NEMA INTERESA

Lipanj gotov, a u nekim županijama cijepljenih tek trećina. Samo je Zagreb cijepio preko 50%

Cjepiva svih proizvođača ima, no interes građana je zamro, osobito na jugu zemlje, zbog čega bi mogla trpjeti turistička sezona
Cijepljenje u Hrvatskoj
 Ronald Goršić/Cropix

Do danas u Hrvatskoj je potrošeno 2,529 milijuna doza cjepiva, a ukupno je prvom dozom cijepljeno 43,99 posto odraslih građana dok je cijepljenje završeno - primili su obje doze ili jednu u slučaju cjepiva Johnson&Johnson - za 36,43 posto stanovnika. Podaci jasno pokazuju: cilj od 50 do 55 posto cijepljenih do srijede, zadnjeg dana lipnja, sigurno neće biti postignut. No, brojke, odnosno udjeli cijepljenih vrlo su različiti od županije do županije i pokazuju da je zadnja dva tjedna interes za cijepljenje značajno pao premda cjepiva ima dovoljno jer utrošeno je 85 posto doza od do sada dostavljenih više od 3 milijuna doza.

Osobiti je problem da presporo raste broj cijepljenih građana u primorskim županijama u koje stiže sve više turista koji sa sobom, bez obzira na kontrolu na granicama vezanima uz potvrde o cijepljenju ili testiranju, mogu donijeti nove sojeve virusa. S druge strane, domaćini mogu zaraziti turiste što bi u vrlo kratkom roku ugrozilo turističku sezonu od koje se puno očekuje.

Varaždin na drugom mjestu

No, brojke su takve kakve jesu, a po njima najviše cijepljenih ima grad Zagreb gdje je prvom dozom cijepljeno 51,1 posto odraslih građana, a s dvije 32,5 posto. To znači da se glavni grad približio cilju da se do početka srpnja cijepi između 50 i 55 posto odraslih. Blizu 50 posto cijepljenih prvom dozom je i Varaždinska županija s 47,8 i Međimurska s 47,3 posto. Slijede Istarska s 46,7, Primorsko goranska s 46,6 i Osječko baranjska s 45 posto. U ostalim županijama cijepilo se prvom dozom oko 40 posto, ali u šest županija taj je postotak ispod 40. Zabrinjavajuće je da su među njima čak tri primorske županije.

Primjerice, najmanje cijepljenih jednom dozom je u Šibensko kninskoj županiji i to samo 35,3 posto. U Zadarskoj županiji prvom se dozom cijepilo 37,2 a u Splitsko dalmatinskoj županiji 37,7 posto. Ispod 40 posto je i cijepljenje u Bjelovarsko bilogorskoj (36,4 posto) zatim u Ličko senjskoj 37,8 i u Zagrebačkoj županiji 39,1 posto. Najviše je građana drugom dozom cjepiva cijepljeno u Krapinsko zagorskoj županiji i to 45,5 posto odraslih.

image
Cijepljenje u Hrvatskoj
Jutarnji list

Brojke govore da bi se cijepljenje trebalo pojačati ako se želi izbjeći scenarij Portugala gdje je delta soj ponovo uveo lockdown u dijelu zemlje. U Hrvatskoj prema podacima epidemiologa i dalje najviše ima zaraženih britanskim sojem i to oko 65 posto. Među 206 sekvenciranih uzoraka pronađeno je 26 zaraženih delta sojem i to jedna u Zagrebu, 19 u Šibensko kninskoj županiji i 6 u Međimurskoj. Epidemiolozi naglašavaju da i u drugim dijelovima zemlje ima delta soja, ali iz nekih su tek stigli uzorci koji čekaju sekvenciranje pa će se nakon toga znati i trenutni udio delta soja u Hrvatskoj. Također, stručnjaci ističu da je vrlo važno cijepljenje drugom dozom cjepiva jer je onda zaštita i od toga soja oko 90 posto, a s jednom dozom samo 30 posto.

Inače, u Hrvatsku je do sad stiglo najviše Pfizerova cjepiva i to malo više od 2 milijuna doza, potom slijedi 708.000 doza AstraZenece, 420.000 Moderne i 79.150 Johnson&Johnsona.

U Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Zagrebu u ponedjeljak je počelo cijepljenje protiv covida-19 Zagrepčana, ali i građana iz ostatka Hrvatske koji nisu prethodno najavljeni. Cijepljenje se nastavlja u utorak i srijedu tako da se od 9 do 11 sati cijepe osobe u dobi 65 i više godina i osobe s kroničnim bolestima, a potom od 11 do 13 osobe u dobi 40 i više godina, te od 13 do 15 sati mlađi od 40 godina. Cijepi se cjepivom Pfizerom i to isključivo prvom dozom. U ponedjeljak dopodne cijepljeno je 400 građana.

image
Krunoslav Capak (na fotografiji): "Počelo je i cijepljenje bez prethodne najave. Vjerujem da ćemo u planiranim terminima uspjeti cijepiti sve građane koji to žele"
Damir Krajac/Cropix

Preminule dvije osobe

- Potrebno je sa sobom imati osobnu i zdravstvenu iskaznicu jer se cijepe samo osobe koje imaju osiguranje HZZO-a. Također molimo građane da nose masku te da se lagano odjenu, ponesu sobom vodu i prikladnu zaštitu od sunca. Svoj dolazak neka prilagode navedenom rasporedu kako bi što kraće čekali na red za cijepljenje. Vjerujem da ćemo u planiranim terminima uspjeti cijepiti sve one građane koji to žele, pa ih molimo za suradnju i strpljenje - izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U ponedjeljak je Nacionalni stožer civilne zaštite izvjestio o 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Testirano je 2236 osoba, pa je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih manji od jedan posto. Trenutno je u Hrvatskoj 425 aktivnih slučajave zaraze, među kojima 195 na bolničkom liječenju, uključujući i 10 na respiratoru. Nažalost, preminule su još dvije osobe pa je tako od početka pandemije covida-19 u našoj zemlji preminulo 8202 ljudi.

Zadar opet u crvenom

Zaključno s 27. lipnja utrošeno je 2.529.612 doza cjepiva. Dosad je 1.478.516 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.051.096 primilo obje doze.

U Zadarskoj županiji, koju je zbog naglog rasta broja zaraženih poznati njemački Institut Robert Koch označio “crvenom”, u ponedjeljak su zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata testirano je 46 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 579 stanovnika, a ozdravilo je 30 osoba pa je trenutačno 157 aktivnih slučajeva. Na covid odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 10 pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:49