STRATEŠKI CILJ

Macron podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor: ‘Hrvatska je spremna!‘

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine

Emmanuel Macron i Andrej Plenković

 Damir Sencar/ Hina/Pool

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor i rekao da je Hrvatska provela potrebne reforme za ulazak u eurozonu, što su dva strateška cilja službenog Zagreba u dvije iduće godine.

"Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen", rekao je Macron.

"Kao prvo, Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

image

Emmanuel Macron i Andrej Plenković

Damir Sencar/ Hina/Pool

Naglasio je da će ulaskom Hrvatske šengenski prostor biti učinkovitiji.

Premijer Plenković rekao je da je Hrvatskoj "bitna potpora Francuske na putu u Schengen i eurozonu".

Kazao je i da je Hrvatska suglasna da se Schengen treba reformirati i tome će "kao buduća članica dati svoj doprinos".

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

"Znam da želite pristupiti eurozoni, da ste proveli potrebne reforme u vezi s tim", dodao je Macron.

Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj predstavlja početak nove faze odnosa između Pariza i Zagreba, rekao je Plenković nazivajući Macrona "prijateljem" čemu je francuski predsjednik uzvratio rekavši da je hrvatski premijer "pravi, lucidni partnerom".

Plenković i Macron potpisali su nakon razgovora u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu koji je sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa Hrvatske i Francuske.

Poseban element današnjeg posjeta i nove faze odnosa današnje je potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupnji francuskih Rafalea, rekao je Plenković, nakon što je sporazum potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

"Na taj način jačamo sposobnosti hrvatske vojske, ratnog zrakoplovstva te dobivamo najmodernije zrakoplove", naglasio je hrvatski premijer.

image

Emmanuel Macron i Andrej Plenković

Damir Sencar/ Hina/Pool

Potpisano novo strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske

Hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su u četvrtak u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati odnose službenih Zagreba i Pariza.

Sporazum je potpisan nakon njihovog bilateralnog sastanka.

Francuska i Hrvatska već su 2010. sklopile strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja. To će biti okvir za dodatno jačanje odnosa s tom zemljom, najavljeno je.

Novim strateškim partnerstvom Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba - ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u, rekli su ranije hrvatski izvori.

Macron je na Pantovčaku nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Milanovićem kojim je počeo službeni posjet Hrvatskoj dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.

Rekao je da će Pariz i Zagreb nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija, a "tu je i Schengen".

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Francuska potpora dodatno je važna u svjetlu činjenice da je Francuska jedna od stožernih članica EU-a, ali i jedna od najutjecajnijih zemalja svijeta. To je jedina stalna članica Vijeća sigurnosti od zemalja EU-a, prva vojna i nuklearna sila Unije i sedmo svjetsko gospodarstvo.

Novo strateško partnerstvo sadrži i poglavlja o obrambenim pitanjima, gospodarskim odnosima, kulturnoj, znanstvenoj, akademskoj i administrativnoj suradnji.

Ideja novog strateškog partnerstva jest i da "Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe", rekli su ranije izvori.

Macronov posjet Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a od 1. siječnja sljedeće godine, a 2022. aktualnog šefa države čekaju i predsjednički izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:24