SIGURNA ZARADA

Kako su vladajući u gradu na četiri rijeke omogućili milijunski posao donatoru HDZ-a i mužu bivše pročelnice

Ni u bankovne štednje, ni kriptovalute, ni u narodne obveznice, ni u što se ne isplati ulagati u Karlovcu koliko u - skele!

U ovom trenutku u Karlovcu Grad osigurava šest derutnih objekata

 Robert Fajt/Cropix

Derutnih je građevina podosta, pogotovo nakon potresa, a Grad Karlovac i Karlovačka županija dobri su platiše. Još ako ste bliski HDZ-ovoj vlasti, uspjeh je zajamčen.

Samo u posljednje dvije godine, samo na najam skela kojima osigurava svoje građane od pada crepova i ostalog građevinskog materijala "s neba", Grad je potrošio više od milijun kuna. Novac se slio u džepove dvaju poduzetnika, jedan je Vladimir Goršić, vlasnik obrta Gramont-Goršić, koji godinama ostvaruje milijunske poslove u izvođenju radova za Grad Karlovac i druge korisnike proračuna, te je ujedno i izdašni donator HDZ-a, a drugo je poduzeće Izgradnja Marinković, čiji su prihodi od najma skela čak i višestruko viši.

Iznos potpora

Karlovački oporbeni vijećnik Dimitrije Birač svojedobno je pitao je li tome tako zato što je supruga vlasnika Domagoja Marinkovića Renata Marinković bivša zaposlenica Gradske uprave te tadašnja županijska pročelnica za gospodarstvo. Za Izgradnju Marinković zanimljiva je još jedna stvar. Tvrtka je 2018. godine ostvarila iz mjere Potpora za proširenje ili unapređenje proizvodnih, građevinskih i IT djelatnosti te komercijalizaciju inovativnih proizvoda i proizvodnji 26.806 kuna gradske potpore, a iz mjere Potpora za edukaciju poduzetnika 750 kuna. Ovaj veći iznos korišten je za - nabavu skela.

image

Karlovački oporbeni vijećnik Dimitrije Birač otvorio je pitanje o skelama u gradu

Ranko Suvar/Cropix

U Gradu Karlovcu kažu nam kako u ovom trenutku osiguravaju šest derutnih objekata, no samo na jednom imaju vlasnički udio, i to na građevini u Ulici Ljudevita Gaja 20, koja je "osigurana skelama, sukladno Odluci o raspodjeli financijskih sredstava za sanaciju šteta od potresa od 4. veljače 2021. godine", objašnjavajući da se radi o sredstvima dobivenim od Karlovačke županije, koja se mogu koristiti za nužnu zaštitu objekata oštećenih potresom, kao i da je skelama zaštićena javna površina zbog sigurnog odvijanja prometa na njoj, jer stupanj oštećenja građevina predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi.

- Skele su postavili i održavaju ih građevinski obrt Gramont-Goršić na jednoj lokaciji i Izgradnja Marinković d.o.o. na pet lokacija.

Grad Karlovac je 1.veljače 2021. potpisao Ugovor o najmu zaštitnih skela i ogradnih panela s navedenim obrtom i tvrtkom na rok od jedne godine. Nakon isteka roka ugovora, aneksom ugovora produljen je do 31. prosinca 2022. godine. Za ovu godinu, u prosincu 2022. bila je raspisana javna nabava za najam skela, i njome su odabrani ponuditelji Gramont-Goršić (godišnje 10.501,20 eura) te Izgradnja Marinković (49.950,00 eura) - kažu nam u Gradu.

Sredstvo za zaštitu

Od svih objekata, samo na lokaciji Ul. Ljudevita Gaja 20, Grad Karlovac ima suvlasnički udio (22/100), većinski vlasnik je Republika Hrvatska. Objekti u Ulici Ljudevita Gaja 1 i 3, Banija 19, te Matije Jurja Šporera 12a u stopostotnom su privatnom vlasništvu, Ivana Banjavčića 26 u vlasništvu države, a na Trgu Petra Zrinskog 21 u većinskom vlasništvu države, dok je 1/13 u privatnom vlasništvu. Grad Karlovac je u dvije godine izdvojio 1,074.953,75 kuna za najam skela na tim lokacijama, a kako vidimo, isti poslovi s istim iznosima i istim poduzetnicima nastavljaju se i u ovoj godini. Izgradnji Marinković za tu je namjenu dosad uplaćeno 846.760,00 kuna za navedene dvije godine.

- U Karlovcu skele nisu sredstvo za zaštitu i obnove zgrada. One su sredstvo klijentelizma, u čijem je središtu vladajuća stranka - zaključio je vijećnik Dimitrije Birač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:04