REAGIRANJE

Lauc odgovorio na kolumnu naše novinarke: ‘Nisam rekao da su epidemiološke mjere krivac za rat u Ukrajini‘

Lauc ističe kako je nesloga Zapada Rusiji dala signal da je da je ‘pravi trenutak‘ da započne rat, no kako je Zapad složniji nego što su to očekivali

Gordan Lauc

 Zeljko Puhovski/Cropix

Znanstvenik Gordan Lauc reagirao je na kolumnu naše novinarke Goranke Jureško 'Putinovi obožavatelji iz antivakserske sekte samo su se s korone prebacili na rat u Ukrajini', koju smo objavili u petak.

Lauc ističe da se u članku radi o njemu, da je neistinit i narušava njegov ugled i dostojanstvo, da se radi o kleveti, iako se nigdje ne navodi njegovo ime.

- Netočno je da sam „tražio da korona slobodno kruži i da se pusti da prežive samo oni koji su spartanski za to sposobni!“. Upravo suprotno od ove morbidne tvrdnje, stalno sam se zalagao za mjere koje imaju smisla, za cijepljenje starijih i osjetljivih, umjesto neselektivnog cijepljenja zdrave djece, mladih i onih koji su već preboljeli COVID-19, te drugih besmislenih, a štetnih, „mjera“, za koje se već duže zalaže novinarka Jureško. Neistina je da me „nitko nije slušao“. Upravo suprotno, Hrvatska je tijekom drugog i trećega vala, prema „COVID-19 Stringency Indeks“ imala najslabije mjere u EU, upravo suprotno onome za što se snažno zalagala novinarka Jureško. To se pokazalo i jako dobrim za Hrvatsku jer je do kraja trećeg vala imala najmanji višak smrtnosti od svih susjednih zemalja i usporedivih zemalja srednje Europe, sačuvali smo u većoj mjeri fizičko i psihičko zdravlje stanovništva i gospodarstvo, te su naša djeca imala značajno manji prekid školovanja nego je to bilo u ostatku EU.

Neistinito se navodi da mojom izjavom „Da je naš odgovor na pandemiju ostao na razini osobne odgovornosti i da nismo nametali razne zabrane, sada bi nam svima bilo puno bolje: broj zaraženih bi bio podjednak, no ne bi bilo svih onih koje su ubile mjere, ne bi bilo inflacije i krize, a vjerojatno ne bi bilo niti rata u Ukrajini“ pokušavam dokazati da „su epidemiološke mjere krivac za rat u Ukrajini, a ne Putinov bolesni um Hitlerove provenijencije“. Moja izjava, kao što sam i pojasnio, znači da je nesloga Zapada, te gospodarska i društvena slabost velikim dijelom uzrokovana nametanjem besmislenih „mjera“ Rusiji dala signal da je da je Zapad slab i da je „pravi trenutak“ da započne rat. Druga je stvar što se on u tome prevario, tj. Zapad je u ovom slučaju složniji nego je Rusija to očekivala", stoji u Laucovom reagiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:01