JEZIK I GOVOR

Lektorica objašnjava: Imaju li pridjevi pasji i pseći isto značenje?

U općem hrvatskom jeziku distribucija tih pridjeva nije posve određena pa se može reći i pseći lavež i pasji lavež

Marica Čilaš Mikulić

 Screenshot/

Ono što pripada psima ili se odnosi na pse – objašnjava dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu, Centru za hrvatski kao drugi ili strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu – u hrvatskom se jeziku može iskazati s dva pridjeva – pasji i pseći. Kao primjere navodi pasji život, pasji sin, pasji skot, pasji jezik, pasji lavež, pasji zov, pasji glas, pasji mjesec, pasji izrod, pasji dani, pasji repić, pasji ugriz, pasji narod, pasji brabonjak, pasji cvilež, pasji zub, pasja vrućina, pasja zima... Isto tako imamo pseći izmet, pseći lavež, pseći lov, pseći leš, pseći mulj, pseći njuh, pseći ugriz...

"Pridjev pasji izveden je od imenice pas dodavanjem sufiksa ji, a pridjev pseći od imenice pseto također dodavanjem sufiksa ji na osnovu pset pri čemu u procesu jotacije t u kontaktu s j daje ć odnosno pridjev pseći. Imenice pas i pseto se međusobno razlikuju po stilističnosti. Imenica pas je stilski neutralna, dok je pseto pejorativna, pogrdna imenica. Mogli bismo stoga očekivati da će češće biti u upotrebi pridjev izveden od stilski neutralne imenice pas. I doista u jezičnom korpusu je dvostruko više potvrda za imenice s pridjevom pasji nego pseći. U općem hrvatskom jeziku distribucija tih pridjeva nije posve određena pa se može reći i pseći lavež i pasji lavež. Međutim, zanimljivo je da su dvije struke u stvaranju vlastitoga stručnog nazivlja napravile podjelu. Tako je za veterinu karakterističan pridjev pseći pa nalazimo primjere pseće bolesti, pseća hrana, pseća dlaka, pseći instinkt... U botanici se koristi pridjev pasji, na primjer pasja loćika, pasja ruža ili divlja ruža, pasji drijen ili dren, pasji trn, pasji zub...", objašnjava Marica Čilaš Mikulić.

Prema njezinim riječima u frazemima nalazimo pridjev – pasji.

Na primjer - izgrditi koga na pasja kola. Ili pasja vrućina u značenju nesnosna žega odnosno vrućina.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:01