SVI ODLASCI MINISTARA

Marić je tek zadnji u nizu: U Plenkovićevu kabinetu samo je troje ljudi iz originalnog postava iz 2016. godine

Neki su otišli zbog korupcijskih afera, dio njih zbog odlaska na drugu funkciju, a Darko Horvat zbog odlaska - u pritvor

Predstavljanje Vlada Republike Hrvatske 2020. godine (gore) i 20216. godine (dolje)

 Damjan Tadić/Goran Mehkek/Cropix/

Od originalnog postava Vlade Andreja Plenkovića koja je s radom počela 19. listopada 2016., a vlast je ponovno osvojena u srpnju 2020., uz premijera danas su ostali samo ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Neki su otišli zbog korupcijskih afera, dio njih zbog odlaska na drugu funkciju, a jedan je ministar, Darko Horvat, morao otići zbog odlaska - u pritvor.

Nekolicina ministara traje već nekoliko godina, poput Davora Božinovića, Marije Vučković i Vilija Beroša.

Prvi su iz Vlade potjerani ministri iz kvote Mosta s kojim je HDZ ostvario parlamentarnu većinu nakon izbora 11. rujna 2016. godine. Otišli su te 2017. godine ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te ministar pravosuđa Ante Šprlje. Uskoro ostavku podnosi i Ivan Kovačić, također iz Mosta.

Zadnji u nizu ministara koji napuštaju Plenkovićevu Vladu je Zdravko Marić, ministar s najvećom podrškom građana te jedan od najdugovječnijih članova Vlade, koji odlazi na vlastiti zahtjev.

Zbog afere Borg ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić napušta Vladu 2018. godine. Na njezino mjesto došao je Darko Horvat. U srpnju 2020. mijenja resor. Postaje ministar graditeljstva i državne imovine. Njegova sljedeća postaja je Remetinec, u veljači 2022. godine.

Marko Pavić u srpnju 2019. godine napušta resor rada i mirovinskog sustava te preuzima ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova. Nakon osvajanja novog mandata, za njega više nije bilo mjesta u Plenkovićevoj Vladi.

Prije Nikoline Brnjac ministar turizma bio je Gari Capelli, koji također nije dobio mandat u novoj Plenkovićevoj Vladi.

Dva mjeseca prije izbora u srpnju 2020. ostavku je podnio Damir Krstičević, zbog ‘odgovornosti i vojničke časti‘, a nakon tragičnog pada vojnog školskog zrakoplova i pogibije dvojice mladih pilota.

Do 2020. resor pravosuđa bio je u rukama Dražena Bošnjakovića. Zamijenio ga je Ivan Malenica koji je i danas ministar pod kojim je i resor uprave.

Pavo Barišić bio je ministar znanosti i obrazovanja. Odlazi zbog afere plagijat, a na njegovo mjesto imenuje se Blaženka Divjak, iz kvote HNS-a. Nakon njezine ostavke resor obrazovanja preuzima Radovan Fuchs koji i danas drži tu poziciju.

Godine 2020. iz Vlade odlazi još jedan HNS-ovac Predrag Štromar. Od njega je resor graditeljstva preuzeo Darko Horvat. Kao što smo već spomenuli, u veljači ove godine Horvat je uhićen zbog velike afere s dodjelom spornih poticaja i prvi je ministar koji je direktno s funkcije otišao u pritvor.

Davor Ivo Stier, ministar vanjskih i europskih poslova, otišao je na vlastiti zahtjev. Zamijenila ga je Marija Pejčinović Burić koja napušta Vladu u lipnju 2019. radi odlaska na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe. Zamijenio ju je Gordan Grlić Radman.

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, smijenjena je u širokoj rekonstrukciji Vlade jer je Vladi bio ‘potreban bitan zaokret‘, kako je tada objasnio Plenković.

Bilo je to u srpnju 2019. kada je objavljeno da iz Vlade odlaze aferama opterećeni potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Tolušića je tada zamijenila Marija Vučković.

Umjesto Murganić imenovana je Vesna Bedeković, koja je nakon pobjede Plenkovića na izborima 2020. nestala s političke scene. Resor socijale preuzeo je Josip Aladrović.

U siječnju 2020 zbog afere s nekretninama odlazi ministar zdravstva Milan Kujundžić. Zdravstveni resor preuzeo je Vili Beroš.

Mario Banožić preuzeo je resor državne imovine, naslijedivši Gorana Marića, koji je sam podnio ostavku, a nakon natpisa o sumnjivoj prodaji državnog zemljišta. U drugoj Plenkovićevoj Vladi Banožić postaje ministar branitelja.

Krajem travnja ove godine Plenković je napravio manju rekonstrukciju Vlade. Na mjesto Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade opterećenog istragom USKOK-a, došla je također iz redova SDSS-a Anja Šimpraga. Otišao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, kojega je zamijenio Davor Filipović. Umjesto Josipa Aladrovića, također zbog istrage USKOK-a, došao je saborski zastupnik Marin Piletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:46