U EUROPSKOM VRHU

Kongres o debljini: Prekomjernu tjelesnu težinu ima 65 posto hrvatskog stanovništva

Kongres će se održati od 28. do 30. travnja u opatijskom centru Gervais, a organizator je Hrvatsko društvo za debljinu
 Science Photo Library via AFP

Hrvatska je sa 65 posto stanovništva koje ima prekomjernu tjelesnu težinu na neslavnom vrhu među europskim zemljama, odmah nakon Malte, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare uoči 8. hrvatskog kongresa o debljini.

Kongres će se održati od 28. do 30. travnja u opatijskom centru Gervais, a organizator je Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskoga liječničkog zbora.

Oko 300 sudionika razmatrat će problematiku debljine, jednog od najvećih javno-zdravstvenih problema, a donijet će se nove smjernice za postupanje.

Kongres su najavili predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Davor Štimac i dopredsjednica Sanja Klobučar Majanović.

Štimac je rekao da je u posljednjih nekoliko godina, kad je riječ o zaustavljanju debljanja nacije, nešto više uspjeha postignuto sa ženskom populacijom.

Hrvatski muškarci i dalje su najdeblji u Europi. Zabrinjava nas i to što su djeca sve deblja. Imamo projekte u Hrvatskoj koji prate debljinu učenika u osnovnim školama i zadnjih 15 godina ovaj problem kod djece sve je češći, istaknuo je.

Rekao je da je prije svako peto dijete u školi imalo prekomjernu težinu, a danas taj problem ima svako treće dijete.

Sanja Klobučar Majanović istaknula je da se borimo protiv pandemije covida i debljine, što je ubojita kombinacija, te da su uravnotežena prehrana i kretanje pravilan put do normalne težine, a pripravke s crnog tržišta treba izbjegavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:23