SLUČAJ TOMAŠEVIĆ

Malenica nakon presude županu: ‘Onemogućit ćemo osuđenim nasilnicima kandidiranje na izborima‘

‘Nulta stopa tolerancije nad tim djelima nasilja u obitelji‘, rekao je Malenica
Ivan Malenica
 Tomislav Kristo/Cropix

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pravomoćno je osuđen zbog nasilja nad suprugom, ali ga to ne sprečava da se ponovno kandidira na lokalnim izborima. Međutim, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica za Dnevnik Nove TV je u ponedjeljak otkrio novost koja bi Tomaševiću mogla pomrsiti račune.

- Nulta stopa tolerancije nad tim djelima nasilja u obitelji, rekao je Malenica te dodao da će se mijenjati zakon: - Vjerujem da ćemo uz izmjenu Zakona o lokalnim izborima, i nizom drugih zakona, uvrstiti to kazneno djelo kao prepreku za kandidiranje na lokalnim izborima, izjavio je ministar za Dnevnik Nove TV.

- Što se tiče pravne bitke, ne ostaje baš previše sredstava. Ostaje mogućnost, s obzirom na žalbene razloge, iniciranja podnošenje ustavne tužbe, rekao je Tomaševićev odjvetnik Željko Damjanac komentirajući pravnu situaciju svog klijenta.

Sam župan u ponedjeljak nije želio davati izjave, a na sudu se branio i tvrdio da je žrtva - on.

- I dalje smatram da je to obiteljska situacija, da je to obiteljska svađa mene i moje supruge, rekao je u siječnju prilikom izricanja nepravomoćne presude.

Ipak, danas je potvrđena odluka suda iz siječnja, kad su opisivali kako je Tomašević zlostavljao suprugu.

- Učestalo joj govorio da je luđakinja i da se ide liječiti, da je glupa kravetina, glupača i luda krava. Fizički nasrtao na nju, hvatao ju objema rukama za vrat i snažno stiskao te ju šamarao, govorio joj da će ju ubiti, izbosti, zadaviti i rasparati grkljan, u siječnju je opisao sudac Slaven Vidmar.

- Kazna ne odražava stav države o nultoj toleranciji na nasilje, rekla je Sanja Sarnavka iz zaklade "Solidarna".

- Nama svi postupci pokazuju da to nije istina i da oni ljudi koji trebaju sankcionirati nasilje apsolutno preblago i bez ikakvog promišljanja dosuđuju uvjetne kazne, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:37