NAKON INSPEKCIJE

Kreće sječa stabala na pulskim Giardinima: ‘Sigurnost građana ne smije biti ugrožena, radovi su nužni‘

Gradonačelnik Filip Zoričić najavio je kako će se pulsko šetalište Giardini urediti da bude ponos grada

Stabla ladonje na pulskom šetalištu Giardini

 Dusko Marusic/CROPIX

Sljedeći tjedan počinje sječa opasnih stabala ladonje na pulskom šetalištu Giardini. S obzirom na ponovljenu inspekciju stabala na Giardinima, koju je izradio magistar arborikulture i urbanog šumarstva Fran Poštenjak, te na dobivene rezultate, Grad Pula dao je nalog za početno uklanjanje stabala koja predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost građana, poručuju iz Grada Pule. U prvoj fazi srušit će se stabla na južnom dijelu Giardina u neposrednoj blizini Portarate.

U toj fazi bit će uklonjeno prvih deset stabala koja su ponovljenom inspekcijom potvrđena za žurno uklanjanje, a potom još njih 14. Budući da se stabla nalaze u neposrednoj blizini prometnice, radovi će se izvoditi sukladno prometnom rješenju privremene regulacije prometa. Prometovanje lokalnih autobusa bit će usklađeno s aktivnostima na rušenju stabala te se uobičajena ruta autobusima neće mijenjati, osim što će donje autobusno stajalište na Giardinima, bliže Portarati, biti van funkcije pa će građani ta četiri dana autobus čekati na gornjem stajalištu na Gardinima, bliže FINA-i, objašnjavaju u Gradu Puli.

image

Stablo ladonje na pulskom šetalištu Giardini

Dusko Marusic/CROPIX

- Ponovljena kontrola stabala na Giardinima, u odnosu na prošlu, izvršenu 2018. godine, rezultira vidljivim pogoršanjem stanja za što je razloge moguće tražiti u više različitih segmenata djelovanja, kako onih prirodnih, tako i drugih. Neizbježna je potreba provedbe interventnih mjera koje podrazumijevaju zahvate orezivanja ali nažalost, u odnosu na stanje te potencijalnu štetu po ljude i imovinu, i potrebu uklanjanja određenog broja stabala. Izvješćem je ta potreba evidentirana za 24 stabla, a svjedoci smo da se tijekom recentnog nevremena upravo jedno od tih stabala i srušilo. Svakako je za naglasiti da su održavanje, orezivanje i uklanjanje dotrajalih stabala uobičajene aktivnosti u domeni gospodarenja urbanim stablima - jasan je izrađivač specijalističkog izvješća, magistar Fran Poštenjak.

Gradonačelnik Filip Zoričić kaže da će se Giardini urediti da budu ponos grada.

image

Stabla ladonje na pulskom šetalištu Giardini

Dusko Marusic/CROPIX

- U izradi je idejni projekt i čim bude gotov, a planirano je da to bude do kraja godine, predstavit ćemo ga javno, kao što smo uostalom i svaki korak dosad, počevši od zdravstvenog kartona svakog stabla. Dok traje projektiranje, sigurnost građana ne smije biti ugrožena i zato su ovi radovi nužni i to sad. Zahvaljujem gospodinu Poštenjaku na stručnom radu i suradnji. Puno je lakše donositi odluke, koje se na emotivnoj razini tiču svakog od nas, kad imate punu informaciju i preporuke stručnjaka - zaključio je Zoričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:19