NAJBOLJI PROJEKT EU

Krapinsko-zagorska županija: Osnove pokretanja poslovanja za mlade i nezaposlene osobe

Projekt je proveo mjere za podizanje razine svijesti učenika i njihovih roditelja o prednostima školovanja za deficitarno zanimanje

ENTER: Entrepreneurship for Employment projekt je prijavljen i predložen unutar kategorije Doprinos poduzetništvu u izboru za najbolji EU projekt od strane Zagorske razvojne agencije.

Kako je potražnja za deficitarnim zanimanjima na tržištu rada velika, a interes učenika i roditelja za upis nizak, kroz projekt je implementirano niz mjera koje će podići razinu svijesti, kako učenika, tako i roditelja, o prednostima pohađanja školovanja deficitarnog zanimanja. Projektom se kroz specijalizirane aktivnosti doprinijelo povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada na području Krapinsko-zagorske županije.

Aktivnosti

Projekt se provodio na području KZŽ, započeo je 14. svibnja 2018., a završio 14. studenoga 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 1.987.374,25 kuna i u potpunosti je financiran iz EU(Europski socijalni fond). U sklopu projekta provedeno je tako niz aktivnosti koji doprinose ostvarenju ciljeva iz Strategije razvoja ljudskih potencijala do 2020. g. te su kroz vođeni pristup definirani ciljevi razvoja ljudskih potencijala za razdoblje do 2027., a ujedno su detektirane potrebe koje će rezultirati budućim projektnim prijedlozima.

Razvoj

S tim je ciljem izrađena i Strategija razvoja ljudskih potencijala do 2027. Proveden je set aktivnosti usmjerenih na nezaposlene osobe i pokretanje poslovanja, set baznih edukativnih aktivnosti o ulasku u svijet poduzetništva, izrađen web modul za podizanje razine znanja i zapošljivosti kroz nadogradnju postojeće web platforme partnerstvo-razvoj.net materijalima na temu poduzetništva i poduzetničkog učenja, dodijeljene potpore za samozapošljavanje poduzetnicima početnicima (10 potpora u visini do 70.000,00 kuna), uspostavljena mreža mentora koji će biti na raspolaganju novoosnovanim tvrtkama.

Na Danu profesionalnog usmjeravanja i okruglom stolu sudjelovali su učenici 6. i 7. razreda (131 učenik). Učenici 6. i 7. razreda sudjelovali su i u Danu otvorenih vrata poslodavaca. Kroz projekt su provedene i 3 radionice na temu pokretanja poslovanja na kojima je sudjelovalo 70 nezaposlenih osoba, održano je 5 edukativnih događanja te okrugli stolovi, održan je set radionica na temu socijalnog poduzetništva, opremljen je ured Tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) te studijsko putovanje u Beč za 20 članova LPZ-a, u svrhu razmjene iskustva i znanja. Odrađene su i aktivnosti promidžbe i vidljivosti. Projekt zato doprinosi razvoju Županije, a kroz promicanje deficitarnih zanimanja kao alata poticanja zapošljivosti mladih na području županije, predstavlja primjer dobre prakse na nacionalnoj razini kako sinergijsko djelovanje dionika iz različitih sektora doprinosi razvoju ljudskih potencijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13