MINISTAR BANOŽIĆ

‘Kao dužnosnik prve skupine imam potpuno pravo na veći stan od 60 kvadrata ili trosoban stan‘

‘Mogao je taj stan biti i 60 kvadrata i više od 60 kvadrata u tom trenutku, ali jednostavno nije bilo‘, rekao je Banožić

Mario Banožić

 Tomislav Kristo/Cropix

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić rekao je za Dnevnik Nove TV da on kao dužnosnik "prve skupine ima potpuno pravo na veći stan od 60 kvadrata ili trosoban stan".

- Ja kao dužnosnik prve skupine imam potpuno pravo na veći stan od 60 kvadrata ili trosoban stan. U onom trenutku kad su mi ponudili stan od 90 kvadrata ja sam prihvatio, kao jedan od osnovnih razloga jer se sastoji od dvije spavaće sobe. U jednoj sam ja, u drugoj su tri dječja kreveta, dakle vrlo jednostavno - da onim vikendima, onim trenucima kad ne mogu otići kući nastojim da djeca dođu u Zagreb, da budemo zajedno - rekao je ministar Banožić za Novu TV.

Ministru je novinarka Nove TV potom ponovila priopćenje Ministarsva obrane u kojem je stajalo da je pravo na veći stan ostvario jer ima troje djece.

"Mogao je taj stan biti i 60 kvadrata i više od 60 kvadrata u tom trenutku, ali jednostavno nije bilo, ja sam ostvario pravo na veću kvadraturu i uredio sam tu jednu sobu", uzvratio je ministar i dodao kako nije bilo manjih stanova.

Prima i državnu naknadu za odvojeni život od obitelji

Ministar obrane Mario Banožić koristi državni stan od 92 kvadrata na koji ima pravo jer ima troje djece, a istovremeno svaki mjesec prima i državnu naknadu za odvojeni život od obitelji - one obitelji zbog koje je na korištenje dobio stan veći od 90 kvadrata u Zagrebu, objavio je danas Telegram.hr i ministra obrane prozvao zbog rastrošnosti i nebrige za državni proračun. Telegram tvrdi da je neoporeziva visina naknade za odvojeni život 1750 kuna mjesečno.

Na te navode Telegrama brzo je stigao odgovor iz Ministarstva obrane u kojem stoji da ministar Banožić kao dužnosnik prve skupine ima pravo na stan površine veće od 60 četvornih metara, a sukladno smjernicama iz Uredbe Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba. Prema toj Uredbi dužnosnik I. skupine koji u mjestu obavljanja dužnosti živi sam ima pravo na trosoban stan ili stan površine veće od 60 četvornih metara.

Dnevnice

Sukladno takvoj odredbi Uredbe, u Ministarstvu obrane zaključuju da na veličinu kvadrature dodijeljenog stana "ne utječe podatak o tome hoće li s njime živjeti ili ga privremeno posjećivati članovi najuže obitelji". Nadalje, što se tiče naknade za odvojeni život, u Ministarstvu obrane tvrde da ministar Banožić na nju ima pravo na temelju Odluke o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorima.

"Pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje se na temelju činjenice da supruga i troje ministrove djece prebivaju u Vinkovcima", navodi se u priopćenju MORH-a. Naknada za odvojeni život iznosi 1000 kuna i isključuje pravo na dnevnicu za obavljanje službenih poslova. Sukladno tim navodima iz vladinih Uredbi i Odluka, u MORH-u zaključuju da pravo ministra na korištenje službenog stana od 92 četvorna metra ne isključuje pravo na naknadu za odvojeni život.

Priču o službenom stanu ministra Banožića prvi je otvorio tjednik Nacional koji je objavio da je stan i njegovu lokaciju birao sam Banožić dok je bio ministar državne imovine. Naveli su da si je odabrao stan u samom centru Zagreba kako bi mogao na posao ići pješice. Također su naveli da je iz državnog proračuna za uređenje stana plaćeno 200.000 kuna. Kasnije su iz Državnih nekretnina, institucije koja upravlja državnim nekretninama, objavili da je na uređenje stana potrošeno 120.000 kuna. Ministar Banožić i Ministarstvo obrane demantirali su te navode. Tvrde da je stan bio derutan i da je uređen prije njegova dolaska u Ministarstvo državne imovine te da on nije birao stan u kojem će živjeti dok je na ministarskoj poziciji.

Prebivalište

Sada je pak pokrenuto pitanje ministrovog prava na primanje naknade za odvojeni život jer je dobio veliki stan jer ima brojnu obitelj. No, naknadu na odvojeni život dobivaju deseci državnih dužnosnika, sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika čije je mjesto prebivališta izvan Zagreba, a koriste i službene stanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46