NEUGODNO IZNENAĐENJE

Korisnici APN-ovih subvencija morali platiti puni iznos rate kredita, stiglo objašnjanje iz Agencije

Ništa nismo dobili, nikakvu obavijest, nitko nas nije niti zvao pa da nas barem upozori na to, kaže jedna Zagrepčanka
Predstavnici banaka predaju zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita svojih klijenata u Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama/Arhiva
 Boris Kovacev/Cropix

Neki korisnici APN-ovih subvencija za stambene kredite neugodno su se iznenadili kada im je ovog mjeseca naplaćen puni iznos mjesečne rate stambenog kredita, dakle, i onaj iznos koji inače pokriva Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

- APN ovaj mjesec nije uplatio novac za subvencije, a banke su svima koji imaju subvencije naplatile puni iznos rate. Meni je to potvrdila i moja osobna bankarica jer je njima u banku došao i dopis iz APN-a. Nazvala sam još nekoliko prijatelja diljem Hrvatske da si provjere stanje, i svima je naplaćen puni iznos, rekla je za Dnevnik.hr jedna Zagrepčanka koja je prije tri godine kupila nekretninu uz APN-ovu subvenciju.

Dodala je da su joj iz banke rekli i kako znaju da su građanima sada naplaćeni veliki iznosi, no objašnjava nam da u ugovoru koji se potpisuje s APN-om stoji da, u slučaju da Agencija ne uplati svoj dio na rate na vrijeme, mora ga platiti korisnik.

- To i nije pravno sporno, iako nikako nije u redu i trebali bi obavijestiti korisnike kredita, a ne samo uzeti novac', smatra Zagrepčanka.

Otkrila je i da će njezinoj kolegici zbog toga banka ovog mjeseca uzeti gotovo cijelu plaću.

- Nije isto hoće li vam netko uzeti 2000 ili 4000 kuna. Normalno da to utječe na financije. Čula sam se kolegicom s posla i mislili smo prvo da nam nisu možda uplatili punu plaću, ali plaća je sjela normalno, priča žena za Dnevnik.hr.

Korisnike nitko o tome nije obavijestio.

- Ništa nismo dobili, nikakvu obavijest, nitko nas nije niti zvao pa da nas barem upozori na to. Saznala sam sama jer sam zvala banku iz koje su mi rekli da su oni dobili obavijest ranije pa su bili spremni za pozive građana, ispričala je druga Zagrepčanka, koja je također ugovor s APN-om sklopila 2017. godine.

Njoj su u banci rekli da su dobili informaciju da će se novac korisnicima vratiti na račun, no više od toga ne znaju. Isto su iz jedne banke potvrdili i portalu Dnevnik.hr, uz napomenu da je, prema njihovim informacijama, do problema došlo zbog APN-ova kašnjenja s uplatom za tekuću godinu.

O svemu se oglasio i APN, iz kojeg objašnjavaju da je Agencija s Ministarstvom financija osigurala sredstva za plaćanje subvencioniranih kredita. Dodaju da se postupak plaćanja subvencija zbog tehničkih ograničenja provodi postupno za svaku godinu subvencije, a 12. siječnja uplaćen je puni iznos subvencija.

- Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u suradnji s Ministarstvom financija osigurala je sva potrebna sredstva za plaćanje subvencioniranih kredita. Sukladno članku 14. Zakona o subvencioniranju stambenih kredita sredstva odobrena za subvencioniranje kredita APN isplaćuje odabranoj kreditnoj instituciji unaprijed za tekuću kalendarsku godinu u roku od osam dana od dana dospijeća na naplatu prvog obroka ili anuiteta kredita u tekućoj kalendarskoj godini, stoji u priopćenju iz APN-a.

- Dakle, naplata prvog obroka ili anuiteta s dospijećem 1. 1. 2021. godine dospijeva na naplatu 9. 1. 2021. godine. Ako je dan dospijeća neradni dan, tada se naplata vrši prvi sljedeći radni dan, što je u ovom slučaju 11. 1. 2021. godine.

Dodatno, APN može izvršiti uplatu sredstava samo za one predmete za koje je banka dostavila svu potrebnu dokumentaciju uključujući potvrdu banke o isplati kredita te originalni ugovor potpisan od svih potpisnika kredita.

Sam postupak plaćanja subvencija se, zbog tehničkih ograničenja, provodi postupno za svaku godinu subvencije. Tako je APN dana 4. 1. 2021. godine izvršio plaćanje subvencija s dospijećem do 11. 1. 2021. u ukupnom iznosu od 2.991.859,94 kn za prvi obrok subvencija iz 2019. godine te ožujka i rujna iz 2020. godine.

Dana 7. 1. 2021. godine izvršeno je plaćanje u ukupnom iznosu od 41.119.778,05 kn za prvi obrok za subvencije iz rujna 2020. godine, te 2. godina subvencije iz ožujka 2020. godine. Dana 11. 1. 2021. godine APN je izvršio plaćanje u ukupnom iznosu od 29.799.078,35 kn za 2. godinu subvencije iz 2019. godine.

Jučer, 12. 1. 2021. godine APN je izvršio plaćanje obveza za subvencije iz 2017., 2018., ožujak 2020. i rujan 2020. godine, s dospijećem obroka u siječnju u ukupnom iznosu od 59.810.147,22 kn.

Dakle, ukupna plaćanja prema bankama za dospjele i nedospjele obveze za 2021. godinu izvršena su u cijelosti zaključno sa danom 12. 1. 2021. godine u ukupnom iznosu od 133.720.863,56 kn.

Građani kojima su banke naplatile ratu kredita u cijelosti trebaju se obratiti svojoj kreditnoj instituciji radi povrata preplaćenih sredstava'', poručuju iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 20:40