IGOR FRANCETIĆ

Klinički farmakolog: ‘Mutacije virusa su normalne, ali treba se čuvati ishitrenih zaključaka‘

I Svjetska zdravstvena organizacija je poručila kako je nerealno da ćemo se osloboditi Covida-19 do kraja godine





 
 Vlado Kos/Cropix

Klinički farmakolog profesor Igor Francetić gostovao je u emisiji HRT-a Studio 4 gdje je komentirao treba li nas brinuti pojava novih sojeva koronavirusa.

Nakon britanskog, južnoafričkog i njujorškog u našoj zemlji se pojavio i češki soj koronavirusa. Iz 70 uzoraka, uglavnom iz Kliničke bolnice Dubrava, stručnjaci su soj izolirali u čak 20% slučajeva. Češka, zemlja u kojoj je nastao, ima najveće žarište u Europskoj uniji.

- To je sve normalno i što duže traje pandemija veća je šansa da će virus mutirati u raznim dijelovima svijeta i treba biti spreman da će ovo sve skupa dugo trajati. No bitno je u kojem segmentu virus mutira, u bitnom koji bi sada dostupna cjepiva učinio nedjelotvornim cjepiva ili u nebitnom dijelu koji neće remetiti učinak cjepiva, rekao je Francetić.

- Postoje podaci da ljudi koji su preboljeli Covid-19 ako se zaraze brazilskim sojem mogu ponovno oboljeti. To govori da je virus mutirao u bitnom dijelu u tzv. spike proteinu kojim virus prodire u stanicu čovjeka. Međutim, treba se čuvati ishitrenih zaključaka jer kao što se cjepivo ispituje na 30.00 ljudi, tako treba skupiti dovoljno podataka da bi se potvrdile ove sumnje, dodao je.

Rekao je i kako se u paničnoj situaciji koja vlada svijetom zbog velikog ekonomskog utjecaja koji pandemija ima na čitavi svijet stvara plodno tlo za prihvaćanje bombastičnih vijesti.

- Za britanski soj se zna da lakše prelazi s čovjeka na čovjeka, da je reprodukcijski indeks veliki, ali to je sve daleko još od primjerice reprodukcijskog indeksa za ospica, koji je 18, a za koronaviruis 0,5.

Naglasio je kako se čim se negdje prestane cijepiti protiv osica epidemija ospica na tom području razbukta. Stoga je cijepljenje važno.

O informaciji Svjetske zdravstvene organizacije početkom tjedna koja je poručila kako je nerealno je da ćemo se osloboditi Covida-19 do kraja godine rekao je da se s time slaže.

- Očito ćemo morati promijenit svoje ponašanje idučih godina. Smijali smo se i čudili korejanskim turistima koji su Zagrebom šetali s maskama. To će postati naša svakodnevnica. Još u preko 100 zrmalja svijeta nije počeo postupak cijepljenja protiv Covida-19. Vrlo lako se može dogoditi da većina populacija bude zaštićena protiv jednog soja i onda se pojavi soj iz neke države za koju se nije niti znalo da ima epandemiju Covida-19. Vrlo dugo ćemo nositi maske. Preporuka je i američke agencije za kontrolu bolesti da čovjek i nakon cijepljenja treba nositi masku kao i da nije cijepljen, rekao je Francetić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:50