COVID PRAVILA

Kakve nas mjere očekuju za blagdane? ‘Želimo da se doček Nove organizira po pravilima za svadbe‘

Mladen Šćulac je podsjetio i na mogućnost korištenja digitalne COVID putovnice prilikom ulaska u vjerski objekt

Direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Bernard Zenzerović

 U mreži prvog/HRT

Hoćemo li još jednu pandemijsku Novu godinu ispratiti uz blaže epidemiološke mjere? Kako se hotelijeri pripremaju za blagdane i Silvestrovo? Hoće li gradovi imati organizirane dočeke i pod kojim COVID pravilima? U emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' govorili su direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Bernard Zenzerović, načelnik Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

- Postojeće mjere su produžene i očekujemo da Županijski nastavni zavod izda odobrenje za okupljanje više od 100 osoba, i načelnik stožera Civilne zaštite RH najavio je da će se razmatrati mjere za Božić i Novu godinu, odnosno blagdane i očekujemo da će tijekom ovog ili idućeg tjedana biti doznačeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, a ovisno o brojkama novozaraženih da će se donijeti odgovarajuće mjere primjerene trenutku, rekao je uvodno načelnik Stožera Civilne zaštite PGŽ-a Mladen Šćulac.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji na riječkom području i u PGŽ-u, rekao je kako je ona stabilna. Dnevni broj zaraženih varira između 10 i 200 osoba, zavisno o danu kada se uzimaju laboratorijski uzorci i već je drugi tjedan relativno stabilan. Gradovi u županiji organizirali su adventska događanja koja se s epidemiološkog stajališta korektno odvijaju, kaže.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zadovoljan je činjenicom da u posljednja tri tjedna broj zaraženih u Dubrovniku, ali i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji, značajno pada. Još uvijek zvoni zvono za uzbunu, ali ne na onoj razini kako je bilo prije mjesec dana, kaže. Adventska događanja organizirana su i u Dubrovniku, ali na jednoj manjoj razini.

- Tražimo način kako uskladiti epidemiološka pravila i želju građana da posjete događanja, rekao je Franković.

Interes hotelijera za rad

Premda još nema odluke hoće li u novogodišnjoj noći biti dozvoljen rad do pomoći ili koji sat duže, interes hotelijera za rad postoji, rekao je direktor Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Bernard Zenzerović.

- Proveli smo anketu među članicama naše udruge i prema procjenama na razini cijele zemlje radit će nešto više od 200-tinjak hotela, što je porast u odnosu na prošlu godinu.

Prijedlog udruge upućen stožeru civilne zaštite bio je da se doček nove godine organizira prema pravilima za svadbene svečanosti, kaže Zenzerović.

Konačnu odluku očekuje idući tjedan. Tradicionalno su sjevernojadranske destinacije najposjećenije za vrijeme blagdana, no hoteli će raditi širom zemlje, a ako prijedlog o produljenju radnog vremena i bude prihvaćen, sve organizacije moraju biti uz COVID potvrde, naglasio je.

Održavanje misa za blagdane

Govoreći o načinu služenja misa na badnju večer Mladen Šćulac je naglasio kako se mjere o dozvoljenom radnom vremenu do ponoći odnose na ugostiteljske objekte i rekao kako očekuje jasniju odluku nacionalnog stožera za vjerske objekte, no kako uz pridržavanje postojećih protuepidemijskih mjera, i vodeći računa o broju vjernika s obzirom na površinu objekta, ne bi trebalo biti problema u održavanu misa za božićne blagdane.

Preporuka je da se mise prenose putem radija i televizije ili da se održavaju na otvorenom, gdje su manja ograničenja, a Šćulac je podsjetio i na mogućnost korištenja digitalne COVID putovnice prilikom ulaska u vjerski objekt.

Mato Franković potvrdio je i kako će događanja za novogodišnji doček u Dubrovniku biti organizirana uz COVID potvrde, u skladu s važećim pravilima.

Od samog početka epidemije hoteli su se pokazali kao najodgovorniji aspekt turizma, naglasio je Bernard Zenzerović, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:12