RASPRAVA U SABORU

Lalovac (SDP): Vlada u državnoj blagajni ima sto milijardi kuna više

Za razliku od oporbe, HDZ-ova Grozdana Perić istaknula je kako naše gospodarstvo bilježi rast koji je među najvišim u EU

Boris Lalovac

 Ranko Suvar/CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac rekao je u srijedu u raspravi o rebalansu proračuna da je inflacija dobra za državni proračun i poduzetnike, a Vlada od dolaska na vlast ima sto milijardi kuna više u državnoj blagajni dok su HDZ-ovi zastupnici isticali da gospodarstvo bilježi rast.

Lalovac je premijera Andreja Plenkovića i Vladu ocijenio "dobitnicima u društvu" jer kad su došli na vlast, imali su 116 milijardi kuna prihoda, a danas imaju 208 milijardi kuna.

"To je sto milijardi kuna više u državnoj blagajni", rekao je tijekom saborske tasprave.

Naveo je i da se svake godine samo na ime PDV-a, u državni proračun u zadnje tri godine uplaćuje po deset milijardi kuna. Također, dodao je Lalovac, kad je Vlada smanjivala PDV na pet posto za određene artikle, poduzetnicima je vraćeno 300 milijuna eura, koji su, kaže, oni sebi stavili "u džep", ali cijene prehrambenih proizvoda u zadnje tri do četiri godine rasle su 42 posto.

I Damir Bajs (Fokus) upozorio je da je veća inflacija dovela do većih prihoda državnog proračuna te je predloženi rebalans, smatra, vezan isključivo uz to. Drži kako bi trebalo napraviti set poreznih reformi kako bi gospodarstvo moglo raditi bolje i kvalitetnije. Upozorio je i da se broj parafiskalnih nameta nije smanjio, a opterećenje gospodarstva i poduzetnika je izrazito veliko.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) rješenje također vidi u poreznom rasterećenju poduzetnika koji bi onda radnicima dali i veće plaće kako bi ostali u Hrvatskoj. Nije se složio s tvrdnjama ministra financija Marka Primorca da se s državom upravlja odlično, istaknuvši da sad država ima puno novca, ali, kako smatra, isključivi su razlozi tome velika inflacija i ubiranje novca od PDV-a.

Naveo je kako, iako je Vlada obećala povećati broj radnih mjesta, istovremeno uvozi radnu snagu te daje pomoć nezaposlenima.

"Imamo nezaposlene jer ljudi neće raditi za 800 eura, a ne bi ni morali raditi za te novce da smo razvijena zemlja kako govorite da jesmo. Očito je da nismo jer oni idu na veće plaće u Austriju, Irsku i Njemačku", rekao je.

HDZ: Hrvatsko gospodarstvo bilježi rast

Za razliku od oporbe, HDZ-ova Grozdana Perić istaknula je kako naše gospodarstvo bilježi rast koji je među najvišim u EU. Dodala je kako je u prvom polugodištu ove godine došlo do slabljenja inflatornih pritisaka, ali i da nisu u potpunosti zadovoljni efektima tog slabljenja.

Naglasila je kako je ovo godina u kojoj imamo visoku likvidnost te je došlo i do smanjenja obvezne pričuve banaka zbog ulaska u eurozonu.

Za razliku od oporbe, HDZ-ova zastupnica Perić kaže i da podaci za prvo polugodište govore o povoljnim kretanjima na tržištu rada jer je broj osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) porastao za 2,4 posto. Uz to, istaknula je, nakon dugo godina imamo ispod 90.000 nezaposlenih te nikad veću zaposlenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:09