BIVŠA MINISTRICA

Martina Dalić: ‘Ja bih uvijek dala svoj glas za smanjenje poreza na dohodak, to dovodi do većih plaća‘

‘Više je razloga za povećanje plaća u Podravci, između ostaloga zato što smo bili suočeni s odlaskom visokokvalificirane radne snage‘

Martina Dalić

 Goran Mehkek/CROPIX

Gospodarstvenici će u srijedu doznati paket mjera pomoći koje im je pripremila Vlada za ublažavanje energetskog udara. Gospodarstvenici traže puno, a Vlada ima malo. Šefica Podravke i bivša ministrica gospodarstva i financija, Martina Dalić, za Dnevnik Nove TV otkriva u kojem smjeru bi ona išla s mjerama.

Na pitanje kako je Podravka preživjela energetski udar, Dalić odgovara: "Podravka je od sredine prošle godine suočena s rastom cijena svih sirovina. To znači poljoprivrednih proizvoda, ambalaže... Radi se negdje o rastu između 12 i 13 posto ukupnih materijala, troškova, izrade, uključujući energiju. Cijela prehrambena idustrija to doživljava. Zastoj u lancu opskrbe, rast cijena...", rekla je.

Na pitanje o rastu cijena hrane i rastu cijena gnojiva kaže: "Ekonomski sustav je međusobno povezan. To povećava troškove proizvodnje, očigledno i Petrokemije. To znači da će se to preliti u idući krug, u troškove sjetve, troškove žitarica", ističe.

Na pitanje o drugom valu inflacije, odgovara: "Teško je prognozirati, ali sve signalizira da ide na to", izjavila je.

Dobro je što Vlada ide s paketom mjera, dodala je. Na pitanje o smanjenju PDV-a na struju i plin, kaže da tek trebamo vidjeti kakav će taj paket biti.

"Trebalo bi primjeniti određenu kombinaciju mjera, za gospodarstvo ja bih uvijek dala svoj glas za smanjenje poreza na dohodak, to su porezi koji utječu na našu konkurentnost, a to će rezultirati povećanjem plaća", izjavila je Dalić.

Podravka je u godinu dana dva puta povećavala plaće. "Više je razloga za povećanje plaća, između ostaloga zato što smo bili suočeni s odlaskom visokokvalificirane radne snage. Želimo privući mlade radnike, pozicionirati Podravku kao poželjnog poslodavca, želimo da radnici žive s kompanijom i sudjeluju u dobrim rezultatima kompanije", dodaje.

"Ove šokove, koliko god da su teški, nažalost, ekonomski sustav mora ih apsorbirati", napominje.

"Svi koji se bave ekonomijom znaju da vrijeme koje je iza nas, a to je bilo vrijeme u kojem cijene uopće nisu rasle, u kojem su kamate bile negativne, u kojem je financijski sustav bio preplavljen novcem, u stvari nije makroekonomski normalno vrijeme. Koliko god su ovi udari teški za standard, rast cijena je jedan puno normalniji makroekonomski pokazatelj".

Komentirala je izjavu guvernera Borisa Vujčića da trgovci trenutno napumpavaju cijene uoči dualnih cijena.

"Teško je to s moje pozicije vidjeti. Guverner ima veći uvid. Konkurencija je iznimno jaka, s obzirom na snagu konkurencije nema prostora za bilo kakvo prekomjerno poduzimanje cijena. Mi na polici pratimo cijene konkurencije i ne primjećujemo da postoji bahato povećanje cijena, u ovoj industriji u kojoj mi jesmo", pojašnjava za Dnevnik Nove TV.

Najavila je kako će Podravka sigurno imati promjena u vezi svoje ambalaže, a vezano za uvođenje "zelene Europe".

"Taj plan je dobar i poželjan što se tiče klimatskih promjena, ali je i skup. Ambalaža će morati biti reciklažna, mi ćemo se tim promjenama morati prilagoditi. Takvih promjena ima mnogo", napomenula je.

Na pitanje čuje li se s premijerom Andrejem Plenkovićem, Martina Dalić je zašutjela na nekoliko sekundi.

Na pitanje što je tako zanijemjela, kratko je rekla: "Pa jesam, shvatila sam vaše pitanje kao privatno pitanje". Kaže da kao predsjednica Uprave Podravke sudjeluje na raznim forumima i da u tom kontekstu surađuje s Vladom.

Ministar Tomislav Ćorić našao se u aferi zbog poruka. Martina Dalić također je otišla s pozicije ministrice zbog mailova. Na pitanje ima li mu što savjetovati i poručiti, odgovara: "NIsam imala vremena ispratiti vijesti. Ne bih se upuštala u davanje savjeta, no ove teme o kojima smo razgovarali su važna pitanja i kao građanka očekujem da se društvo bavi pitanjima koja vode rješavanju problema. Vidimo jako puno tema koje su na ruban način relevantne", poručuje.

Kaže kako Podravka u ovome trenutku ima vrlo stabilne financijske temelje i da imaju vrlo ambiciozan plan i strategiju. Nije željela govoriti o planovima za neke eventualne akvizicije Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:47