RAVNOPRAVNOST

Lavina kritika na račun novog Zakona o udomiteljstvu, razlog je samo jedan: ‘Ovo je diskriminacija‘

Zagreb Pride opominje da je iz odluke USUD-a jasno da životni partneri ne smiju biti lišeni mogućnosti da postanu udomitelji.
Ivo Šegota, Mladen Kožić



 
 Damjan Tadic/Cropix

Na stranicama e-savjetovanja povodom Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pljušte primjedbe i prijedlozi psihologa, socijalnih radnika, nekih centara za socijalnu skrb i običnih pojedinaca, a većina se svodi na jedno: dajte i životne partnere uključite jasno i nedvosmisleno u zakon jer je to ne samo u najboljem interesu djece i razvoja tolerancije u društvu nego i sukladno odluci Ustavnog suda.

Da se istospolne zajednice ne smije diskriminirati podsjetio je u ime Zagreb Pridea Franko Dota: "Odlukom Ustavnog suda od 29. siječnja 2020. godine se, između ostaloga, navodi da 'za samu svrhu udomiteljstva nije odlučno živi li potencijalni udomitelj s obitelji ili sam, jer je ZoU kao moguće udomitelje predvidio i osobe koje žive s obitelji i samce.

Također je vidljivo da za samu svrhu udomiteljstva nije odlučna spolna orijentacija udomitelja, s obzirom na to da je ZoU kao udomitelje, uz (presumirano heteroseksualne) osobe u bračnoj ili izvanbračnoj vezi, predvidio i samce bez ikakve oznake njihove moguće seksualne orijentacije. Dakle, ni obiteljski status ni seksualna orijentacija očigledno nisu 'stvarni i odlučujući uvjet obavljanja' (konkretno, profesionalnog udomiteljstva), a time ne mogu ni činiti iznimku od zabrane stavljanja u nepovoljniji položaj, u smislu članka 9. stavka 2. točke 4. citiranog Zakona o suzbijanju diskriminacije.“ Nadalje, naglašava Dota, „Ustavni sud utvrđuje da osporene zakonske odredbe, iz kojih je svjesnim odabirom predlagatelja zakona izostavljena određena društvena skupina, proizvode generalne diskriminatorne učinke prema društvenoj skupini istospolno orijentiranih osoba koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, za što nema ni racionalnog opravdanja ni legitimnog cilja". Također, istospolnim zajednicama obiteljskog života ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima društvenog života, što uključuje i pristup javnoj usluzi udomiteljstva, jamči Ustav i zakonodavni antidiskriminacijski okvir.

Zagreb Pride opominje da je iz odluke USUD-a jasno da životni partneri ne smiju ostati lišeni mogućnosti da postanu udomitelji. Stoga traže da se Prijedlog Zakona izmijeni tako da uključi i životne partnere/ce osoba istoga spola. Smatraju da je to nužno zbog prvenstvenog interesa korisnika usluge udomiteljstva, kako bi se proširio potencijali broj pružatelja te usluge, i kako bi se u budućnosti jasnom zakonskom odredbenom izbjegli nepotrebni i dugotrajni sudski i upravni sporovi.

Istu stvar moli i Ivo Šegota, jedini udomitelj u Hrvatskoj koji živi u istospolnoj zajednici i koji je to pravo ishodio sudskim putem: "Kao udomitelji dvoje djece ja i moj životni partner smatramo krajnje ponižavajućim da životni partneri nisu navedeni kao mogući udomitelji u prijedlogu novog Zakona o udomiteljstvu. Djeca žive s nama više od godinu dana, ostvarena je velika privrženost i sjajno napreduju, što potvrđuju i vrtić i škola i stručna služba nadležnog Centra za socijalnu skrb i stručna služba Dječjeg doma Zagreb koja provodi uslugu rane intervencije (logopedinja i rehabilitatorica) i privatna logopedinja kod koje ide naš školarac.

Ni na jednom polju života naša udomiteljska obitelj se nije suočila s diskriminacijom ili problemima bilo kakve vrste. Odluka Ustavnog suda kojom su životni partneri izjednačeni sa svim ostalim obiteljima u mogućnosti udomljavanja mora biti provedena i kroz ovaj zakon direktnim navođenjem životnih partnera u zakonu. Sve ostalo je izigravanje odluke Ustavnog suda i podrivanje pravnog poretka što dovodi do pravne nesigurnosti i mogućih neujednačenih postupanja tijela Republike Hrvatske prema drugim životnim partnerima koji budu iskazali želju za udomiteljstvom.

Nemojte da vas vodi strah od vaših birača, vaši birači su naši susjedi, naše učiteljice, naši majstori, naši sportski treneri, naše prodavačice u trgovinama u našem selu...svi oni su našu obitelj objeručke prihvatili i zavoljeli. Ministarstvo obitelji je ministarstvo i naše obitelji, ljubazno molimo da i naša obitelj i djeca o kojoj danonoćno skrbimo bude prepoznata u zakonu kao jednako vrijedna i poštovana od strane Republike Hrvatske".

U tome nisu usamljeni, Stranice e-savjetovanja preplavljene su istim zahtjevom. Hrvatska udruga socijalnih radnika traži da se u članku 9. Zakona u udomiteljstvu, kao i u Nacrtu prijedloga uskladi definicija udomiteljske obitelji s postojećim zakonskim i podzakonskim aktima, Odlukama Ustavnog suda. Hrvatska komora socijalnih radnika ponavlja isti zahtjev. I brojni drugi, javno nepoznati pojedinci, ponavljaju isto: uz 'bračne drugove' u Zakon treba navesti i životne partnere. Osobe u izvanbračnim obiteljskim zajednicama, uključujući istospolnim zajednicama, su apsolutno sposobne pružiti obitelj i sretan dom djeci koja čekaju udomljenje. Ukinite prepreke udomljenju i koncipirajte zakone tako da čim veći broj potencijalnih udomitelja bude u mogućnosti pružiti dom djeci koja ga nemaju. Svima nam je u interesu živjeti u otvorenijem, ravnopravnijem društvu".

Svi oni traže da se u Zakon eksplicitno uvrste životni partneri kao potencijalni udomitelji. Neki pišu: "Svako daljnje oklijevanje u vezi s tim pitanjem sramotno je i tendenciozno. Uvrštavanjem životnih partnera u Zakon pomoglo bi se i mnogoj djeci koja čekaju udomljenje i mnogim obiteljskim zajednicama koje nisu zasnovane na instituciji braka, no nisu zbog toga ništa manje sposobne pružiti siguran i sretan dom djeci kojoj je potreban."

Stjepan Mišić naglasio je društvenu važnost ravnopravnosti: "Želim živjeti u društvu koji je otvoreniji, prihvatljiviji i solidarniji. Smeta mi što se u medijima upravo djeca koriste kao sredstvo po kojem će se diskriminirati druge, a realna situacija je da upravo ta djeca po trenutnom sustavu najviše pate. Čemu koristiti izjave kako će istospolni partneri uništiti djecu? Ne razumijem kako ljubav može uništiti nekoga? Djetetu je bitna ljubav i nije bitno je li tu ljubav i sigurnost djetetu pružaju dva muškarca, dvije žene ili muškarac i žena. Molim vas uvrstite životne partnere u sve zakone pa tako i ovaj. Uvrstite životne partnere u zakon o udomiteljstvu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27