‘MJERE SU SULUDE‘

Mario Radić: ‘Dajem nagradu onome tko za mjesec dana pronađe u trgovini čitavo pile!‘

‘Dajem nagradu onome tko za mjesec dana pronađe u trgovini čitavo pile. To su mjere koje su sulude, cijelo pile neće postojati‘, rekao je Radić

Mario Radić

 Nera Simic/Cropix/Cropix

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je u petak tijekom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija "Poligraf - politički grafikon" da predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i Vlada RH "trebaju gledati isključivo interese Hrvatske i njezinih građana".

- Mi zamišljamo Europsku uniju kao kravu muzaru i kao brižnu pametnu majku koja će riješiti sve naše probleme. U ovom trenutku, po prvi puta u povijesti, dolar je prestigao euro. Euro je pao u odnosu na sve, franak, yen... Što to znači? To znači da je europska ekonomija na koljenima. Europska rješenja koja jesu, nama neće ništa pomoći. Hrvatski premijer i hrvatska Vlada isključivo trebaju gledati interese Hrvatske i njenih građana - rekao je Radić.

- Ako se nekad i kose... Toliko je bilo galame na (mađarskog premijera Viktora) Orbana. Orban je dobio plin i naftu, i za šest mjeseci će biti heroj ulice u Mađarskoj. U odnosu na rat u Ukrajini, mi možemo raspravljati je li to pravedno ili pošteno, ali čovjek se bori za svoje. U odnosu na MOL i INA-u, čovjek je zastupao svoje interese - rekao je Radić.

- Hrvatska je 2009./10. godine 80 posto plina imala iz vlastitih izvora, 2016. imali smo 50 posto, a danas nategnutih 30 posto. Zašto INA nije ulagala? Već se dugo zna da su iscrpljeni i sjeverni Jadran. (Naftno polje "Bijele noći") smo prodali. Olako smo u Siriji odustali od nalazišta nafte i plina. Sve smo čekali da se nešto dogodi, da netko drugi nešto napravi. Neće nama nitko drugi ništa napraviti. Mi smo odustali. Evo, nonsens svih nonsensa, istraživanje plina je bilo tamo gdje se sada nalazi zgrada Državnog inspektorata i mislim da je to prava slika države. Presija porezna i zakonska koja, umjesto da pravi nove vrijednosti, stišće one koji rade - rekao je Radić.

- Što se tiče INA-e, razgovarao sam s uglednim pravnikom koji tvrdi da zakonski možemo poništiti posljednji ugovor između INA-e i MOL-a jer je, prema presudi Županijskog suda, presuđeno mito u slučaju Hernadi i Sanader, imate potvrdu Vrhovnog suda te je Ustavni sud odbacio ugovor. Na temelju toga, ako se nešto smatra kaznenim djelom, protupravnu imovinu treba u skladu s time i oduzeti. Državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek može pokrenuti postupak povrata na početno stanje. Nitko me ne može uvjeriti da je to nemoguće. Arbitraža u Washingtonu je drugi par rukava, ovo su hrvatski zakoni i hrvatska država - rekao je Radić.

Radić je upitan i o cijenama hrane, točnije cijeni cijelog pileta, koja je s 35 kuna pala na 25 kuna.

- Dajem nagradu onome tko za mjesec dana pronađe u trgovini čitavo pile. To su mjere koje su sulude, cijelo pile neće postojati, bit će rasječeno jer će trgovci biti primorani na to. Može se marža ograničiti, svašta se može, ali na ovaj način bit će teško - rekao je zamjenik predsjednika DP-a.

Radić je potom komentirao poslovne poteze HEP-a.

- Da bismo riješili neke stvari, HEP mora imati potencijal za ulaganje. Mi kasnimo s hidrocentralama, HES Kosinj, kasnimo u Dubrovniku, a u ovom trenutku postoje procjene da, kada bi svaka županija odvojila između 200 do 250 hektara i napravila solare, to bi bila vatrogasna mjera u smislu da bi došli na vlastitu proizvodnju struje od 75 posto. Nažalost, vođeni svim tim dosadašnjim politikama, preostaju nam samo ovakve vatrogasne mjere. Naše termoelektrane su na plin i ugljen, oboje je poskupjelo, vode nema i tu smo gdje smo. Zima će biti teška i bojim se da ćemo iduće jeseni imati dva velika problema: nedostatak hrane i HEP na koljenima - zaključio je Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:46