VIRUS NA ODJELU

Koronavirusom zaraženi teško oboljeli pacijenti hematologije na Rebru, troje ih je preminulo

Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom - pojasnili su u dopisu iz KBC-a Zagreb
 Damir Krajac/Cropix

Na Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb (bolnica Rebro) došlo je do proboja virusa covid-19. Zarazilo se 15 pacijenata, dok su tri teško bolesne pacijentice preminule.

Iz bolnice su potvrdili tu informaciju i naglasili da su preminule žene bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti.

- Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u covid-odjel OB-a Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno 7, premješteni su u covid-odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu dvoje, a kući je otpušteno još dvoje bolesnika - pojasnili su u dopisu ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić i Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti. Navode i da kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubrava nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtijevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na covid-odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje covid-19 infekcije, njezinih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru.

Što se tiče samog ulaska virusa na Kliniku, iz bolnice kažu kako ne mogu biti posve sigurni, no, izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. Naime, po protokolu, svi pacijenti u trenutku prijema napravili su PCR test i svi su bili negativni.

- U kratkom roku, za dva ili tri dana, postali su pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu - kažu iz zagrebačkog KBC-a. Navode i da tijekom ovog tjedna nisu imali novozaražene, a iz mjera predostrožnosti sve dvokrevetne sobe su promijenili u jednokrevetne, čime su, pojašnjavaju, smanjili mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije.

- Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje covid-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije - zaključuju Ćorušić i Auer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:24