COVID U METROPOLI

Kreće masovno testiranje učenika u ZG školama: ‘Online nastava? Ne isključujemo tu mogućnost‘

Dodatnim PCR testom potvrđivat će se samo pozitivni nalazi, a negativni se neće dodatno potvrđivati
Brzi test
 Damir Krajač/Cropix

Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, rekla je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog da će Zagreb uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost.

Brzi testovi danas će se prvi put provesti u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama. Iva Milardović Štimac rekla je da Grad Zagreb želi provesti kratko preliminarno ili pilot-istraživanje o prisutnosti koronavirusa među učenicima i zaposlenicima škola.

- Provest će se testiranje u 15 odabranih škola, osam osnovnih i sedam srednjih, a planirano je da se po školi testira ukupno 180 učenika iz različitih razrednih odjeljenja kako bi se dobila različita dobna struktura, naravno, uz prethodnu pisanu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, rekla je Milardović Štimac.

Dodatnim PCR testom potvrđivat će se samo pozitivni nalazi, a negativni se neće dodatno potvrđivati - ti će učenici nastaviti s nastavom. Rezultati se neće objavljivati na licu mjesta, dodala je Milardović Štimac.

Na pitanje bi li se Zagreb odlučio na online nastavu ako bi se pokazalo da veći broj djece ima pozitivan nalaz odgovorila je da ne isključuju nijednu mogućnost.

- Pokaže li se to kao nužnost, mi ćemo to svakako uvesti, rekla je.

- Gleda se situacija od škole do škole. Situacija nije svugdje jednaka, dodala je Milardović Štimac.

- Mi reagiramo promptno, pratimo situaciju u školama, ali kažem, svaka situacija se gleda izdvojeno. Ako rezultati ovog testiranja pokažu da je online nastava na 14 dana ili na nekakav duži period potrebna i u ostatku škola, mi nećemo tu mogućnost isključiti i donijet ćemo takvu odluku ukoliko to zaista bude bilo potrebno, poručila je.

Naglasila je da nijedna nastava, pa ni online, ne može zamijeniti nastavu uživo.

Navela je i da je u samoizolaciji u petak bilo 9059 djece, što je oko 9 posto.

Situacija u Areni

Tijekom vikenda su u Arenu Zagreb stigli prvi COVID-pacijenti. Koordinator stacionara Arena Davor Vagić rekao je da trenutno imaju 15 pacijenata te da su zasad zadovoljni početkom testnog rada, koji je krenuo u subotu u 12 sati.

- Trenutno funkcionira tako da imamo premještaje iz dvije bolnice, to je KB Dubrava i Klinika za infektivne bolesti, a manji dio smo imali iz KBC Sestre milosrdnice. To su pacijenti koji su pri kraju liječenja, koji imaju blaže do srednje teški stadij bolesti i koji kod nas trebaju ostati par dana prije otpusta iz stacionara, rekao je Vagić.

- Na neki način, uhodavamo se za situaciju da punimo dalje naše kapacitete, koji su zasad planirani na sto pacijenata, dodao je.

Vagić je rekao da je dogovor deset prijema na dan, ali da se po potrebi može povećavati. Jedan pacijent jučer je već otpušten, njegovo zdravstveno stanje je dobro.

Je li Arena položila test u ova dva dana?

- Usudio bih se reći da je, rekao je Vagić, naglasivši zasluge svog tima i sinergiju cijelog sustava.

- Samo svi zajedno možemo funkcionirati, poručio je.

- Jedino svi zajedno u ovim teškim vremenima, što je praktički najveća ugroza od Domovinskog rata za ovaj narod, možemo nešto napraviti, dodao je Vagić.

Svaki dan između 15 i 17 sati otvoren je telefon 01 223 1107 na koji će se moći dobiti informacije iz stacionara u Areni.

O kaznama za nenošenje maski

Ivan Hampovčan, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, rekao je da jutros imaju 275 uzoraka i 97 pozitivnih osoba. Od 117 novih kontakata u samoizolaciji, 69 su učenici, istaknuo je.

Komentirajući najavljene kazne za nenošenje maski Hampovčan je rekao da nitko nije presretan otvaranjem tog alata za kažnjavanje, ali da je nužno da ipak postoji određena sankcija.

- Pod prijetnjom novčane kazne ta će disciplina vjerojatno biti puno veća. Mislim da je to nužno, rekao je.

Vagić je odao priznanje svima koji su se odlučili za oštrije mjere jer je struka to preporučivala i jer je to jedini način da pandemiju držimo pod kontrolom.

- Da su se prijašnje mjere provodile, možda bi ove bile malo manje stroge, smatra.

- Velika većina naših građana je savjesna i već se i prije ponašala savjesno, rekao je Vagić, upozorivši građane da je riječ o ozbiljnoj bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 18:55