KOSOR I MINISTRI

Kosor i ministri: Sanader je znao za sve važne odluke

Sanader se od povezanosti s aferama brani argumentom: nisam znao sve što rade moji ministri, a oni uzvraćaju da su ga obavještavali o svim važnim odlukama
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Teško su ministri mogli raditi na svoju ruku - poručila je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor odgovarajući na tvrdnje svog prethodnika Ive Sanadera koji je, braneći se od optužbi za povezanost s aferama oko Ine i Podravke, rekao da su ministri za vrijeme njegovom mandata mogli samostalno donositi odluke u svojim resorima. Njegova nasljednica i dugodišnja desna ruka ne samo u Vladi nego i u stranci tvrdi pak, kako je Sanader bio o svemu obaviješten.

- Prvi čovjek Vlade je najodgovorniji, mora biti u sve upućen - rekla je premijerka dodajući kako je ona kao potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji i branitelja o svemu što je radila obavještavala predsjednika Vlade. A da je Sanader znao za sve najvažnije odluke svojih ministara potvrdili su i drugi članovi Banskih dvora. Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović, kao i ministar poljoprivrede Petar Čobanković priznaju kako su samostalno donosili odluke u svom resoru, ali i ističu da su sa svim važnim odlukama upoznali šefa Vlade.

- Ja sam sve odluke donosio suvereno u svom ministarstvu, ali oko svih bitnih pitanja, poput reforme zdravstva, sam obavještavao predsjednika stranke i Vlade - kaže Milinović. Iako priznaje kako Sanadera nije obavještavao o svim odlukama, Milinović kaže kako je to i zato jer je resor zdravstva nešto drugačiji od ostalih.

- Sigurno je da su odluke koje se donose u zdravstvu drugačije nego u resoru gospodarstva koji je vodio Polančec, a ne treba zanemariti niti političku pozadinu pojedinih odluka - dodaje Milinović. I ministar Čobanković tvrdi da je Sanader znao za sve važne odluke i zakonska rješenja koja je predlagalo njegovo ministarstvo.

- Oko svega važnog sam se dogovarao sa tadašnjim premijerom - kaže Čobanković.

Bivši premijer je, podsjetimo zlonamjernim i neosnovanim hipotezama nazvao ocjene kako Polančec ništa nije mogao raditi bez znanja svog tadašnjeg šefa te kako stoga i Sanader snosi odgovornost za afere koje su predmet istrage.

- Smatram da bi bilo suvišno isticati da je svakako moguće da je bilo koji član Vlade mogao na svoju ruku poduzimati bilo koje radnje koje su bile u njegovom resoru - naveo je Sanader u svom priopćenju koje je preko odvjetničkog ureda poslao u srijedu Jutarnjem listu . Na taj način Sanader je želio poručiti da je Polančec odluke, koje se tiču Ine i Podravke, donio na svoju ruku te se stoga njega kao tadašnjeg premijera ne može s njima povezivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:13