OSNIVA NOVU STRANKU?

Ljubo Jurčić protiv SDP-a i HDZ-a: Znam kako spasiti Hrvatsku!

Može li inicijativa SDP-ovca Ljube Jurčića biti podloga za okupljanje nekih manjih stranaka

ZAGREB - SDP-ov nesuđeni kandidat za premijera Ljubo Jurčić uskoro bi trebao predstaviti svoju strategiju drugačijeg uređenja države koja će ponuditi i rješenja za izlazak iz krize. Ipak, novu stranku Jurčić, kako doznajemo, ne namjerava osnivati, a zasad ostaje i u SDP-u .

Hoće li Jurčićeva platforma biti podloga za osnivanje nekog trećeg puta uoči predstojećih parlamentarnih izbora, odnosno temelj za okupljanje nekih manjih stranaka, kao alternativa HDZ-u i SDP-u, tek će se vidjeti.

- Već neko vrijeme Jurčića dio poduzetnika, manjih stranaka koje su nastale iz velikih, ali i ljudi koji nisu u politici nagovaraju da napravi platformu oko koje bi se mogli okupiti oni koji smatraju da ni HDZ ni SDP ne nude rješenje, već je potrebno nešto novo. Rekli su mu: ‘Ljubo, napravi nešto, jer Hrvatskoj treba velika transformacija’ - otkriva izvor blizak Jurčiću.

U njegovoj platformi, kaže naš sugovornik, neće biti politike jer Jurčić smatra kako ljude danas najviše zanima kako će živjeti, a “dosta im je priča kako je tko kupio stan i uz kakve kamate”.

Premda sam Jurčić nije želio javno govoriti o svojoj inicijativi, prije nekoliko dana dao je intervju iz kojeg se vrlo jasno može iščitati što ga je motiviralo da napravi platformu za neki treći put te koja će rješenja ponuditi za spas Hrvatske. U tom je intervjuu Jurčić bez krzmanja iznio kritike ne samo na račun Vlade, već i SDP-a čiji je još uvijek član i zastupnik.

- Očito je da ova Vlada ne vidi dobro državu. No, jako je loše što se ne vidi politička alternativa. Velike političke stranke nalaze se u zrakopraznom prostoru i dezorijentirane su, a ja nisam vidio ni druge koje bi imale ideju koji je nacionalni konsenzus oko kojeg bi se mogli okupiti hrvatski građani - izjavio je između ostalog Jurčić.

Nekadašnji ekonomski strateg SDP-a često govori o tome kako nas iz krize može izvući jedino ispravna industrijska politika odnosno što, kako, gdje i za koga proizvoditi. Jurčić, međutim, svoju platformu ne namjerava svojatati niti oko nje osnivati neku novu stranku. Plan mu je, doznajemo, predstaviti je kao javno dobro koje može koristiti tko god bude želio.

O tome je Jurčić već razgovarao s predsjednikom Hrvatskih socijaldemokrata Ivicom Pančićem. No, sve je zasada ostalo samo na tome.

Doznajemo kako Jurčić, ako i ode iz SDP-a, neće ulaziti u novu stranku. Čelnik laburista Dragutin Lesar kaže kako s Jurčićem često razgovara, ali o njegovoj platformi ništa ne zna. No, Jurčića, Lesara i Pančića kao i još neke manje stranke osnovane u zadnje dvije godine vodi isti motiv - treće rješenje kao alternativa HDZ-u i SDP-u.

Iako ne prelaze izborni prag, ne treba zanemariti glasove koje dobivaju - najnoviji Crodemoskop laburistima daje 2,7 posto, Bandiću 0,6, a Ladonji Plinija Cucurina 0,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:58