VATRENA POMOĆ

Kako su topovi HV-a završili u Ukrajini i hoćemo li zauzvrat dobiti njemačke PzH haubice?

Hrvatska je u Ukrajinu do sada uputila vojnu pomoć u četiri navrata, a to će i nastaviti činiti

Prizori topova M-46 na bojištu u Ukrajini te pripadajuće im streljivo

 Twitter/Ukraine Weapons Tracker/

ArmiaInform, službena informativna agencija ukrajinskog Ministarstva obrane, objavila je prije dva dana reportažu s ukrajinskog ratišta na područja Donecka.

U objavljenom video i foto materijalu jasno se vide topovi M-46 kalibra 130 mm dok gađaju ruske položaje. Osim toga, pokazano je i više od deset sanduka s fugasnim granatama OF-482. Na sanducima latiničnim pismom na hrvatskom jeziku piše "Metak s trenutno-fugasnim proj OF-482".

Ukrajinski vojnici u reportaži puni su hvale za ove topove te su potvrdili kako ih koriste već 19 dana i njima uništavaju ruske topničke i minobacačke položaje. Pohvalili su se i kako sa streljivom nemaju problema.

Poslani početkom kolovoza?

Najvjerojatnije je riječ o topovima i streljivu poslanima iz Hrvatske u Ukrajinu 8. kolovoza ove godine. Taj je dan kod graničnog prijelaza Macelj zamijećena kolona od 12 civilnih šlepera, a na svakom je bio prekriven jedan top. Osim njih, u koloni je bio i najmanje jedan šleper sa zatvorenim tovarnim prostorom. Najvjerojatnije je prevozio streljivo. Šleperi su prema Maclju krenuli iz vojnog skladišta VSK Jasikovac kod Gospića.

Već se tada u javnosti spekuliralo da je riječ o hrvatskoj vojnoj pomoći za Ukrajinu, a sada je to i potvrđeno s ukrajinske strane. Prema svemu sudeći, ovo je drugi hrvatski paket vojne pomoći Ukrajini. Onaj prvi bio je vrijedan oko 120 milijuna kuna i sadržavao je osam tisuća automatskih pušaka sa streljivom.

Prema službenim podacima Ministarstva obrane iznesenim u Dugoročnom planu razvoja za period 2006. - 2015., Hrvatska vojska raspolagala je s 83 topa M46, od čega je 36 namijenjeno za djelatni sastav i pričuvu. U DPR koji je sada na snazi ističe se da su topovi od 105 mm, 120 mm, 130 mm i 152 mm tehnološki zastarjeli te je potrebno početi proces opremanja topničkim sustavima NATO-ova kalibra 155 mm. Posljednja poznata provjera streljiva za top M46 provedena je 2015. godine na poligonu Zečevo. Tada je ispaljeno 40 trenutno-fugasnih granata iz ovog topa na udaljenost od 16,4 kilometra.

MORH šuti

U Ministarstvu obrane tradicionalno su šutljivi oko donacija oružanih sustava Ukrajini pa se ni ovaj put nisu oglasili o ovom otkriću. Ipak, dana je pred novinare stala Dunja Bujan Šujster, ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane koja nije željela potvrditi da li su na objavljenim snimkama topovi koje je Hrvatska donirala Ukrajini. Kako je kazala iz sigurnosnih razloga svi oblici vojno tehničke pomoći Hrvatske Ukrajini su od strane Vlade označeni najvišoj oznakom tajnosti. No, ipak je kazala kako je Hrvatska u Ukrajinu do sada uputila vojnu pomoć u četiri navrata a to će i nastaviti činiti. Prema njenim riječima Hrvatska konstantno dobiva od Ukrajine zahtjeve za pomoći. "Ti se zahtjevi potom koordiniraju s članicama NATO saveza i Europske unije". Ona je napomenula kako Hrvatska, u odnosu na svoju veličinu, prednjači u količini doniranih financijskih, medicinskih i vojnih sredstava"

Što ćemo dobiti zauzvrat?

Ostaje nepoznato što će Hrvatska dobiti zauzvrat za ovu itekako značajnu donaciju. Naime, ukrajinske vlasti od NATO-ovih članica najviše traže upravo dalekometno topničko oružje. Pravilo je da istočne članice Saveza za topničko i raketno naoružanje sovjetske proizvodnje koje pošalju u Ukrajinu od partnera dobiju novo zapadno naoružanje. U hrvatskoj javnosti se već spekuliralo kako bi zauzvrat Hrvatska mogla dobiti dodatne količine samohodnih haubica 155 mm. Ministar obrane Mario Banožić u lipnju ove godine najavio je da će Hrvatska pokrenuti nabavu novih samohodnih haubica PzH 2000, ali o detaljima nije govorio. Upravo tu njegovu najavu mnogi su povezali s mogućnošću da Hrvatska topove za Ukrajinu "trampi" za nove njemačke haubice.

Top M-46 sovjetske je proizvodnje i prvi je put javnosti predstavljen na vojnoj paradi u Moskvi 1954. godine. Razvijen je na osnovi obalnog topa M-36 130 mm te predstavlja vrlo učinkovito i robusno oružje. Domet mu je 27,4 kilometra i može ispaliti šest granata u minuti. Brzina zrna je 930 metara u sekundi. Koristi ga više od 25 vojski svijeta, a Sjeverni Vijetnam ga je intenzivno koristio tijekom Vijetnamskog rata.

Bivša JNA imala je velik broj tih topova koje je Hrvatska vojska preotela tijekom Domovinskog rata. Nakon objave informacije da su ti topovi donirani Ukrajini javili su se branitelji koji tvrde kako su ovi topovi, između ostalog, korišteni za obranu Zadra, Sukošana i Šibenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:21