MINISTAR UPRAVE

Malenica najavio veliku uštedu: Izmjenama i dopunama zakona uštedjet će se više od 100 mil. kuna

Racionalizaciju ćemo postići kroz smanjenje broja lokalnih dužnosnika, najavio je ministar
Ivan Malenica
 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je gostovao u HRT-ovoj emisiji 'A sada Vlada', gdje je govorio o ravionalizaciji i uštedi u lokalnoj samoupravi koju Vlada planira postići.

Zakon o lokalnim izborima, Zakon o lokalnoj samoupravi te Zakon o Gradu Zagrebu trenutno su na javnom savjetovanju.

- Racionalizaciju ćemo postići kroz smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Do sada se biralo 1321 lokalni dužnosnik, a nakon izmjena zakona birat ćemo ih 703, rekao je Malenica.

Za 10 posto će se smanjiti broj članova predstavničkih tijela, a smanjit će se i naknade za njih.

- Izmjenama Zakona o lokalnim izborima, usklađujemo uvijete za kandidiranje čelnika jedinica lokalne samouprave i za člana predstavničkih tijela, rekao je Malenica za HRT.

Osvrnuo se i na kritike oporbe, koja smatra da se ukidanjem uvjeta od 6 mjeseci prebivališta za gradonačelnika pogoduje pojedincima.

- Otklonio bih sumnje da se pogoduje jednoj osobi. Smatrali smo da se trebaju izjednačiti uvjeti i za čelnika i za člana predstavničkih tijela lokalne samouprave. Mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave je da je dovoljno da osoba na dan stupanja odluke o raspisivanju izbora ima prebivalište u toj jedinici lokalne samouprave, a birači će ocijeniti je li taj kandidat dovoljno kvalitetan, kaže Malenica.

Izmjenama i dopunama ovih zakona uštedjet će se više od 100 milijuna kuna. Neće se ići u smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave, ali će se one funkcionalno povezati. Predviđena je i obvezna transparentnost jedinica lokalne samouprave, a ministarstvo će za to osigurati digitalnu platformu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:51