trećih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:15