BIVŠA PREMIJERKA

Kosor o Putinu: ‘Ne prepoznajem ga, to više nije ista osoba. Slažem se s Macronovom izjavom...‘

Ona se tih susreta sjeća kao razgovora s vrlo ugodnim i srdačnim sugovornikom

Jadranka Kosor i Vladimir Putin

 Vlada RH

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka, imala je priliku triput razgovarati s Vladimirom Putinom, ruskim predsjednikom, a na kraju prisjećanja o tim susretima, na pitanje kako sada vidi njegovo ponašanje, kaže: - Ja ga ne prepoznajem. Ona izrazita agresija.

Složila bi se s onim što je rekao francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je opisao da Vladimir Putin sada i prije dvije godine nije ista osoba - kaže bivša hrvatska premijerka.

Ona se tih susreta sjeća kao razgovora s vrlo ugodnim i srdačnim sugovornikom. Ispričala nam je neke zanimljivosti, od kojih je jedan bio službeni razgovor, a druga dva prigodna.

- Kad smo se sreli 2009. nedaleko od Gdanjska na obilježavanju 70-godišnjice početka 2. svjetskog rata, mi smo predložili taj susret i ruska je strana odmah prihvatila. Sjećam se da smo se sreli u jednom hotelu nedaleko od Gdanjska koji je cijelog zakupila ruska delegacija.

Mi smo tek kratko bili članica NATO-a, ali Putin ni u jednom trenutku razgovora nije spomenuo to naše članstvo. Razgovarali smo o tome kako poboljšati gospodarsku suradnju dviju država, jer je to bilo vrijeme krize i nama je bilo u interesu da povećamo izvor nekih naših proizvoda na rusko tržište.

Sjećam se da je na obilježavaju obljetnice početka 2. svjetskog rata govorio o stradanju ruskog i drugih naroda od strane fašizma i kako je to nešto što se više nikad ne smije ponoviti. Putin me i pozvao da posjetim Moskvu. Kad je Hrvatska gospodarska komora otvarala svoje predstavništvo u toj zemlji, zato sam i rado prihvatila poziv i tom prilikom također se susrela s Vladimirom Putinom.

- Dugo smo razgovarali, on ni u jednom trenutku nije govorio o globalnoj politici, o našem članstvu u NATO-u. Pamtim ga kao vrlo ugodnog i srdačnog sugovornika. U tom smo se razgovoru dotaknuli i ruske književnosti, pitao me koje sam klasike pročitala, jesam li čitala "Rat i mir" - kaže Jadranka Kosor. Na kraju naš razgovor zaključila je riječima: - Putin kojeg sad slušam i gledam, to je zaokret za 180 stupnjeva, ovo je, vjerujem, kao i mnogima, i meni nepoznat čovjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:32