BRDO PROBLEMA

Liječnici: ‘Pokažite koeficijentima da vam je stalo!‘; ANKETA Podržavate li mogući štrajk doktora?

Veliki štrajk liječnika je u pripremi, a nije isključen ni štrajk medicinskih sestara. Sve ovisi o tome hoće li Vlada popustiti

Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod nazivom SOS za zdravstvo, održan u ožujku 2023.godine

 Vanesa Pandzic/Cropix

Problema je cijelo brdo, ali ono od čega ne odustajemo jest da se pokaže da su prepoznali ključne probleme. Pokažite koeficijentima da vam je stalo. Pokažite koeficijentima da ste svjesni problema ljudi koji odlaze iz javnog sektora i shvatite da se na neke specijalizacije i na ponovljene natječaje nitko ne javlja, poručila je Renata Čulinović-Čaić u ime Hrvatskog liječničkog sindikata ministru Viliju Berošu i Vladi.

Od štrajka, kaže, nisu odustali. Pripreme su u tijeku, a o datumu štrajka još ne želi spekulirati.

image

Renata Čulinović Čaić, predsjednica hrvatskog liječničkog sindikata

Vanesa Pandzic/Cropix

- Imamo više koraka koje moramo poštovati. Prvo se moramo do kraja idućeg tjedna očitovati o prijedlogu koeficijenata, odnosno uredbi. Još uvijek nas ministar nije pozvao na sastanak, ali do njega će morati doći ili nakon očitovanja ili u procesu mirenja kada i ako pokrenemo štrajk - rekla je Čulinović-Čaić.

Pojasnila je da je procedura u tijeku. Razgovaraju tijela unutar sindikata, ispituje se i članstvo.

- Moram napomenuti kako nas podržavaju sve udruge i Hrvatska liječnička komora. To su, dakle, svi oni koji su bili zajedno i prošle godine kada je bio veliki prosvjed. No, službeno štrajk može pokrenuti samo sindikat - napomenula je Čulinović-Čaić.

Njima, dodaje, nije u interesu štrajk i nadaju se da do njega neće doći te da će razgovori s Ministarstvom i Vladom proći na obostrano zadovoljstvo. No, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, oni neće imati izbora.

- U tom trenu ići će službena procedura pokretanja štrajka - zaključila je Čulinović-Čaić.

Sindikat podržava i Inicijativa mladih liječnika koji se također smatraju zaboravljenima.

image

Marin Smilović, Inicijativa mladih liječnika

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Kada govorimo o mladim liječnicima, predloženi koeficijenti su poražavajući. Naime, to su liječnici bez specijalizacije ili specijalizanti koji odrađuju i pokrivaju one najdeficitarnije dijelove zdravstva, obiteljsku medicinu i hitnu - rekao je Marin Smilović iz Inicijative.

Dodao je kako je tijekom prošle godine javni sustav napustilo 148 liječnika, od kojih je većina mladih. Prema njegovim riječima, njih samo oko jedan posto otišlo je u privatni sektor, a ostali su otišli iz zemlje.

- To je poražavajuće i govori o uvjetima. Prosječna plaća u Hrvatskoj je oko 1200 eura, u Zagrebu i 1300. Mladi liječnici bi nakon toliko školovanja trebali imati barem dvostruko toliko - naglasio je Smilović.

Zbog toga, kaže, svi mladi liječnici podržavaju sve sindikalne akcije i ne traže bolju poziciju samo za sebe, nego za sve liječnike.

image

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara

Goran Mehkek/Cropix

Iako Sindikat medicinskih sestara nije najavio štrajk, govore da su sve opcije otvorene. Podržavaju liječnike jer smatraju da su partneri, ali isto tako očekuju i da liječnici podrže njih kada to bude potrebno.

- U ovom trenu sindikalna tijela i Skupština analiziraju koeficijente. Kada sve završimo, očitovat ćemo se, iako smo svjesni da naše očitovanje nije obvezujuće. Tada ćemo vidjeti koliko je nezadovoljstvo, a ako je članstvo nezadovoljno, onda su sve opcije otvorene, pa i priključivanje liječnicima u štrajku. Ako nas se ne valorizira kako treba, sigurno - rekla je Anica Prašnjak, predsjednica sestrinskog Sindikata.

image

Vili Beroš, ministar zdravstva

Ronald Gorsic/Cropix

Ministar Vili Beroš, pak, smiruje situaciju. Kaže kako je još desetak dana ostalo za primjedbe te da će se sa sindikatima sigurno sjesti ne jednom, nego više puta.

- Ako postoje kakve greške, mi ćemo ih ispraviti. Gotovo sam siguran da štrajka neće biti i da ćemo se dogovoriti. Ako ima prostora za dogovore, zašto plašiti pacijente štrajkom - izjavio je ministar Beroš i zaključio da mu je važno zadovoljstvo liječnika s pacijentom u središtu.

Hrvatska liječnička komora smatra da su koeficijenti za plaće koje je Vlada predložila za liječnike neodgovarajući.

- To je zajednički stav pet krovnih liječničkih organizacija. Ovako postavljeni koeficijenti liječnicima ne omogućuju odgovarajući karijerni razvoj nakon specijalizacije jer ne vrednuju na primjereni način njihovu stručnost, znanje i odgovornost i ne predstavljaju pravednu naknadu za rad liječnika - kažu iz HLK i dodaju kako podržavaju HLS u legitimnim naporima i akcijama za poboljšanje statusa liječnika, uključujući i mogući štrajk kao opravdani oblik iskazivanja nezadovoljstva ako su iscrpljene druge mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:28