BIVŠI PONOS FLOTE

Legendarni brod kojeg je Jadrolinija prodala Grcima zaustavili Talijani: ‘Imate 15 propusta...‘

Inspekcija u Brindisiju uočila je 15 sigurnosnih propusta, od kojih je deset bilo ozbiljnijih
 Božidar Vukičević/Cropix

Brod "Dubrovnik", nekadašnji ponos Jadrolinijine flote koji je ove godine prodan grčkoj kompaniji A-Ships i preimenovan u "Prince", nedavno je zadržan u talijanskoj luci Brindisi nakon što je inspekcija na njemu uočila 15 sigurnosnih propusta.

Brod je zadržan 21. kolovoza, a od 15 nedostataka, 10 ih je bilo ozbiljnije. Radi se uglavnom o propustima vezanim uz zaštitu od požara, dostupnost opreme i čamaca za spašavanje i slično, a nedostaci su uklonjeni za tri dana, tako da je "Prince" 23. kolovoza isplovio prema luci Vlora u Albaniji.

Prema riječima Nevena Melvana, glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, na brodu "Prince" nema hrvatskih članova posade. Što se tiče zadržavanja u talijanskoj luci zbog nedostataka, Melvan kaže da to nije neuobičajeno te da se i u hrvatskim lukama inspekcije znaju susretati s takvim nedostacima.

Dodaje kako se zna dogoditi da se utvrdi i po 30-40 nedostataka, i to puno gorih nego što je bio slučaj s brodom "Prince". Nakon što se nedostaci uklone i inspekcija ponovno pregleda brod, on može isploviti iz luke.

"Talijani su nedavno podigli sigurnosne standarde na još višu razinu, što pozdravljamo. Inspekcije su češće i strože, pa su češća i zadržavanja brodova zbog sigurnosnih propusta", pojasnio nam je Melvan.

Legendarni brod "Dubrovnik" izgrađen je 1979., dug je 122 metra, a širok 18,8 metara. Kapacitet putnika mu je 1300, a kapacitet kabinskog osoblja 457, dok je kapacitet osobnih vozila 300. Brod je Jadrolinija prodala ove godine na javnom natječaju, oglasivši početnu cijenu od 2,85 milijuna eura, a kupila ga je grčka kompanija A-Ships Management, sa sjedištem u Ateni, i trenutno prometuje između Albanije i Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:30