ZAVARAVANJE POTROŠAČA

Kaos u trgovinama: Proizvode stavljaju na akciju po cijeni višoj nego što su ih imali prije par tjedana!?

Državni inspektorat utvrdio nepravilnosti s akcijama i lažne podatke o najnižoj cijeni

Ilustracija

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Kako je to moguće da je proizvod navodno na akciji, a ima višu cijenu nego što ju je imao prije dva tjedna?

To si pitanje posljednjih mjesec i pol dana postavljaju brojni potrošači dok razgledavaju police trgovina u kojima se mogu naći sljedeći primjeri cijena.

Krastavac na akciji ima cijenu 4,99 kuna za komad, a prije je koštao kunu manje.

Slično je i s avokadom - sada komad stoji 4,99 kuna, i to je akcijska cijena, a prije toga koštao je 3,99 kuna po komadu.

"Opet nas varaju, stavljaju lažne akcijske cijene, a sve je zapravo skuplje", komentiraju nezadovoljni potrošači u brojnim grupama na društvenim mrežama u koje se posljednjih dana slijevaju primjeri nepravilnosti u deklariranju.

Svi koji su zbog ovog ljutiti imaju potpuno pravo - prema odredbama novog Zakona o zaštiti potrošača, riječ je o prekršaju zbog kojeg je Državni inspektorat u posljednjih nekoliko tjedana utvrdio 11 prekršaja te su pojedini trgovci nepravilnosti odmah uklonili, a za ostale će biti poduzete prekršajne i upravne mjere.

Naime, kako su nam pojasnili iz Inspektorata, novim Zakonom, koji je stupio na snagu 28. svibnja, pravila provođenja posebnih oblika prodaje, uključujući i sezonska sniženja, akcije, rasprodaje i sve druge oblike posebnih oblika prodaje pod drugim nazivima, sada su uređena drugačije nego dosad, a očito je da se trgovci u njima najbolje ne snalaze.

Šezdesetak nadzora

Naime, nova regulativa kaže da je trgovac, kad provodi akciju, dužan istaknuti akcijsku cijenu proizvoda te najnižu cijenu tog proizvoda zabilježenu u posljednjih 30 dana umjesto redovne cijene, kao što je to dosad bio slučaj. Dodatno, Zakon kaže da oglašena akcijska cijena mora biti manja od najniže cijene u posljednjih 30 dana - u suprotnom više ne govorimo o posebnom obliku prodaje - pa u takvim slučajevima trgovci više ne smiju oglašavati akcije.

"Maloprodajna cijena uvijek mora biti niža od referentne cijene kao najniže cijene oglašenog proizvoda, odnosno ne smije biti viša ili jednaka referentnoj cijeni", pojašnjavaju iz Inspektorata.

Drugim riječima - krastavci i mliječni proizvodi s početka teksta ne smiju se oglašavati kao da su na akciji s obzirom na to da ih je potrošač unatrag 30 dana mogao kupiti po ni žoj cijeni, no trgovci se tog pravila, očito, ne drže jer je to jedan od češće zatečenih prekršaja u posljednjih 60-ak nadzora.

Varanje potrošača

Osim toga, iz Inspektorata su nam otkrili i kako su pojedine trgovce zatekli da lažiraju informacije o najnižoj cijeni u proteklih 30 dana kako bi stvorili dojam da je doista riječ o akcijskoj prodaji, a brojni su primjeri onih koji oglašavaju akcije, ali ne navode informaciju o najnižoj cijeni u posljednjih 30 dana, u što smo se i sami uvjerili na stranicama pojedinih trgovaca te u njihovim katalozima.

Ipak, začuđuje brojnost primjera iz kojih je vidljivo da su se proizvodi koji se trenutno reklamiraju kao da su na akciji prije 30-ak dana prodavali po nižim cijenama.

Recimo, Fortia Natur 0,5 posto u jednoj trgovini sada na popustu košta 13,99, a zadnjih mjesec dana bila je kunu jeftinija, isto vrijedi i za Fortiju od jagode i grožđica dok puding Choco loco sada na akciji košta 8,99, a prije toga je koštao 7,99 kuna.

Četvrtina sira trapista u jednoj trgovini sada na akciji stoji 32,45 kuna, no iz deklaracije je vidljivo da je u posljednjih 30 dana bila i jeftinija i koštala 29,95, a litra mlijeka sad je na akciji 7,99, no u proteklih 30 dana prodavala se za 50 lipa manje.

Sve to prema odredbama Zakona i stavu Inspektorata predstavlja zavaravanje potrošača jer ih se dovodi u zabludu u pogledu pogodnosti cijene oglašenih proizvoda. Iako je službeno dosad otkriveno tek 11 nepravilnosti, redovni odlazak u trgovinu ili pretraživanje trgovačke online ponude te njihovih kataloga ukazuju da je problem nepoštovanja Zakona puno širi i da bi se Inspektorat ovdje trebao malo ozbiljnije primiti posla.

Zasad nam poručuju kako je dio utvrđenih prekršaja u pogledu isticanja cijene bio otklonjen tijekom inspekcijskog nadzora, zbog čega ih se smatra neprocesuiranim prekršajima, odnosno za njih se nisu podnosili optužni prijedlozi, a za ostale će biti poduzete "zakonom propisane prekršajne i upravne mjere".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:37