IVAN SELAK

Legendarni pilot opleo po Banožiću: I bolje da me nije zvao, sram me biti u njegovu društvu. Neka ide u lov na veprove

‘Ne znam zašto nisam pozvan na svečanost, ali mislim da je bolje tako. Jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu‘

Ivan Selak

 Bruno Konjevic/Cropix

Iz MORH-a su medijima uputili poziv za sutrašnje događanje - 30. obljetnicu preleta MIG-om pukovnika Ivice Ivandića. Tog 15. svibnja 1992., uz Ivicu Ivandića je bio još jedan pilot - Ivan Selak - no on nije spomenut u MORH-ovu pozivu.

Nakon što je Ivandić sletio na Resnik, a Selak na Pleso, zrakoplovi su im nazvani Osvetnik Vukovara i Osvetnik Dubrovnika te su postali dio prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zašto samo Ivandić, a ne i Selak, Dnevnik Nove TV pitao je MORH. Ističu kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo dati obol pukovniku Ivici Ivandiću, koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split, otkrivanjem eksponata. Ostali piloti ih već imaju, navode u MORH-u.

- Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu, objasnili su iz MORH-a.

No, legendarni hrvatski pilot je u razgovoru za Dnevnik Nove TV izjavio kako to nije istina.

- Nemam pojma koji je razlog, ali mislim da je bolje da nisam pozvan. Jer onaj koji poziva, za mene bi bilo sramota biti u njegovom društvu, poručio je Selak.

Dodaje i kako MORH laže da eksponat u njegovu čast postoji.

Na pitanje misli li da se razlozi nepozivanja kriju u kritikama koje često upućuje ministru Mariju Banožiću, Selak odgovara:

- Kritika tipa 'njušenje bombe' i 'dugoročne i kratkoročne rakete', 'avion koji ne može letjeti noću'. Jesu li to kritike? Ili istina?

- Ministru bih poručio da ide u lov na veprove i da se ostavi Ministarstva, rekao je Selak.

Sam prelet ostao mu je u lijepom sjećanju.

- Sjećam se svakog detalja. Od početka leta do kraja. Jedino mi je bilo, ne mogu reći panika, ali što ako iskočim i padnem među Srbe? Moja sreća će trajati kratko, dok ne shvate što radim. Ako padnem među Muslimane, opet će mi kratko trajati sreća. Ako padnem među Hrvate, hoću li im objašnjavati da ja, kao, bježim u Hrvatsku. Ma dajte..., prisjetio se Selak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:38