SABOR O PRORAČUNU

Kosor: Ina do kraja godine vraća dug, nakon toga sve će biti lakše

 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Na tragu smo sporazuma da će Ina dug prema državi vratiti do kraja ove godine, do 28. ili 29. prosinca i onda će sve biti puno lakše - najavila je premijerka Jadranka Kosor na predstavljanju državnog proračuna za 2010. godinu jutros u Saboru.

Proračun za iduću godinu iznosi 121,4 milijardi kuna, što je rast od 900 milijuna u odnosu na ovu godinu, a predviđaju se prihodi su 112,8, miljardi kuna što je 1.6 milijardi više nego ove godine.

Premijerka je još jednom najavila mogućnost ukidanja kriznog poreza prije kraja iduće godine, ako to gospodraske mogućnosti budu dopuštale.

- Pozorno ćemo pratiti prihode i voditi računa prema eventualnom ukidanju kriznog poreza prije kraja 2010. godine - rekla je Kosor.

Na kritike iz oporbe o strukturi proračuna, Kosor je rekla da su postignute racionalizacije troškova, ali da je istodobno 87 posto proračuna zadano kroz davanja za plaće, mirovine, socijalna davanja, saniranje posdljedica rata I slično.

Kosor je istaknula i da su mnoge te stavke čak povećane, pa tako, kako je navela, u 2010. godini rashodi za mirovine su povećani za 582 milijuna kuna, rodiljne naknade za 110 milijuna kuna, za doplatak za djecu dodatanih 15 milijuna kuna, za branitelje još26 milijuna kuna te za nezaposlene rashodi će biti veći za 34 milijuna kuna.

Na kritike oporbe da nema bitnih ušteda u proračunu, Kosor je rekla da je uz socijalna davanja, fiksni - trošak plaćanja obveza vezanih za pristupanje Europskoj uniji koji se penju na 2 milijarde kuna. Od tog iznosa, za reformu pravosuđa izdvojit će se dodatnih 112 milijuna kuna, za poljoprivredni sustav još 502 milijuna kuna, za uspostavu Schengenskog sustava dodtanih 234 milijuna kuna, za informatizaciju carine još 131 milijun kuna, za granične prijelaze 83 milijuna kuna a za izbjeglice i povratnike 648,8 milijuna kuna.

- Učinili smo i mnogo teških i bolnih rezova pa smo tako troškove reprezentacije od 50 milijuna kuna u prošlog godini srezali na 30 milijuna kuna, a ukupne subvencije države srezali za 1,2 milijardu kuna. Tako je brodogradnja dobila manje za 180 milijuna kuna, željeznica 125 milijuna kuna manje, pomorstvo 42 milijuna kuna, a subvencije za poljoprivredu smanjene su za 696 milijuna kuna - navodila je brojke predsjednica Vlade.

Znatan dio fiksinih troškova su i prispjele kamate koje će samo u idućoj godini iznosti oko 6,3 milijardi kuna, objasnila je Kosor zašto se veliki dio proračuna uopće nije mogao dirati.

-.No, i u idućoj godini ćemo čuvati najosjetljive skupine, poput umirovljenika i djece - najavila je Kosor.

Predsjednica Vlade najavila je nove mjere koje bi trebale imati za cilj uštedu i racionalno trošenje državnog novca. Uz skoro osnivanje objedinjenog ureda za javne nabave kojim bi se trebalo uštedjeti oko 350 milijuna kuna Kosor je ponovno najavila reformu javne uprave.

- Najave da bi se trebalo otpustiti deseci tisuća ljudi iz uprave, nećemo prihvatiti, to je nemoguće. Vidjet ćemo kako ih preraspodjeliti s obzirom na potkapacitiranost vezano za prilagodbu s EU - odgovorila je Kosor na poruke iz SDP-a da je višak oko 30 posto državne uprave.

Kosor je najavila i skoro usklađivanje sustava plaća, promjene povlaštenih mirovina, teritorijalni preustroj Hrvatske…

- Jačat ćemo i nadzor nad javnim poduzećima. Raspisali smo javne natječaje za nadzorne odbore. Politika treba van iz nadzornih odbora, ali država mora zadržati nadzor - rekla je Kosor. Uz to, predsjednica Vlade je najavila revidiranje menadžerskih ugovora, reformu sustava naknada građanima i kućanstvima kroz uvođenje cenzusa te izmjenu sustava dræavnih potpora.

Što se tiče javnih poduzeća, Kosor je najavila da će Vlada ustrajati da se plaće u njima do kraja godina smanje za 10 posto.

