NAJBOLJI PROJEKT EU

Krapinski inkubator kao mjesto razvoja novih poduzetnika: U prvoj godini tri puta zaposlenih početnika

Od otvaranja inkubatora ostvarena je 92-postotna popunjenost prostora. Zabilježen je rast broja zaposlenih poduzetnika početnika od 300 posto
 Edo Zajec, Studio

U izbor za najbolji projekt EU u kategoriji doprinosa poduzetništvu, Krapinsko-zagorska županija predložila je projekt Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije i s njime ušla u finale. Vrijednost projekta bila je 31,272.672,36 kuna, od čega je bespovratno 19,986.095,43 kune uz vlastitih 11,286.576,93 kune, što uključuje i dodatna sredstva osigurana u programu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1,474.984,40 kn.

Inkubator u Krapini sagrađen s ciljem razvoja županijskoga gospodarstva i poduzetništva te jačanja konkurentnosti i razvoja, tehnološki usmjerenih i na znanju temeljenih malih i srednjih poduzetnika, te podizanja razine poduzetničkog znanja i povezanosti s obrazovanjem.

Usprkos izazovnim vremenima u kojima se provodio, taj je cilj i ostvaren. Sve aktivnosti projekta završene su u roku i prema zadanoj kvaliteti te su ostvareni i svi zadani parametri provedbe projekta. Sagrađen je objekt površine 2100 četvornih metara, s više od 1200 kvadrata inkubacijskog prostora (osam poslovnih prostora namijenjenih uredima te pet namijenjenih proizvodnim djelatnostima), i to u županiji koja takav prostorni koncept nije imala.

Poduzetnicima je na raspolaganju i inovativni laboratorij opremljen informatičkom opremom i programima za modeliranje prema konceptu suradnog prostora opremljenog dvoranom, suvremenim zajedničkim prostorijama, parkiralištem i zajedničkom tehničkom opremom. Ujedno im je na raspolaganju i uspostavljeni Centar za robotiku i nove tehnologije, centar za cjeloživotno obrazovanje, podizanje kompetencija učitelja i praktični poligon za učenike. Ideja o osnivanju Centra za robotiku i nove tehnologije u duhu je reforme strukovnog obrazovanja iz područja strojarstva i CNC strojarstva, kako bi se učenici pripremali za rad.

U prvoj godini otvaranja inkubatora ostvareno je 92 posto popunjenosti inkubacijskih prostora. Utrostručio se broj zaposlenih poduzetnika početnika koji su počeli poslovati u inkubatoru (s osmero na 24 zaposlenih). Sedamdeset je poduzetnika početnika i timova koji su koristili edukacijske i inkubacijske programe. Ukupno je održano 15 događaja u svrhu povezivanja poduzetnika, matchmaking susreta, prijenosa znanja i iskustva i podizanja svijesti o važnosti društvenog poduzetništva. Inkubator primarno pomaže malim poduzetnicima i obrtnicima u realizaciji njihovih poslovno-tehnoloških inicijativa u početnoj fazi rasta i razvoja, pruža im se stručna pomoć, odnosno mentorstvo i pristup raspoloživim izvorima financiranja te slobodni proizvodni i uredski kapaciteti po subvencioniranim cijenama. Uspostava inkubatora otvorila je i put mnogim partnerstvima.

image
Najbolji EU projekt
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:59