DETALJI ZAKONA O EURU

Kazne predviđene za čitav niz prekršaja, plaća će se morati iskazivati i u kunama i u eurima

Hrvatska Vlada je u javnu raspravu uputila dugonajavljivani nacrt prijedloga zakona za kontrolu procesa konverzije iz kune u euro

Zdravko Marić

 Damir Krajač/Cropix

Vlada je u javnu raspravu uputila dugonajavljivani nacrt prijedloga Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Kako se navodi u uvodu, Republika Hrvatska je putem Ugovora o pristupanju preuzela obvezu uvođenja eura kao službene valute u zemlji nakon što budu ispunjeni propisani uvjeti, kao i odredbe propisa koje se odnose na države članice Europske unije u kojima je euro službena valuta. Iste odredbe obvezuju sve države članice koje su Europskoj uniji pristupile nakon potpisivanja Ugovora o EU, objašnjava se u uvodu Zakona.

U nastavku se propisuju pravila o preračunavanju cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, utvrđuje trajanje prijelaznog razdoblja u kojemu će u optjecaju istodobno biti i kuna i euro te se propisuje obveza dvojnog iskazivanja, kao i način praćenja primjene te obveze. A to uključuje i kazne za prekršitelje zakona, koje su propisane i u kunama i u eurima. U još važećoj valuti, za pravne osobe predviđene su kazne u rasponu od 20.000 do 100.000 kuna, odnosno, od 2600 do 13.300 eura. Pritom je taksativno navedeno čak 48 situacija u kojima slijede kazne.

Evo nekih od njih. Slijede novčane kazne ako poslovni subjekt, kreditna institucija, kreditna unija, institucija za platni promet, institucija za elektronički novac i pružatelj financijske usluge nakon datuma uvođenja eura preračunava cijenu i novčane iskaze vrijednosti iz kune u euro primjenom bilo kojeg drugog tečaja osim fiksnog tečaja konverzije i/ili suprotno sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

U opasnosti su banke koje tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura ne zamjenjuju gotov novac kune za gotov novac eura uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, odnosno ako ne postupe u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje sukladno odredbama Zakona. Kazne su propisane i u slučaju kada poslovni subjekt nije iskazao cijenu robe i usluge na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način u euru i kuni.

Plaće u kunama i eurima

Jednako tako, poslodavci će u razdoblju dvojnog iskazivanja ukupan iznos isplaćen radniku na račun morati iskazati u kunama i eurima ili će biti kažnjeni.

Zakon je odredio i kazne za odgovorne osobe u poduzećima, bankama i drugim pravnim osobama. Novčanom kaznom od 650 do 1900 eura kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi, a kaznom od 1300 do 3900 eura i fizička osoba obrtnik i fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost. Novčanom kaznom od 660 do 1300 eura kaznit će se za prekršaj i fizička osoba iznajmljivač i fizička osoba nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Poskupljenja

Pritom je moguće izbjeći optužni prijedlog i kaznu u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put ako "subjekt nadzora ili fizička osoba tijekom nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke, odnosno posljedice tih nepravilnosti i nedostataka, utvrđenih u nadzoru", stoji u prijedlogu Zakona o uvođenju eura kao službene valute.

Također, u članku 8., poslovnim subjektima, pružateljima financijskih usluga i sličnim institucijama se zabranjuje se pri uvođenju eura povisiti cijenu robe ili usluge prema potrošačima bez opravdanog razloga.

Pravo na točne i pravodobne informacije

U članku 7. preračunavanje novčanih iskaza vrijednosti iz kune u euro provodi se primjenom fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz ovoga zakona bez naknade te se utvrđuje da potrošač zbog preračunavanja ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden.

Ovime se želi osigurati "da potrošaču budu dostupne pravovremene, jasne i točne informacije o postupku i pravilima zamjene gotovog novca kune za gotov novac eura".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:46