ZASTUPNICA RF-a

Katarina Peović: ‘Jučer me nazvala Martina Dalić da mi kaže da lažem. Razgovor je bio neugodan‘

‘Sve dok se politika, koja bi trebala biti briga za opće dobro svodi na to „tko koga poznaje”, nama neće biti bolje‘, rekla je Peović
Katarina Peović, Martina Dalić
 Damjan Tadic/Cropix; Darko Tomas/Cropix

Saborska zastupnica iz redova Radničke fronte Katarina Peović u petak je u večernjim satima na svome Facebook profilu ustvrdila da ju je u četvrtak nazvala predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić te da joj je rekla da "laže" te da "ne smije ružno govoriti o ljudima koje ne poznaje".

"Jučer me nazvala Martina Dalić da mi kaže da lažem i da ne smijem govoriti ružno o ljudima koje ne poznajem, te da se javim sindikalcima (Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske) koji će mi posvjedočiti koliko je toga učinila za radnike. Ne poznajem, uistinu, osobno Martinu Dalić, ali smatram da se politika u korist većine treba odvijati u javnom prostoru. Nisam rekla ništa netočno, niti mi je Martina Dalić željela objasniti što je rečeno netočno", napisala je Peović na Facebooku.

"Spomenula sam ju kao primjer koji dokazuje kako je država „loš gospodar” samo kad se treba brinuti za dobrobit svih, no kako su državni činovnici itekako sposobni kada se brinu za sebe i svoje. Čini mi se da nije potrebno pretjerano objašnjavati zašto je baš ona simbol takve politike. Spomenula sam kako sada kupuje dionice u Podravki, stoga je očito, privatno dobra gospodarica, dok je samo potvrdila one priče o državi "lošem gospodaru” kada je u aferi Borg otkriveno da se netransparentno i tajno dogovarala s bliskim ljudima koji su iskoristili svoj položaj i zaradili milijune na poslovima u Agrokoru nakon donošenja Lex Agrokor", nastavila je.

"Jasno mi je da Martina Dalić koja nedavno izjavljuje da radnici Podravke ne rade ispod minimalca, očito ne razumije što su to radnička prava – jer je minimalac zakonom zajamčena minimalna plaća za rad u Hrvatskoj, a rad ispod minimalca je protuzakonit – no trebala bi to znati", dodala je Peović.

"Sve dok se politika, koja bi trebala biti briga za opće dobro svodi na to „tko koga poznaje”, nama neće biti bolje. Sve dok se oni koji imaju moć budu hvalili da radnici ne rade ispod zakonski propisanog minimuma – neće nam biti bolje", ustvrdila je.

"Zato iznosim ovaj podatak o neugodnom pozivu Martine Dalić – jer neugodnih razgovora vjerujem ima i u Podravci između onih koji smatraju da je postignuće da radnice rade za minimalac i onih radnica koje taj minimalac teško svaki mjesec zarade, uz sada sve prisutniji strah i nevjericu zbog naznaka da bi i takva visokoprofitabilna firma poput Podravke mogla na bubanj – odnosno da bi ta „država koja nije dobar gospodar” mogla i prodati svoje udjele. Baš na način kako se sada to odvija u Orljavi – nekad profitabilnoj i uspješnoj firmi. Privatizacija redovito vodi do smanjenja broja radnih mjesta i do povećanja razlika u primanjima, uz značajan rast nesigurnih radnih ugovora, posebno za najniže 'ešalone'", konstatirala je Peović.

"Nakon ovog neugodnog razgovora radnicama i radnicima Podravke još jednom poručujem, nemojte šutjeti – razgovori iza leđa, pritisci, ušutkavanja moraju postati stvar prošlosti", zaključila je saborska zastupnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 22:06