NAVALA

KAOS U GRUNTOVNICI Gužve kao nekada, na upis u zemljišne knjige čekalo se i po par sati

 Ronald Goršić / CROPIX

Zagrebačku Gruntovnicu protekli su tjedan snašle velike gužve koje su se prije svega odrazile na dužinu čekanja građana.

Slične gužve u kojima građani čekaju na red kako bi vidjeli stanje u zemljišnim knjigama i slične podatke, po gotovo dva sata, ne pamte se već dugo vremena. Prije desetak godina to je bila klasika, ali potom se situacija ublažila i uglavnom se čekalo na red 30-ak minuta. Djelomično je rasterećenju bila pridonijela prije nekoliko godina uvedena mogućnost da se putem interneta mogu ishoditi neki od papira iz Gruntovnice. Ipak situacija se već neko vrijeme počela vraćati unazad, pa građani u vrijeme digitalne revolucije čekaju kao da je doba dok su računala bila tek na vidiku.

Što se događa u Zemljišnoknjižnom odjelu (Gruntovnici) pitali smo nadležne u Općinskom građanskom sudu gdje su nam potvrdili da je prošli utorak i srijedu bilo više zaprimljenih prijedloga za upis u zemljišne knjige. U utorak je zaprimljeno 322 prijedloga, a srijedu 303 prijedloga. “Prosjek za ožujak je 256,75 zaprimljenih prijedloga za upis, što potvrđuje činjenicu da je u zemljišnoknjižnom odjelu doista bilo više stranaka nego što je to uobičajeno, što posljedično znači i veću gužvu i dulje čekanje”, stoji u odgovoru sutkinje Laure Crnić Klapšić, glasnogovornice OGSZ-a.

Može se zaključiti, dodaju u Općinskom građanskom sudu, na temelju višegodišnjeg praćenja stranaka koje dolaze u zemljišnoknjižni odjel, da u pravilu stranke dulje čekaju upravo utorkom i srijedom, odnosno u dane kada je organizirano primanje građana u dvije smjene. Tada, po smjeni, dvostruko je manji broj službenika na šalteru stoga što službenici moraju pokriti obje smjene.

Ipak, stižu i dobre vijesti. Uskoro će Gruntovnica dobiti nove zaposlenike, što će vjerojatno pomoći smanjenju čekanja.

“Radi popunjavanja upražnjenih radnih mjesta proveden je postupak primanja u državnu službu viših sudskih referenata - zemljišnoknjižnih te bi novi službenici trebali uskoro početi raditi - od njih osmero, petero ih dolazi raditi već u ponedjeljak 27. ožujka 2017. godine, pa će i to, nakon nekog vremena, utjecati na smanjenje gužve”, stoji u odgovoru glasnogovornice Laure Crnić Klapšić.

Uz sve, prošli je tjedan bila povremeno nedostupna usluga Ministarstva pravosuđa, koja putem interneta nudi dostupnost zemljišnoknjižnih podataka kao što su pregled zemljišne knjige, knjige položenih ugovora te stanje zemljišnoknjižnih spisa putem interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:50