JAVNA RASPRAVA

Kazneni zakon ide u šestu izmjenu: Za spolno uznemiravanje više neće biti zastare

Inače, prije mjesec dana, saborska većina je odbila identičan SDP-ov prijedlog
Ivan Malenica
 Ronald Gorsic/Cropix

Vlada je uputila u javnu raspravu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Ovo je već šesta izmjena Kaznenog zakona, donesenog 2011. godine, a prvenstveni razlog za to je usklađenje nacionalnog kaznenog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije.

Predloženo je redefiniranje procesne pretpostavke progona kaznenog djela spolnog uznemiravanja iz članka 156. Kaznenog zakona, jer se briše odredba kojom je propisan progon ovog kaznenog djela po prijedlogu. Predmetnim će se postići da će se kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoniti po službenoj dužnosti za sve kategorije žrtava. Osim toga, ove izmjene i dopune rezultirat će nezastarijevanjem kaznenog progona iz članka 81. KZ-a i nezastarijevanjem izvršenja kazne zatvora iz članka 83. KZ-a za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz članka 166. stavka 2. Kaznenog zakona.

Najvažnija novost je ukidanje dosadašnjeg pravila prema kojem se prijedlog za progon morao podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja. Budući da se u praksi pokazalo kako je predmetni rok od tri mjeseca za podnošenje prijedloga za progon prekratak, a obzirom na specifičnost i osjetljivost kaznenog djela spolnog uznemiravanja, Vlada je predložila izmjene kojima bi se osigurao kazneni progon počinitelja ovog kaznenog djela po službenoj dužnosti za sve kategorije žrtvi. Ujedno će se postići da se sva kaznena djela protiv spolne slobode progone po službenoj dužnosti, pojasnili su iz Banskih dvora.

Inače, prije mjesec dana, saborska većina je odbila identičan SDP-ov prijedlog, uz obrazloženje kako ekspertna radna skupina u Ministarstvu pravosuđa i uprave radi na široj izmjeni Kaznenog zakona poručivši i da je do 31. svibnja ove godine potrebno uskladiti nacionalno zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Isto tako, tko spolno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koja je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške tjelesne ili duševne smetnje, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Pedofili koji pred djetetom mlađim od petnaest godina čini spolne radnje namijenjene zadovoljavanju vlastite ili tuđe pohote, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:57