UDRUGE I SINDIKATI

Liječnici zaprijetili štrajkom, Vladi postavili ultimatum: ‘Ako nam do tog datuma ne ispunite zahtjeve...‘

Do kraja idućeg tjedna očekuju da dobiju službeni prijedlog primjerenih koeficijenata za liječnike

Arhivska fotografija

 Ante Cizmic/Cropix

Hrvatski liječnički sindikat u srijedu je zaprijetio štrajkom ako liječnici ne dobiju 20 posto veće koeficijente od travnja, te je iznio neslužbeni podatak da je liječnicima u nacrtu vladine uredbe ponuđen svega pet posto veći platni koeficijent, što znači realan pad plaća.

"Stopa inflacije protekle je godine bila osam posto, ponuđeno pokazuje realan pad naših plaća i nebrigu politike za liječnike koji odlaze iz javnoga zdravstva u privatnu praksu i inozemstvo", istaknula je predsjednica sindikata Renata Čulinović Čaić na konferenciji za novinare koja je okupila predstavnike pet krovnih liječničkih udruga.

image

Nataša Ban Toškic, Krešimir Luetić, Renata Čulinovic Čaić, Tea Mirošević Zubonja, Marin Smilović

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Renata Čulinovic Čaić

Zeljko Puhovski/Cropix

Predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Inicijative mladih liječnika, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Koordinacije hrvastke obiteljske medicine poručili su da neodgodivo traže da se do kraja sljedećeg tjedna definiraju primjereni koeficijenti za liječnike. Do toga roka traže i upućivanje izmjena zakona, vezano uz robovlasničke ugovore, u e-Savjetovanje.

image

Renata Čulinović Čaić

Ranko Suvar/Cropix

Među njihovim je neodgodivim zahtjevima i upućivanje u e-Savjetovanje prijedloga zakona o radnopravnom statusu liječnika te njegovo uvrštavanje u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024.

Upozoravaju da već godinu dana nemaju granski kolektivni ugovor te traže početak kolektivnih pregovora do kraja siječnja.

Traže i izmjene i dopune vremensko-kadrovskih normativa, kao i da ih se uskladi s postojećim propisima i učini obvezujućim.

"U slučaju neispunjenja navedenog u navedenim rokovima, počinjemo sa sveobuhvatnim sindikalnim akcijama, uključujući štrajk", upozorila je predsjednica liječničkog sindikata.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić proteklu je godinu nazvao "godinom neispunjenih dogovora" u kojoj je iz Hrvatske otišlo 148 liječnika.

Ponovio je da treba legalizirati prekovremeni rad liječnika, definirati pripravnost i dežurstva, ali i privlačenje liječnika u manje atraktivne sredine i deficitarne specijalizacije.

"Osnovica za vrednovanje rada liječnika treba biti viša nego za ostale javne službe kako bismo zadržali liječnike u zemlji i u javnom sustavu", poručio je Luetić te dodao kako 72 posto građana podržava donošenje zakona o radnopravnom statusu liječnika.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Renata Čulinović Čaić poručila je da je sada na potezu Vlada koja je prekršila dogovor iz travnja prošle godine, kada je liječnicima uz ostalo obećano donošenje zakona o radnopravnom statusu.

Navela je i kako je kap koja je prelila čašu prijedlog novih koeficijanata, na temelju kojih bi liječnicima realno znatno pale plaće.

"Ne možemo to prihvatiti, članstvo čeka poziv na štrajk, pripreme su počele", poručila je.