- Inzistirat ću na smanjenju plaća u javnim poduzećima od 10 posto do kraja godine - rekla je Kosor.

Do kraja idućeg tjedna trebao bi biti raspisan i natječaj za drugi krug privatizacije brodogradilišta, najavila je premijerka.

Najavu SDP-a da neće ići s amandmanima na proračun jer je on nepopravljiv, Kosor je nazvala “pohvalom Vladi”.

- Mi to doživljavamo kao priznanje Vladi. Očito su razumjeli da se nema više što skinuti a da se ne ide na štetu građana - poručila je opoziciji premijerka Kosor.

SDP je skrenuo u euroskepticizam, ocijenila je premijerka Kosor.

“Mi to u Vladi čitamo kao euroskepticizam. Naravno, nakon vijuganja i vrludanja oko glasanja o Arbitražnom sporazumu, to je sada evidentno”, poručila je Kosor sa saborske govornice, nakon što je šef SDP-a Zoran Milanović kazao kako neće poduprijeti Vladin prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu.

Premijerka je pritom podsjetila kako je povećanje državne potrošnje u 2010. posljedica većih izdataka koje Hrvatska mora izdvojiti za projekte vezane uz završetak pregovora s Europskom Unijom (EU). Radi se o više od dvije milijarde kuna, dok je sama potrošnja, tvrde u HDZ-u, zapravo smanjena.

“Ovdje smo očekivali pravi proračun, a ne računovodstveno izvješće, a upravo smo to dobili. Vlada se ponaša kao Herbert Hoover, koji je tri godine provodio istu politiku kao i vi: dizao je poreze, dok je proizvodnja u krizi padala, a nezaposlenost rasla”, istakao je Milanović.

Poručio je kako je Vladin prijedlog proračuna za sljedeću godinu temelji na krilatici “ne u mom dvorištu”, jer se država ponaša kao da krize nema. Štoviše, podsjeća Milanović, Vlada, suprotno prognozama većine ekonomista, u 2010. očekuje gospodarski rast od 0,5 posto, proračunske rashode povećava, a nitko ne zna čime će se oni financirati. Zato SDP ni ne namjerava podnositi amandmane na prijedlog proračuna, nego zajedno s HNS-om i IDS-om traži privremeno financiranje.

“Ne u mom dvorištu” - to je projekt, ali on je skup i neefikasan i ide na štetu onih 17.000 radnika koji su posljednjih tjedana ostali bez posla”, zaključio je Milanović.

Pozvao je Sabor da, po uzoru na Brazil, usvoji zakon o fiskalnoj odgovornosti. Šef SDP-a pritom je ocijenio da ga situacija podsjeća na onu koja je u Francuskoj vladala uoči revolucije 1789.

“Robespierre je bio nepotkupljiv, ali je na kraju giljotiniran”, odvratio mu je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Šefica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić upozorila je da u proračunu ima desetak milijardi kuna koje se dodjeljuju za razne projekte bez natječaja i kriterija. Država, ističe, nije odredila svoje prioritete i cijeli je koncept proračuna pogrešan. Novog je ministra gospdoarstva Đuru Popijača zapitala gdje je nestalo rezanje poreznog opterećenja, koje poslodavci zagovaraju.

“Kamate su samo u ovoj godini povećane za 25 posto. Šuker se vratio iz SAD-a hvaleći se kako se uspješno zadužio, iako ćemo na obveznice plaćati kamatu od sedam posto. To pokazuje kako zapravo stojimo”, zaključila je Pusić.

I IDS-ovac Damir Kajin tvrdi da je proračun kakvog je predložila Vlada neprovediv bez novog povećanja poreza. Po njemu, realno je očekivati da će država ukinuti nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove i tako namaknuti sredstva za punjenje državne blagajne u 2010.

“Ovaj proračun je obmana”, zaključio je Kajin.

Šef HSS-a Josip Friščić podržao je danas Vladin prijedlog proračuna za 2010.

“Mi u HSS-u ocjenjujemo ovaj proračun kao veoma dobro napravljen i transparentan”, kazao je Friščić, dodavši kako je iz njega moguće točno iščitati kako će se trošiti novac poreznih obveznika.

HSS-u se ne sviđa najavljeno smanjenje subvencija poljoprivredcnicima u 2010. , ali Friščić ističe da se hrvatskim seljacima otvara dodatni prostor za povlačenje sredstava u vidu novca iz Unijinih fondova. No, da bi mogli doći do tog novca, seljaci se moraju pripremiti za to, a proračun kakvog je predložila Vlada za to je preduvjet, kaže Friščić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:51