ŠEFICA ZARAZNE

Markotić objasnila kako će se moći odabrati cjepivo, govorila i o nuspojavama, ali i o antikorona mjerama

Markotić tvrdi da će se sve po pitanju nuspojava cjepiva protiv korone vidjeti tek kad se jedan veći dio populacije procijepi
 Damir Krajac/Cropix

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", za Dnevnik Nove TV objasnila je kako bi biranje cjepiva, u slučaju da bude moguće, moglo izgledati u praksi.

- Sigurno će se napraviti neke upute, ali vjerojatno će oni koji se žele cijepiti reći svojim liječnicima ili zavodima za javno zdravstvo reći koje cjepivo žele - kazala je Markotić dodajući kako Hrvatska očekuje dodatne doze Pfizerovog cjepiva, a od polovice veljače i ono iz laboratorija AstraZenece.

- S obzirom da smo naručili velike doze tog cjepiva vjerujem da će biti isporuka brza, a s time i ubrzano cijepljenje ostale populacije - kazala je.

Izaziva li to cjepivo više nuspojava od onog za gripu, Markotić kaže kako ćemo to tek vidjeti.

- Vidjet ćemo tek kad se jedan veći dio populacije procijepi i kad se usporede postoci i vrste nuspojava u odnosu na one koje imamo kod gripe. Kod gripe se isto događaju slabije reakcije tako da ćemo to moći vidjeti za 5, 6 mjeseci - kazala je Markotić.

Trebaju li nas zabrinuti smrti u Norveškoj nakon cijepljenja, Markotić kaže kako su uglavnom preminuli ljudi koji su bili u palijativnoj skrbi i kod kojih je povećana smrtnost.

- Norveška i njezini stručnjaci analizirat će te podatke, ali vjerojatno je da će biti da ove smrti nisu povezane s cjepivom - kazala je.

Za Dnevnik Nove TV kazala je kako je Hrvatska u fazi u kojoj smo dosegli značajan pad broja zaraženih i hospitaliziranih.

- I dalje treba biti oprezan jer u zemljama oko nas situacija nije idealna, možda su malo prerano popustili mjere. Moramo pratiti malo ozbiljnije situaciju s mutiranim virusom - kazala je Markotić dodajući kako će popuštanje mjera sigurno biti postupno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 21:09