‘Ako brzo i korjenito ne pristupi rješavanju dogovorenog – odgovornost za ono što će uslijediti isključivo je na premijeru Plenkoviću i Vladi‘

Liječničke su udruge izdale priopćenje u kojem ističu da politika grubo krši dogovor s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023. Ističu da su sve opcije na stolu, uključujući i štrajk.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

- Uzrok Prema svim informacijama u različitim elementima reformi koje su dogovorene 11. travnja 2023. između krovnih liječničkih udruga i Vlade Republike Hrvatske, premijer Plenković i Vlada Republike Hrvatske krše dogovor, ne poštujući ono što su hrvatski liječnici i hrvatska politika dogovorili na sastanku 11. travnja. Shodno tome, hrvatski liječnici, udruženi u HLS, HLK, HUBOL, KoHOM i Inicijativu mladih liječnika Hrvatske, dužni su reagirati da bi zaštitili održivost hrvatskog zdravstva i dostojanstvo svojeg poziva. Procesi negdje nisu ni započeti – dogovor se ignorira, negdje su plasirani pro forma dokumenti – dogovor se izigrava, negdje se beskonačno odugovlači – dogovor se razvodnjava i time ciljano slabi poziciju hrvatskih liječnika. Navedeno itekako dobro vidimo, shvaćamo i zato reagiramo.

Od travnja 2023. do danas, 9 mjeseci, nudili smo svoje znanje i vrijeme, poticali, kontaktirali, apelirali, slali dopise, pokušali stvari riješiti za stolom, civilizirano, prema prethodno postignutom dogovoru. Nažalost, nailazili smo na zid. Povod Sam povod reakciji posljednji je ponižavajući potez - uvredljivi prijedlog novih koeficijenata za liječnike u Uredbi o plaćama u javnim službama, u svjetlu prekršenih i neispunjenih obećanja koje je politika dala liječnicima u proljeće 2023. Naime, ovo što politika sada nudi hrvatskim liječnicima, objektivno sagledano - u konačnici nije čak ni ista razina, nije čak ni – „pozitivna“ 0. Uz stopu inflacije u 2023., ponuđeno je u praksi realni pad plaća hrvatskih liječnika.

Demistificirajmo koeficijente. Što je koeficijent u konačnici? To je pokazatelj koliko vas država i društvo cijene, koliko vrednuju vaš rad. Ovo ponuđeno pokazuje da je politiku, u trenucima kada stotine mladih hrvatskih liječnika napuštaju Hrvatsku, a srednje i starije generacije hrvatskih liječnika bježe u privatne poliklinike, kada radimo milijune prekovremenih sati – baš briga za hrvatske liječnike. Na to smo dužni reagirati.

Daljnji koraci Hrvatski liječnici uvijek su bili i bit će partner hrvatskom društvu, hrvatskim građanima, našim sugrađanima koje liječimo i zbog kojih postojimo. Što se politike i političara tiče, oni su nešto drugo.

Oni nas naprosto tjeraju na poteze koji će uslijediti ako se u najkraćem roku nešto korjenito ne promijeni od strane onih koji imaju vlast, legitimitet i moć mijenjati situaciju u hrvatskom zdravstvu nabolje.

Poučeni iskustvom iz travnja 2023., izgubljenim dragocjenim vremenom za reforme i narušenim povjerenjem, od predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske tražimo neodgodivo ispunjenje dogovorenog:

I) prijedlog primjerenih koeficijenata za liječnike (rok: kraj sljedećeg tjedna)

II) upućivanje izmjene zakona vezano uz robovlasničke ugovore u e-savjetovanje (rok: kraj sljedećeg tjedna)

III) upućivanje u e-savjetovanje prijedloga Zakona o radno-pravnom statusu liječnika usuglašenog s liječničkim udrugama te uvrštavanje istoga u Plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva zdravstva za 2024. (rok: kraj siječnja 2024.)

IV) početak pregovora za Granski kolektivni ugovor (rok: kraj siječnja 2024.)

V) napraviti izmjene i dopune vremensko-kadrovskih normativa, uskladiti ih s postojećim propisima te ih učiniti obvezujućima.

U slučaju neispunjenja navedenoga u navedenim rokovima – otpočinjemo sa sveobuhvatnim sindikalnim akcijama, uključujući i štrajk. Pune transparentnosti radi, u nastavku prilažemo precizni pregled onoga što je dogovoreno u travnju 2023. i što s današnjim danom, 10. siječnja 2024. – nije realizirano, čime je dogovor prekršen, a hrvatski liječnici prisiljeni reagirati, stoji u priopćenju koje potpisuju Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:22