AFERA MUNICIJA

KRSTIČEVIĆ O VELIKIM PROMJENAMA U HRVATSKOM RATNOM ZRAKOPLOVSTVU 'Kompletno smo smijenili liniju zapovijedanja povezanu s prijevozom švercera'

 
Damir Krstičević
 Danijel Bartolić / CROPIX

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak kako su na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova i uz suglasnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović smijenili cijelu liniju zapovijedanja povezanu s prijevozom švercera oružja u zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Danas smo smijenili cijelu liniju zapovijedanja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ), od zapovjednika voda vojne policije, preko zapovjednika letačkog voda, zatim zapovjednik eskadrile, i zapovjednik baze. Na njihova mjesta su došli novi zapovjednici, rekao je Krstičević nakon predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u Osijeku.

"Imamo prijedlog glavnog načelnika Glavnog stožera da je došlo do propusta u liniji vođenja i zapovijedanja. Načelnik Glavnog stožera dao je prijedlog predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, imamo i suglasnost, predsjednica je to prihvatila", kazao je Krstičević.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH umirovila je zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Matu Mikića i smijenila dosadašnjeg zapovjednika baze u zemuniku brigadira Marija Pleše.

Novi zapovjednik HRZ-a je brigadni general Michael Križanec, a zapovjednik baze u Zemuniku je brigadir Željko Ninić.

"To su vrhunski časnici, vrhunski piloti, to su ljudi koji su kompletno školovani u Hrvatskoj, nakon toga su završili odgovarajuće škole u inozemstvu, u SAD-u. Vjerujem tim ljudima, prema tome idemo dalje jačati HRZ", istaknuo je Krstičević.

Dodao je kako je povjerenstvo koje je on oformio da istraži slučaj završilo s istragom.

"Treba razjasniti da u tom helikopteru nije bilo krijumčarenja naoružanja ni municije. To je istina", ustvrdio je ministar dodavši da su ostavke došle zbog propusta u liniji vođenja i zapovijedanja.

"Problem je da netko nije mogao ući u vojarnu, i nije se mogao voziti u helikopteru, i zato smo poduzeli i napravili promjene u Hrvatskoj vojsci. Danas će dečki biti suspendirani, idu pravosudna tijela koja će to kompletno raščlaniti", poručio je Krstičević.

Predsjednica RH imenovala novog zapovjednika HRZ-a i zapovjednika 93. krila na prijedlog načelnika Glavnog stožera i uz suglasnost ministra obrane

Vezano za slučaj i nepravilnosti u 93. krilu u Zemuniku, Povjerenstvo koje je odlukom formirao potpredsjednik Vlade i ministar obrane završilo je s radom. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podnio je izvješće potpredsjedniku Vlade i ministru obrane i predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH, priopćeno je iz MORH-a.

Načelnik Glavnog stožera predložio je smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, počevši od razine voda Vojne policije i letačkog voda naviše zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg kadra.

Tako je temeljem Zakona o obrani, članka 7, stavka 1., podstavka 10 predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Mate Mikića te odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše.

Novim zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila imenovan je brigadir Željko Ninić, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Također, s dužnosti su smijenjene osobe niže rangirane u zapovjednom lancu, dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda Pukovnije Vojne policije.

Što se tiče osumnjičenih pripadnika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, utvrđen je težak otklon od stege u obnašanju dužnosti, pokrenut je stegovni postupak pred nadležnim Vojno stegovnim sudom te su suspendirani s dužnosti. Utvrđeno je kako su počinili stegovne prijestupe, u vezi s neovlaštenom uvođenjem u vojni objekt te vožnju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

Vojna policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da na predmetnom letu nije prevoženo niti krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje niti nikakvo streljivo.

Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano za predmetni let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla za što se još uvijek provodi kriminalističko istraživanje od strane kriminalističke vojne policije, te je u svezi s tim pokrenut stegovni postupak.

Policijska uprava Zadarska je protiv osumnjičenih pripadnika HRZ-a podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:15