NOVA AFERA

Kekin najavila inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva o HANFA-i: ‘Radi se o apsolutnom skandalu‘

Navodno je 89 zaposlenika te agencije trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.

Ivana Kekin

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Ivana Kekin najavila je u srijedu u ime Kluba zeleno-lijevog bloka pokretanje inicijative za osnivanje saborskog istražnog povjerenstava o trgovanju vrijednosnim papirima zaposlenika Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

„Razgovarat ćemo s oporbom i tražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstvo na koje želimo da dođe ravnatelj HANFA-e te se utvrdi što se događalo”, izjavila je Kekin u Saboru, a nakon što je Index objavio kako je 89 zaposlenika te agencije trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala.

Ako je točno što je objavio Index, radi se o jednom apsolutnom skandalu, znači da hrvatske institucije nisu u stanju obavljati svoj najosnovniji posao, institucija kojoj je posao nadzirati krši li se Zakon o tržištu kapitalu kršila je taj zakon, ocijenila je Kekin.

Pita se također kako će HANFA nadzirati tržište kapitala ako nema kapaciteta nadzirati vlastite zaposlenike.

Svi zaposlenici HANFA-e imaju zabranu trgovati vrijednosnim papirima tvrtki i društava koje nadziru pri čemu sve transakcije moraju prijaviti i za njih dobiti odobrenje, navela je Kekin.

„Ako su prodavali i kupovali vrijednosne papire za koje su znali kako će im se kretati cijene, to je definicija trgovanja na temelju povlaštenih informacijama i de facto kazneno djelo”, rekla je Kekin i dodala kako onda ima elemenata i za prijavu DORH-u.

Kekin također drži da bi HANFA trebala Saboru podnijeti izvješće o radu, a ne samo svom Upravnom vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:21